Güngören Belediyesi 2024-2025 kültür sanat sezonuna Özlem Gören ve Öğrencileri Tezhip Sergisiyle “merhaba” diyor.

Gazzali Kültür Sanat Sezonu’nun açılışı gündemiyle 23 Ekim 2024 Çarşamba günü saat 19:00’da Güngören Gösteri Merkezi’nde sanatseverlerin irfanına sunulacak etkinlikte tezhip sanatçısı Özlem Gören’e öğrencileri Havva Temizer, Nurdagül Kırtay, Nuray Demir ve Ayşe Süheyla Ekici eserleriyle eşlik edecek.

Özlem Gören Ve Öğrencileri Tezhip Sergisi Davetiye

Hikmet ve direniş…

Hikmet ve Direniş temalı tezhip sergisinde sûre-i celîleler, âyet-i kerîmeler, hadis-i şerifler, esmâ-i hüsnâlar, hilye-i şerifeler ve hikmetli şiirler, hüsn-i hat sanatı ustaları Ali Hüsrevoğlu,  Tahsin Kurt, Prof. Dr. Süleyman Berk, Hâdi Kayacı, Sevim Beyazıt (Şirikçi), Caner Özek, Fatma Zehra Ulusoy, Mahmûd Kerkükî, Kerzan Efendi, Emin Efendi, Ayşe Onat, Muhammed Yûsuf, Cevdet Efendi ve Ayşe Süheyla Ekici eliyle sülüs, celî sülüs, sülüs-celî sülüs, sülüs-nesih, nesih, ta’lik, celî ta’lik, ta’lik-nesta’lik, ta’lik-celî ta’lik, dîvâni, celî dîvânî, kûfi ve mâkılî yazı nevileriyle kaleme alınmış.

Sergide yer alan elli klasik eser usta-çırak yöntemiyle uzun yılları sârî eğitimlerin ardından neş’et etmiş.

Tezhip Sanıtçısı Özlem Gören

Müzehhibe Özlem Gören: Geleneksel sanatların aslî unsuru ustadır.

Geleneksel sanatlarımızın temelinin usta olduğuna ve talebenin ustasından görerek öğrendiğine vurgu yapan tezhip hocası Müzehhibe Gören öz sanatlarımızda usta-çırak münasebetlerini, “Geleneksel sanatlarımız yeni kuşaklara usta-çırak silsilesiyle ustaların rehberliğinde elden ele; dilden dile, gönülden gönle bin bir himmet ve gayretlerle sarkaçlanıyor. 

Tezhip Özlem Gören Yâ Samed-1

Öz sanatlarımızın temel unsuru ustadır. Hüsn-i hatta, minyatürde, ebruda ve sair sanatlarımızda olduğu gibi tezhipte de ustasız sanatkâr olunmaz. Tezhipçi hüdâyinâbit bir şekilde bezeme sanatını öğrenemez, kendi kendine tam ve mükemmel anlamda tezhipçi olunamaz. Bu durumdakiler her ne kadar tezhip yapıyor görünse de çalışmalara asliyet ve terkip şuuru bakımından pek çok eksik sirayet eder.” cümleleriyle değerlendiriyor.

Tezhip Sanatçısı Havva Temizer

Tezhip sanatkârı Havva Temizer: Her bir eserimin hikâyesine saygı duyuyorum.

Malum olduğu üzere eserler biraz da hikâyeleriyle anlam kazanıyor. Güngören Gösteri Merkezi’nde sanatseverlere “merhaba” diyecek sanatçılardan Havva Temizer ise eserlerinin hikâyelerini altı cümleyle özetliyor: “Sergideki eserlerimin her birinin kıymeti farklı gözümde. Annelerinden ömür boyu unutmayacakları bir hatıra olmasını istediğim için dört çocuğuma dört tane Hilye-i Şerif çalıştım. Biricik torunuma uyandığında ilk gördüğü şey o olsun diye bir Mühr-ü Şerif tablosu hediye ettim. 

Havva Temizer Tezhip.

Bazı eserler ise bazı anlar ile bütünleşti zihnimde. Kayınpederimin hastalık sürecinde ona refakat ederken çalıştığım besmele tablosu bana onunla geçirdiğim güzel zamanları hatırlatıyor. Ben prensip olarak eserlerimi satmıyorum. Her birinin hikâyesine saygı duyarak aileme ve sevdiklerime benden kalıcı birer hatıra kalmasını temenni ediyorum.”

Gungoren Bld Bsknidr. Mimar Bünyamin Demir

Başkan Dr. Mimar Bünyamin Demir: Güngören sanatın ve sanatkârın yanında

Hemşehrilerinin teveccüh gösterip kendilerine tevdi ettiği hizmetkâr olma görevini en şerefli bir şekilde taşımak ve Güngören için en güzelini seçmek zorunda olduğunu ifade ederek sanatın ve sanatkârın yanında yer alan Güngören Belediye Başkanı Dr. Mimar Bünyamin Demir, Güngören Gösteri Merkezi’nde sanatseverlerin ziyaretine açılacak Özlem Gören ve Öğrencileri Tezhip Sergisi’ne hemşehrileri ile birlikte tüm İstanbulluları da davet ediyor. 

Nuray Demir Tezhip

İbrahim Ethem Gören/21.10.2024-Yazı No: 626