5 Mart Cumartesi günü (dün) Beyazıt Devlet Kütüphanesi`nde önemli bir kültür etkinliği vardı. Söz konusu etkinliğin öznesinde Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB)  tarafından Prof. Dr. Lütfi Sunar ın editörlüğünde hazırlanan 'Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce' kitap serisinin ikinci 4 cildi için düzenlenen tanıtım toplantısı vardı. Kitap serisinin editörü Prof. Dr. Lütfi Sunar`ın davetiyle katıldığım toplantıya ait izlenimlerimi ve notlarımı değerli okuyucularımızın irfanına arz ediyordum.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) 6 Nisan 2010 tarihli kuruluşundan bugüne kadar geçen 12 yılda yurtdışındaki Türkler ile gönül coğrafyamızın orta yerinde bulunan Türk akraba topluluklarına ve dahi insanlık âlemine birbirinden âlâ keyfiyeti haiz yüzlerce hizmet üretmiş bir müessese.

Ana fonksiyonu, yurtdışındaki vatandaşlarımız ve kardeş topluluklarımız ile Türkiye`de öğrenim gören uluslararası burslu öğrencilere yönelik çalışmaları koordine etme, bu alanlarda verilen hizmetleri ve yapılan faaliyetleri geliştirme görevi olan YTB, ürettiği katma değerli hizmetleriyle 12 yıl gibi kısa bir sürede neredeyse tüm kıtalarda doğudan batıya, kuzeyden güneye ülkemizin medar-ı iftiharı olmayı başardı. 

YTB çalışmalarıyla, bir taraftan gerek yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızla gerekse kardeş topluluklarla ilişkileri geliştirip güçlendirirken diğer taraftan da ekonomik, sosyal ve kültürel olarak daha yakın ilişkiler tesis etmenin gayreti içerisinde bulunuyor. Moro`dan Kolombiya`ya Bosna`dan Filistin`e Libya`dan Moritanya`da kadar dünyanın dört bir tarafındaki YTB`nin Türkiye Burslusu öğrencileri ise   dünyanın dört bir yanındaki bu toprakların gönüllü elçileri oluyor.

YTB tüm bu hizmetlerinin yanında kültürel çalışmalara da ağırlık vererek eskilerin, efradını cami a`yarını mani` dedikleri tarzda yayınları ortaya çıkarıyor. Bugünkü yazımıza konu olan  'Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce' serlevhalı kitap serisi de YTB`nin önemli kültür hizmet adımlarından biri. Eserin vücut bulmasını temin eden yazarların, akademisyenlerin, araştırmacıların, kitap sevdalılarının ve dahi kültür ve düşünce insanlarının yoğun katılımıyla Beyazıt Devlet Kütüphanesi`nde dün (5 Mart 2022 Cumartesi) bir tanıtım toplantısı düzenlendi. 

`height=

Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce kitabının editörü, değerli akademisyen, İLKE Vakfı`nın Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar`ın nazik davetine icabet ederek tanıtım toplantısına katıldım. 

Beyazıt Devlet Kütüphanesi iyi bir mekân seçimi.

Evvelemirde belirtmek isteyeceğim hususlardan biri tanıtım toplantısı için kültür ve irfan merkezi bir kurumun Beyazıt Devlet Kütüphanesi`nin seçilmesinin vakıa mutabık olduğudur. Bu tercihi yapanları, bâhusus İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Çoşkun Yılmaz`ı tebrik ediyorum. 

Kütüphanede epeyce zaman geçirmiş, okumuş, yazmış, tefekkür etmiş bir kitap sevdalısı olarak tanıtım toplantı için müessesenin kapısından içeriye adım atmaz kurumun cennetmekân müdürlerinden, kültür ve dava adamı Şerafettin Kocaman ile mekândaki musahabelerimiz ve hatıralarımız gözlerimin önüne geldi. Kendisine rahmet olsun. Â min.

`height=

Kültür etkinlikleri dostları bir araya getiriyor.

