Bildiğiniz gibi, Kanada Adalet Bakanlığı, Huawei şirketinin sahibi Rın Cıngfey in kızı ve şirketin CFO su Mıng ın, ABD nin İran a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık ta Vancouver kentinde gözaltına alındı.
Huawei dünyanın en büyük telekomünikasyon cihaz ve servis sağlayıcılarından biri.
Şirket bu yakınlarda Apple ı geçerek Samsung dan sonra ikinci en büyük akıllı telefon şirketi oldu.
Mıng ın ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping in Arjantin deki G20 Liderler Zirvesi kapsamında yaptığı görüşmeyle aynı gün tutuklanmış olması manidardır.
Trump ve Şi nin söz konusu görüşmede 90 günlük ticaret ateşkesi üzerinde mutabık kalmalarıyla yükselen küresel hisse senetleri, Mıng ın tutuklama haberiyle ABD-Çin arasında kısa süre önce sağlanan ticaret ateşkesi için risk yaratabileceği öngörülen tutuklama haberi, piyasalara olumsuz yansımıştı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise gazetecilere yaptığı açıklamada, sebep belirtmeden gözaltı insan haklarının ihlal olarak değerlendirdi.
Şirketin yazılı açıklamasında ise: 'ABD hükümetinin bir şirkete baskı uygulamak için bu tür yaklaşımlarda bulunmasını makul bulmuyoruz. Bu serbest ekonomi ve adil rekabet ruhuna aykırı bir tutum' diyor.
ABD tarafı konuyla ilgili sessizliği korurken, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 'Biz bağımsız bir yargı ülkesiyiz ve ilgili yetkililer bu süreçle ilgili kararları hiçbir politik müdahale olmadan verdi.' Açıklaması biraz gülünçgelmedi mi size? Bu iddiaya kargalar bile güler!
Bu arada Japonya Huawei ve ZTE`yi hükümet ihalelerine sokmama kararı aldığı iddia ediliyor. Bu karar kapsamında Huawei nin Japon hükümetinin kullanacağı cihazlara uluşmasının önüne geçilecek ve Japonya nın hasas bilgilerin bu kanal ile sızdırılması engellenecek. Daha önce Yeni Zelanda ve Avustralya aynı yönde yasaklama kararları almışlardı.
Çin in 5G cep telefonu teknolojisi ve diğer iletişim ağlarına Huawei vasıtasıyla erişerek casusluk faaliyetlerinin kapsamını genişletebileceği iddiasına Huawei Çin hükümetin kontrolünde bir şirket olmadığı cevabını veriyor..
ABD Kongresi üyeleri şirketi defalarca Amerikan ulusal güvenliği açısından tehdit teşkil etmekle suçladı.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), askeri üsler üzerindeki perakendecilerin Huawei ve ZTE telefonlarını satmalarını yasaklamıştı.
Amerikalılar, Çin şirketlerinin Amerikan fikri telif haklarını çalma, zorla teknoloji edinme ve bilhassa da bilgi iletişim teknolojisi alanında Çin hükümetinin birer kolu gibi hareket ettiğini öteden beri iddia ediyor.
bu gözaltı olayına bu açıdan bakıldığında, Huawei Çin teknoloji sektörünün en parlak yıldızı ve Meng de fiilen şirketin prensesi . Lakin bunun sadece bir kişiye ya da bir şirkete yönelik bir olay olmadığı çok açık. Bu gözaltı olayı ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşıyla alakalı olduğunu söyleyebiliriz.
Peki neden Huawei? Çünkü şirket bu yakınlarda Amerikan şirketi Apple ı geçti. Bu gidişle daha da büyüyecek ve pastanın büyük kısmını elde edecek.
Aslında asıl konu, Huawei`nin bir Çin firması olması, yoksa Apple`ın üretiminin büyük kısmı zaten Çin`de üretiliyor. Bakın kullandığınız ürünlere hepsinin Çin`de üretildiğini görürsünüz. Ama Çin kendi markasıyla bu kadar büyümesi Batı`yı endişelendiriyor.