Hatay Ülkü Ocakları Başkanı Alihan Döner ile ‘yüzyılın âfeti’nden en fazla etkilenen Hatay ilimize ve insanlarımıza yönelik hizmetleri özelinde bir e-mülakat gerçekleştirdik.
Ülke olarak oldukça zor günlerden geçiyoruz. Türkiye’miz asrın felaketiyle yüzleşirken, Kahramanmaraş depremleri irfanımızı yeşertiyor! Anadolu insanı zor zamanda bir kez daha birbirine kenetleniyor, kelimenin tam anlamıyla memleket ahalisi tek vücut, tek ses, tek yürek, tek nabız oluyor, Türkiye’nin her tarafından âfet bölgesine gönül zinciri tesis ediliyor.
Varlıkta da yoklukta da ihsanda bulunan, zor zamanda infak ahlâkının en güzel örneklerini gösteren milletimiz, elinde, avucunda ne varsa depremzede kardeşleriyle paylaşıyor. Şahıslar kadar şirketler de yaptıkları bağışlarla bu topraklardan kazandıklarını bu toprakların mağdur insanlarına arz ediyor. AFAD, Türk Kızılayı, yerel yönetimler, odalar, borsalar, özerk kuruluşlar ve STK’lar 50 gündür bölgede istisnai bir diğerkâmlık hikâyesi yazıyor.
Son cümlemizde ifadesini bulan diğerkâmlık hikâyesinin kahramanlarından biri de hiçşüphesiz Hatay Ülkü Ocakları Başkanı Alihan Döner. Başkan Alihan Döner ile ailelerinin yanında ikamet etmekte olan öksüz-yetim evlatlarımızın yaralarını sarma niyetiyle 15 gün arayla ikinci kez gittiğimiz Antakya’da, Akevler Mahallesi’nde lojistik ikmal merkezine dönüştürülen Nami Veyisoğlu İmam Hatip Ortaokulu’nda tanıştık.
Alihan Başkan, “acı bir kahvenin 40 yıllık hatırı vardır” mülahazasıyla sorularımızı cevapladı ve okumakta olduğunuz e-mülakat böylelikle ortaya neşvü nevâbuldu.
Hatay Ülkü Ocakları Başkanı Alihan Döner MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile...
İbrahim Ethem Gören: Alihan Bey, evvelemirde geçmiş olsun. Deprem felaketlerinde hayatını kaybeden kardeşlerimize rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, geride kalanlara sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Vefat eden kardeşlerimizin ervahına Fatihalar okuyalım… Başkanım, 50 gün öncesine; deprem anına gidelim… Depremi nerede ve nasıl yaşadınız?
Alihan Döner: Depreme evde uyku halinde iken yakalandım. Uzun ve şiddetli bir sarsıntı yaşadık, evde büyük tahribatlar oluştu fakat bir şekilde apartmanı terk edip şehirde güvenli bir alan arayışına koyulduk. Ailemi güvenli bir alana yerleştirdikten hemen sonra faaliyetlere başladık.
Deprem sonrasında Hatay’da, Antakya’da genel duruma yönelik müdahaleleriniz…
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremde diğer 10 il gibi Hatay ilimiz de çok büyük hasar almıştır. “Yüzyılın felaketi” tabirini belki de en fazla yansıtan illerin başında Hatay bulunmaktadır. Evet, yaşanılan felaket sözler ile ifade edilemeyecek kadar büyüktür. Fakat bizler Ülkü Ocakları olarak deprem anından hemen sonra Liderimiz Sayın Devlet BAHÇELİ Beyefendinin talimatları ve Genel Başkanımız Sayın Ahmet Yiğit YILDIRIM Beyefendinin direktifleri doğrultusunda zaman kaybetmeden bölgemizdeki insanlarımızın yardımlarına yetişmeye çalıştık. Hâlâda bölgemizde yardımlarımıza devam etmekteyiz. Bu süreçte hızlı karar alıp alınan kararları da aynı hızda uygulayabilmek oldukça önemliydi. Her saniyenin önemli olduğu bu süreçte bizler de Ülkü Ocakları Hatay İl Başkanlığı olarak en hızlı şekilde kriz masamızı oluşturup genel durum değerlendirmelerimizi yaptıktan hemen sonra Genel Merkezimizi bölgedeki durum hakkında bilgilendirdik. İhtiyaçlarımızı beyan ettik. Akabinde yie hiçzaman kaybedilmeden Genel Başkanımızın talimatlarıyla diğer il ve ilçe ocaklarımız koordineli bir şekilde ve her türlü yardım malzemesiyle birlikte buradaki (Hatay) vatandaşımızın yaralarını sarmak amacıyla ilimize akın ettiler. Gelen yardımları ihtiyaçsahiplerine ulaştırırken aynı zamanda enkaz altında bulunan her can için tüm mücadelemizi ortaya koyarak arama kurtarma çalışmalarına destek sağladık.
