Kız Babası olmak; Babalar kızlarını bazen yakından, bazen de yıllarca uzaktan severler. Özlediğinde özlememiş gibi, ses tonunu toparlar, özleyen sadece senmişsin gibi teselli eder.  

Sen yanındayken, seni her türlü haksızlığa karşı korurken, uzaktayken uğradığın haksızlıklara karşı sükunetle tahammül etmen gerektiğini söyler, sana içindeki gücü asaleti anlayışı hatırlatır.  

Zordur kız babası olmak; ama yüzünden o tatlı tebessümü hiç eksik olmaz. Onurunu vakarını senden daha fazla düşünür, bazen bir pireye yorgan yakar ve onun bu kahramanlığı karşısında senin için yaptığını bilirsin, vazgeçişlerinle yanında olursun.  

Senin gülüşlerinin altındaki anlayışlı hüznü öyle güzel anlar ki; tebessümü ile adeta takdir eder. En çok da sözü eskitmeni istemez bir baba olarak, anlamayana konuşmanı, gelmeyene gitmeni istemez. Öyle ki, suskunluğu ile; korkak ve adî insanların en büyük kabusudur. Fakat gidip hesap sormaz, o tek kurşunu her zaman gömlek cebinde bekletir.  

Kendini en vazgeçilmez sananın karşısına insanca ama en tenhada aniden çıkıverir de hayatta unutamayacağı dersi en net ve naif cümlelerle verir. Bu naif sözlerinden taşan ağırlığı haddini aşan kimse, kolay kolay hazmedemez, lakin toz olur gider.  

Kız babası olmak çok özel bir vasıf, öyle ki ruhunu okşayan naif hediyeleri olur, seni güçlü hissettirecek meşguliyetlere, donanımlara yönlendirir ve bizzat kendisi de eşlik eder. Seni yemeğe götürür her fırsatta, senin anlatmanı herhangi bir şeyi her halükârda içinde birikmiş varsa diye ortam sağlar, kahve, çay ısmarlar, karşısına alır, muhatap tutar seni yüzüne bakar, susar bekler, nasıl gidiyor der, gülümser, gerisi zaten çorap söküğü gibi gelir. 

Bozmadan, kesmeden, yargılamadan dinler. Az ve öz tavsiyesiyle, seni teskin eder. Sonra konu kapanır. Bu sana güveniyorum, yaparsın her şey hallolur anlamında az ve öz cümledir aslında.  

Sonra, meyve yiyelim der, bir kahve içelim der, sevdiği bir müziği beraber dinleriz. Yüzü gülümser, beğendiği bir köşe yazısını senin için burada beklettim der ve uzatır. Senin havanı değiştirmek, yüzünü güldürmektir aslında, o güçlü duruştan hasıl olan umursamazlık. Yeniden hayata adapte olup konuyu değiştirmesine hayran kalırdım. Şimdilerde öğrendim ama, o zamanlar yapamadıklarımı sadece ondan izledim, şimdi yapabiliyorum. Şimdi de babam izliyor ve mutlu oluyor, biliyorum. Biriyle tanıştırırken, yüzünde hep bir gurur ve nezaket vardır. Hepimiz için de. Kızımız Türkan diye takdim eder hep.  

Geliş saatimizi bildiği halde, iki üç saat öncesinde terminalde olur, fazladan bekler bile isteye. Harçlığımız bitmeden, gönderir. Okuduğun şehre, sınavlar yoğunken; çalıştığın ilçeye işler yoğunken, özledim deyince ikiletmez. Bazen de kendisi özleyince, hediyesini ikramını alır, gelir. 

Kız babaları kendileri için yaşamaz, yorgunum, yaşlıyım demez. Konuşmak istediğinde asla ertelemez, senin için hep vakti vardır ve müsaittir. Onun tahammül edemediği tek şey, onur kırıcı tavır ve davranışlara maruz kalma ihtimali, o bakımdan kararlarımızı kendimizin almasını istese de karar alma noktasında şu şu konularda nasıl olacak diye de ufak farkındalıklı sorular sorar. Cevabı tatmin etmişse o da o kararında yanındadır her daim.  

Bugün 2023 üniversite sınav sonuçları açıklandı. Fakülte okumaya hak kazanan kız babalarını, annelerini tebrik ediyorum, kolaylıklar diliyorum. Ve her bir kızına Türkiye'nin her bir şehrini yazabilirsiniz, diyen her an maddi ve manevi desteğini esirgemeyen, Sevgili babamı rahmet ve minnetle anıyorum. Bizim için çok kıymetli olan babamın Rabbimin kıymetli misafirleri arasında olduğunu yürekten biliyor ve hissediyorum. Rabbim derecesini âlî eylesin.  

Babamın hayat arkadaşı, emektarı, fedakâr anneciğime sağlıklı hayırlı uzun ömürler diliyorum. Rabbim hem annemden hem babamdan ebeden razı olsun. 

Bugün sınav sonuçları açıklanınca, saatlerce bizimle oturup kafa yoran, bilir kişilerden randevu alıp, isabetli okullar yazmamız için emek veren, yorulmayan sevgiyle saygıyla başarılarımıza şahit olan, her zaman evlatları ile sözde nadir, özde ise daima iftihar eden babacığımı anmak istedim. Hepsi bir film şeridi gibi, yazdığım her bir cümlenin yaşanmış karesi gözlerimden yüreğimden tek tek geçti. Özlem, saygı ve minnetle...

Ben de onunla hayatım boyunca iftihar ettiğimi söylemek istiyorum. O çok güzel ve özel bir kız babası oldu. Hala da öyle bizim için.  

20.08.23