Bu türden toplantılar, kültür etkinlikleri dostları bir araya getirip tesanüte vesile oluyor. Bu cümleden olarak program öncesinde ve sonrasında İLKE Vakfı`nın Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ile, İlKE Vakfı`nın Yönetim Kulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Suna ile, İstanbul Ticaret Ü niversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Toprak ile, İLKE Vakfı`nın Yönetim Kurulu Ü yesi Hüseyin Akkuş ile, Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği İGİAD`ın Yönetim Kurulu Ü yesi Ömer Bedrettin Çiçek ile, MAVERA Vakfı Mütevelli Heyeti Ü yesi İsmail Demirörs ile, gazeteci-editör Hamid Kardaş ile ve Boğaziçi Ü niversitesi öğrencisi Mürsel Çiçek ile hasbihal etme imkânımız oldu. 

Ü lkemizin medâr-ı iftiharı YTB, TİKA ve Yunus emre Enstitüsü

'Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce' kitap serisinin ikinci 4 cildi için düzenlenen tanıtım toplantısında YTB Başkanı Abdullah Eren, İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfi Sunar, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İstanbul İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz ile kitabın yazarlarını dinledik. 

`height=

Malum olduğu üzere ülkemizde dış politika alanında özellikle son 20 yıldır hamle çapında bir paradigma değişikliği söz konusu. Mezkû r paradigmanın içdinamiklerini ise şüphesiz Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Yunus Emre Enstitüsü`yle birlikte Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) oluşturuyor. 

Şimdiki zaman, YTB`nin başarılı Başkanı Abdullah Eren`in Beyazıt Devlet Kütüphanesi`nde yankı bulan âvâzına odaklanma vakti. 

`height=

Başkan Abdullah Eren: YTB Türk dış politika vizyonuna önemli katkılar sağlıyor.

YTB Başkanı Abdullah Eren konuşmasında Türk dış politikasında son 20 yıldır ciddi bir paradigma değişimi yaşandığına dikkat çekerek YTB, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA ) ve Yunus Emre Enstitüsü gibi yapıların bu değişimi ihdas eden önemli kurumlar arasında yer aldığını belirtti.

Başkan Eren, YTB`nin de bu kapsamda Türk dış politika vizyonuna katkı sağlayan önemli kurumlardan biri olduğunun altını çizerek, 'YTB, Türkiye de yaşayan Türkler ile yurt dışında yaşayan Türkler arasında köprü görevi yapan bir kurumdur.' dedi.

Dünyanın her kıtasında faaliyet sürdürerek projeler gerçekleştirdiklerini anlatan Eren, Türkiye`nin bu bölgelerde kendine has eğitim ve kültür diplomasisi oluşturduğuna vurgu yaptı.

`height=

Başkan Eren: Dünyanın dört bir yanından öğrencilere burs sağlıyoruz.

Bu cümleler, YTB`nin gençBaşkanı Eren`e ait: '2012 yılından beri 'Türkiye Bursaları' adı altında dünyanın dört bir tarafından uluslararası öğrencilere burs sağladıklarını söyleyen Eren, 'Biz dünyanın her tarafında faaliyet gösterirken, öğrencilere burs verirken şunu fark ettik: Faaliyet gösterdiğimiz veya faaliyet hedefimizde olan ülkeleri ne kadar tanıyoruz? Onlar bizi ne kadar tanıyor diye düşündük. Bunun için kurum içerisinde ürettiğimiz spesifik stratejilerle, bölge raporlarıyla ilerliyorduk. Bunun yeterli olmayacağını anladık ve düşünce tarihi ile ilgili bir eserin ortaya çıkarılmasına karar verdik.' 

Konuşmasında YTB`nin sözlü tarih çalışmalarını da değinen Abdullah Eren şunları kaydetti: 'Kırım, Ahıska Türkleri, Bulgaristan Türkleri gibi sözlü tarih çalışmalarımız var. Irak Türklerine ilişkin bir çalışmamız da mevcut. Bunlar soydaş ve akraba coğrafyalara yönelik çalışmalarımızın bir kısmını oluşturuyor. Yine kişilere has çalışmalarımız da var. En son Dr. Sadık Ahmet ile ilgili bir çalışma yaptık. Çalışmalarımızın içinde belli toplulukları ilgilendiren stratejik raporlar da var.'

Eser, meydan okumalara karşı cevap niteliğinde.

  'Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce' adlı kitabın İslam dünyasının tarih boyunca karşılaştığı meydan okumalara karşı cevap niteliğinde bir eser olduğunu dile getiren Eren, 'Bu eser, son 80 yıldır İslam dünyasındaki çağdaş fikirleri merkeze alarak önümüzdeki süreçte bu konuda çalışmak isteyenlere büyük bir fayda sağlayacak. Web sitesi çalışmamız da var. Eseri buraya yüklediğimizde herkes kolayca ulaşabilecek. Planlamalarımız düşündüğümüz gibi giderse bu senenin sonuna doğru bu 8 kitaptan oluşan iki serimizle ilgili müstakil bir konferans da yapmayı düşünüyoruz. Çok farklı ülkelerden akademisyen hocalarımız var onları buraya getirmek istiyoruz.' dedi. 

Başkan Eren, konuşmasında ayrıca Orta Asya da düşünce tarihi ve Sahraaltı Afrika düşünce tarihi ile ilgili iki çalışma daha yapacaklarını söyledi.

`height=

Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce`ye mufassal bir bakış. 

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Prof. Dr. Lütfi Sunar`ın editörlüğünde hazırlanan 'Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce' kitap serisi okuyucularını İslam coğrafyasının tefekkür ufuklarında yolculuğa çıkarıyor. Seride yer alan eserlerde Türkiye, İran, Mısır, Hint Alt Kıtası, Balkanlar, Kuzey Afrika, Güney Doğu Asya ve Batı`daki çağdaş düşünce ele alınıyor.

Türkiye`nin küresel vizyonunun geliştirilmesinde önemli görevler üstlenen Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yürüttüğü önemli çalışmalarla sadece yurt dışındaki vatandaşlara ve kardeş topluluklara yönelik faaliyetlerin standart ve niteliklerinin geliştirilmesinde değil, aynı zamanda bunlara fikrî bir derinlik kazandırılmasında da önemli bir rol oynuyor. YTB gerçekleştirdiği etkinlikler, yürüttüğü projeler, sağladığı destekler ve geliştirdiği ilişkiler ile Türkiye`nin kapsayıcı ve çok boyutlu yeni bir dünya vizyonunu en iyi şekilde temsil etmeye çalışıyor.

Bu gayeden yola çıkılarak ülkemiz ile benzer tarihi ve kültürel dönüşüm süreçleri yaşayan toplumların entelektüel, felsefi ve siyasi birikiminin ülkemizin tefekkür dünyasına dâhil edilmesi amacıyla, Prof. Dr. Lütfi Sunar`ın editörlüğünde YTB tarafından hazırlanan 'Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce' adlı eserin ikinci serisi de okuyucularla buluştu. 

İkinci seri ile birlikte dörder ciltlik iki ayrı seri olarak yayımlanan eserlerde Türkiye, İran, Mısır, Hint Alt Kıtası, Balkanlar, Kuzey Afrika, Güney Doğu Asya ve Batı`daki çağdaş düşünce ele alınıyor. Toplamda 3336 sayfa olan eserlere 24 ülkeden 89 yazar 95 makale ile katkıda bulundu. Eserlerde 93 kurum tanıtımı, 93 biyografi ve 8 kronoloji yazısı yer alıyor.

Salman Sayyid, Farid Hafez, Abdullah Saeed, Sari Hanafi, Heba Raouf, Hazim Fazlic, Enes Kariç, İhsan Fazlıoğlu, Mahmut Hakkı Akın, Alpaslan Açıkgenç, Azyumardi Azra, Osman Bakar, Syed Farid Alatas, Larbi Sadiki ve Ebrahim Moosa 'Müslüman Dünyada Çağdaş Düşünce' kitap serisine katkıda bulunan yazarlar;

YTB`nin Düşünce Tarihi, Sözlü Tarih, Belgesel Kitaplar, Kültürel Envanter, Araştırma Eserler ve Çocuk Kitaplarından oluşan yayınları özelinde önümüzdeki günlerde müstakil bir yazı kaleme alacağımızı ifade ederek kelâmımıza nihayet verelim. 

YARIN: Prof. Dr. Lütfi Sunar: Türkiye`de üzerinde derli toplu bir çalışmanın yer almadığı bölgelerdeki düşünce yaşamını ele aldık.