Arama kurtarma çalışmalarını da konuşalım…
Az önce de söylediğim gibi gerek Ülkü Ocakları Hatay İl Başkanlığı olarak gerekse diğer il ve ilçe ocaklardan gelen teşkilatlarımız yaşanılan felaketten hemen sonra bölgemizdeki arama kurtarma çalışmalarında canla başla çalıştık. Enkaz altındaki her can için mücadelemizi ortaya koyduk. Birçok vatandaşımızın kurtarılmasına vesile olabildik.
Hatay Ülkü Ocakları kesintisiz hizmetlerle depremzedelerin gönüllerini fethediyor
Elhamdülillah…
Ayrıca Ülkü Ocakları Bursa İl Başkanlığı bünyesinde yer alan Atakurt arama kurtarma ekibimiz de bu süreçte bölgedeki arama kurtarma çalışmalarına çok büyük destekler sağladı. Tüm bunların yanında teşkilatlarımız enkazdan birçok evcil ve sokak hayvanında kurtarılmasını sağladılar.
Var olunuz… Hatay Ülkü Ocakları nezdinde bölgede yaraların sarılmasına yönelik genel anlamda neler yapıyorsunuz?
Felaketin hemen akabinde Genel Başkanımız Sayın Ahmet Yiğit YILDIRIM Beyefendinin talimatlarıyla İl Ocak binamızın bulunduğu bölgede diğer İl Ocaklarımız bünyesinde üretimi gerçekleştirilen çadırlarımızla Ülkü Ocakları Çadır Kentimizin kurulumunu gerçekleştirdik. Evlerini, eşyalarını, kısacası her şeyini kaybeden vatandaşlarımızı öncelikle olumsuz hava şartlarından koruyabilmek amacıyla çadır kentlerimize yerleştirdik. Ardından sağlık kuruluşları ile iletişime geçerek sağlık sorunları olan depremzedelere ilk müdahalenin yapılmasını sağladık. Akabinde depremin oluşturduğu psikolojik travmaların etkisini azaltmak adına profesyonel ekiplerimiz ile depremzedeleri bir araya getirdik, Türkiye genelinde diğer teşkilatlarımızın başlattığı yardım kampanyası ile hazırlayıp gönderdikleri gıda, su, kıyafet ve battaniye yardımlarını ihtiyaçsahiplerine ulaştırdık. Şu anda çadır sayımız 100’ün üzerinde ve çadır kentimizde kalan vatandaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artıyor.
Hatay Ülkü Ocakları Âfet Yönetim Merkezi’nde bir günün içinden hangi hizmetler geçiyor?
Afet Yönetim Merkezimizde Genel Merkezimiz ile sürekli irtibat halindeyiz. Aynı zamanda diğer İl Ocaklarımız ile de koordineli bir şekilde çalışarak bölgedeki eksiklerin giderilmesi hususunda çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca depremzedelerin bürokratik işlemlerini gerçekleştirmelerini sağlamak için diğer kamu kuruluşları ile koordineli bir çalışma yürütüyoruz.
Hatay Antakya Ülkü Çadırkenti
Depremden hemen sonra Antakya’da Ülkü Çadırkenti’ni kurdunuz. Buradaki hizmetlerinize de değinelim…
Ülkü Çadırkenti’mizde depremden etkilenen vatandaşlarımıza teşkilatlarımız tarafından üçöğün yemek hizmetimizi veriliyor, haftanın belirli günlerinde gönüllü berberlerimiz ve kuaförlerimiz vatandaşlarımızın kişisel bakımlarını gerçekleştiriyor. Mobil tuvalet ve banyolarla vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Ayrıca jeneratör ile elektrik desteği sağlayarak duşlarda elektrikli şofben ile vatandaşlarımız sıcak duş ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Genel Merkezimiz tarafından Ankara’dan çocuklarımız için gönderilen çocuk parklarının kurulumlarını da kısa süre içinde gerçekleştirdik. Bu parklarda ve kurulan psikoteknik destek çadırında uzman ekipler tarafından çocuklarımız hem oyunlarını oynuyor hem de eğitimlerine devam ediyor. Ayrıca kurulan mescitlerimizde vatandaşlarımız ibadetlerini gerçekleştiriyorlar.
