Tercüman Gazetesi`nin çok sevdiğim bir sloganı vardı: 'Her Sabah Dünya Yeniden Kurulur, Her Sabah Taze Bir Başlangıçtır.'

Bazı insanlar sabah erkenden kalkıp güne rahat başlarken bazıları yataktan zor kalkarlar.

Benim çocuklardan birisi, sabahları erken kalkmaktan nefret ediyor. Okula geçkalmaması için annesi o kadar uğraşıyor ki, tabi kaldıramayınca ben de baba olarak devreye giriyorum. Sert bir şekilde bağırarak kaldırmak zorunda kalıyorum.

Geceleri ise durum farklı geçsaatlere kadar kalıp bir şeylerle meşgul olabiliyor!

İngiliz Independent Gazetesi`nde erken kalmak ile alakalı bir yazı okumuştum. Yazıda Psikolog Dan Ariely insanların en üretken zamanının, genellikle uyandıktan iki saat sonrası olduğunu söylüyordu.

Başkasını bilmem!

Sabah henüz güneş doğmadan erken uyanmanın, sabahın o sessizliğini yaşamanın ve gün daha aydınlanmadan yol almanın bana çok iyi geldiğini, söyleyebilirim.

'Erken yatıp erken kalkmak, bireyi sağlıklı, varlıklı ve akıllı yapar'&mdash Ben Franklin

Bryan Lufkin, BBC Capital dergisinde 'Güne 02:30`da başlar mısınız?' başlığıyla kaleme aldığı yazısında, İki kez Akademi Ödülü ne aday gösterilen Hollywood yıldızı Mark Wahlberg her sabah 02.30 da kalktığını yazıyor.

Çok erken bence!

Yazısında, 'başta bazı aktörler ve Silikon Vadisi genel müdürleri olmak üzere bazı insanlar güne çok erken başlıyor.' diyor.

Güne bu kadar erken başlayan sadece Wahlberg değil.

Apple ın CEO su Tim Cook 03.45 te kalkıyor.

Disney CEO su Bob Iger ise her sabah 4.25 te egzersize başlıyor.

Profesyonellerin kullandığı Linkeydin gibi sosyal medya platformlarında dikkat çeken yaygın görüş: Başarılı olmak istiyorsanız erken kalkmanız gerekir!

Verimli olmak için yeterince uyumak çok önemli. Uykusuzluk hem sağlığı hem de kişinin bilişsel becerilerini olumsuz etkiler.

Washington Ü niversitesi nden Christopher Barnes ile Michigan Ü niversitesi nden Gretchen Spreitzer bu konu üzerinde ayrıntılı araştırmalar yaparak 'Şirketler çalışanlarının yeterince uyumasını sağlamalı mı?' gibi soruları incelediler. Spreitzer e göre, aktör Wahlberg gün içinde uyanık olduğu saatleri değiştirip güne daha erken başlayarak daha verimli oluyor.

'Bunun bazı avantajları var' diyor Spreitzer. 'Bir disiplininiz oluyor ve kendinize daha fazla zaman ayırabiliyorsunuz. Aileniz ve arkadaşlarınız uyanmadan önce kendi yapacaklarınızı yapıyorsunuz.' Ancak akşam çok erken saatte yatmak kişinin sosyal ilişkilerini geliştirmesine engel olabilir. Sosyal ilişkiler ise ruh sağlığı için gereklidir.

Erkenci misiniz akşamcı mı?

Peki, sabah güne çok erken başlamak herkesin yapısına uygun mudur?

İnsanın uyku düzenini belirleyen vücut saatidir. Bu saat düzenli aralıklarla vücudumuzda uyku ve uyanıklık zamanlarını tetikler. Çoğu insan her gün aynı saatte uyuyup uyanma eğilimi gösterir. Sürekli yaşadığımız ülkeden farklı bir zaman dilimine geçtiğimizde yaşadığımız jet lag ile vücudumuzun şoka uğraması bundandır.

Bu vücut saatine dayanarak araştırmacılar insanları iki ana gruba ayırıyor: Erkenciler (erken kalkıp erken yatanlar) ve akşamcılar (geçkalkıp geçyatanlar).

Barnes insanlar arasında farklıklar olduğunu, ama genel olarak çocuklukta erkenci, ilk gençlik döneminde akşamcı, yaşımız ilerledikçe yeniden erkenci rutine geri döndüğümüzü söylüyor.

Barnes, Wahlberg gibi doğal yoldan 'süper erkenci' olan insanların çok nadir olduğuna inanıyor.

'Psikolojik ve davranışsal olarak kişi için en doğru olan şey doğal vücut saatine uyum gösterip yatıp kalkma zamanını ona göre belirlemektir.'

Barnes ın araştırmaları, vücut saatinin uyku istediği bir zamanda zorla uyanık kalmaya çalışmanın, doğru olmayan davranışlarda bulunma riskini artırdığını gösteriyor.

'Enerjinizin azaldığı, kendinizi iyi hissetmediğiniz zamanlarda başınıza kötü şeyler gelir' diyor Barnes.

Hayatımız iniş ve çıkışlarla dolu. Umutsuzluğa kapıldığımız, mutsuz olduğumuz zamanlar olabiliyor. İşte böyle durumlarda bize umut olacak, ilham veren, harekete geçiren Tercüman Gazetesi`nin çocukluğumda üst tarafında güzel sözü hatırlarım.

Her sabah yeni bir başlangıç, yeni bir fırsat, yeni bir umuttur.

Bereketli, mükemmel ve umut dolu bir güne merhaba;