Âlâ… Çadırkentte kalan âfetzedelerin sosyalleşmesi; çocukların, gençlerin gönüllerine dokunulması babında neler yapıyorsunuz?
Yaşanılan felaketin izlerini silebilmek adına Ülkü Ocakları olarak ilk günden buyana büyük bir mücadele vermekteyiz. Özellikle geleceğimizin teminatı çocuklarımızın bu acı günlerden en az şekilde etkilenmeleri bizler için oldukça önemli. Bu hususta Genel Merkezimiz de oldukça hassas çalışmalar yürütmekte...
Âfetin ilk anından itibaren özellikle çocuklarımız için çeşitli etkinlikler gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Kurmuş olduğumuz çocuk parklarında teşkilat mensuplarımız her gün çocuklarımızla oyunlar oynuyor, zaman geçiriyor. Ayrıca diğer illerden gelen uzmanlarımızın da destekleriyle psikoteknik destek çadırında çocuklarımız hem oyunlarını oynuyor, hem de eğitimlerine devam ediyor. Bunların yanında çocuklarımız için kurduğumuz açık hava sineması ile onlar için hayatı bir nebzede olsa normalleştirmeye çalışıyoruz.
Ne güzel… Ülkü Ocakları depremin ilk anından itibaren ülke genelinde seferber olarak âfet bölgesine koştu. Bu bağlamda Ülkü Ocakları’nın Hatay bölgesinde genel anlamda yapmakta oldukları yaptıkları çalışmaları, hizmetleri konuşalım…
Depremin ilk gününden itibaren gerek Ülkü Ocakları Genel Merkezimiz gerekse diğer İl Ocak teşkilatlarımız depremin yaşandığı tüm illerimizde yaraları sarmak için seferber oldular. Hatay’da da durum farklı değil.
Başkan Döner: Ülkü Ocakları olarak deprem bölgesinde faaliyetlerimiz aralıksız devam ediyor.
Birçok İl Ocak teşkilatımız deprem sonrasında bölgeye geldiler, Genel Merkezimiz tarafından gönderilen çadırların kurulması, getirilen kıyafet, battaniye vb. ürünlerin dağıtılması gibi aciliyet teşkil eden tüm işleri el birliği ile yerine getirdik. Bunun dışında yine bölgeye gelen ocaklarımız enkazlarda arama çalışmalarında da faaliyet gösterdiler. Gıda malzemesi temininde de Türkiye geneli Ocaklarımız hazırladıkları gıda kolilerini bölgeye ivedilikle ulaştırdılar. Halen, Ülkü Ocakları olarak deprem bölgesinde faaliyetlerimiz aralıksız devam ediyor.
Geride kalan 54 günde Antakya’da depremzedelerin yaralarının sarılmasına matuf gözlemlerinizi istirham ediyorum…
Evet yaşanılan acı çok büyük, tarifsiz.. Ancak bizler her zaman her koşulda vatandaşlarımızın yanındayız ve biliyoruz ki bu zor günleri birlikte atlatabiliriz. Depremin üzerinden 54 gün geçti ve bizler hep birlikte burada bir mücadelenin içerisindeyiz. Vatandaşlarımızın yalnızlığını, acılarını bir nebzede olsa gidermeye çalışıyoruz. Yaralarımızı hep birlikte sarıp birlikte iyileşeceğiz.
Ramazan-ı Şerif ayının hilâlinin Hatay’a, Antakya’ya, çadır ve konteynırkentlere yansımasına yönelik bir paragraf açalım dilerseniz…
Öncelikle rahmet, mağfiret ve bereket ayı, on bir ayın sultanı Ramazanın milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa sağlık, huzur ve hayırlar getirmesini Cenab-ı Haktan niyaz ediyorum.
Ramazan ayı Hatay’da buruk geçiyor.
Ramazan ayı ne yazık ki bu sene Hatay’da buruk geçiyor. Fakat, Ülkü Ocakları olarak bu Ramazanda vatandaşlarımızın sağlıklı bir şekilde oruçtutmasını sağlamak için ve morallerini de yüksek tutabilmek adına hazırlıklarımızı yaptık. Ülkü Ocakları olarak bu mübarek günlerde depremden etkilenen vatandaşlarımız için çalışmalarımıza devam etmekten gurur duymaktayım.
Hatay Ülkü Ocakları 24 saat kesintisiz hizmet veriyor.
Bizler için büyük öneme sahip olan Ramazan ayı boyunca da iftar ve sahur vakitlerinde vatandaşlarımıza sıcak yemek sağlamaya devam ediyoruz. Bunun yanında kurduğumuz mescitlerimizde de vatandaşlarımızın ibadetlerini yerine getirebilmeleri için tüm imkânları sağlamaktayız. Elimizden geldiğince Ramazanın ruhunu Çadır Kentimizde yaşatmak için çaba gösteriyoruz.
“Biz buradan ayrılırsak Hakk bize küser” diyorsunuz… İftar ve sahur sofralarının ardından Ramazan Bayramına yönelik gündeminizde neler var?
Evet, bu şiar ile hareket ediyoruz. Hatay, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şahsî meselesi olduğu gibi onun nazarında bizim de şahsî meselemiz. Buradaki demografik yapının bozulmaması için ve kültürümüzün yozlaşmaması için şartlar ne kadar zor olursa olsun burada kalmaya devam edeceğiz. Ne yazık ki depremden etkilenen vatandaşlarımızı en çok yıpratan şeylerden biri de böyle kutsal günler. İster istemez hepsinde bir burukluk var. Fakat bu olumsuz havayı ortadan kaldırmak için bir takım projeler hazırlamaya çalışıyoruz, en çok çocuklarımızı sevindirmek için çalışmalarımız olacak. Çadır Kentimizde güzel bir bayram organizasyonu yapacağız.
İnşallah. Depremzedelerin bugünkü günde acil ihtiyaçları nelerdir?
Şu an şehrimizde enkazların kaldırılması nedeniyle müthiş bir hava kirliliği var. Bu nedenle maske, hijyen malzemeleri ihtiyacı oluşacak. Elimizde bu ürünlerden mevcut ama yeterli olmama ihtimaline karşı böyle bir ihtiyaçhâsıl olabilir. Gıda maddelerimiz depolarımızda olmasına rağmen sürekli tüketildiği için tekrar ihtiyaçdurumu oluşabilir. Temiz su sürekli ihtiyaçolunan bir olgu. Bu konuda da ne kadar çok temiz su temin edilirse burada o kadar rahat bir yaşam devam edecektir.
Okuyucularımız Antakya için neler yapabilir?
Milletimizden ve Ülkü Ocakları teşkilatlarımızdan Allah razı olsun. Üstlerine düşenin fazlasını yapmak için çok mücadele ettiler. Bugüne kadar verdikleri hizmet için Hatay halkı ve teşkilatım adına teşekkür ediyorum.
Başkan Alihan Döner: Hatay tekrar ayağa kalkacak. Hatay’ı terk etmeyin!
Hatay tekrar ayağa kalkacak. Buna inancımız tam. Hatay hem demografik yapısı gereği hem de jeolojik konumundan dolayı ülkemiz için çok önemli bir şehirdir. Hatay’ın tüm değerlerini yeniden kazanması ve eski günlerine dönebilmesi bizlerin elinde. Ben şahsım adına Hatay halkına sesleniyorum. Evet, ağır yaralar aldık ama el ele vererek yararlarımızı birlikte sarabiliriz. Bu nedenle Hatay’dan giden, gitmek zorunda kalan hemşerilerime sesleniyorum. Hatay’ı bırakmayın, terk etmeyin.
Sizin ilave etmek istediğiniz hususlar…
Teşekkür ederim aslında özenle seçtiğiniz sorularınız ile söylemek istediğim her şeyi dile getirdim.
Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj iletmek istersiniz?
Tüm okuyucularımız deprem gerçeğini lütfen unutmasınlar. Böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Verdikleri destekler için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm okuyucularımızın şimdiden Ramazan bayramını tebrik ederim.
Bilmukabele, var olunuz. İttifak gazetesi camiası olarak yanınızdayız. İnşallah en kısa zamanda tekrar Hatay’’a geleceğiz. İlginiz için teşekkür ediyorum.
İbrahim Ethem Gören-Yazı no: 494