Sahilde yürüyüş yaparken, Anadolu Kavağı'na gidecek vapurun Beşiktaş İskelesi'nden ayrılmak üzere olduğunu görünce bir anda kendimi vapurun içinde buluyorum.
Şehir Hatları Uzun Boğaz Turu Eminönü'nden başlar, Boğaz'ın iki yakasında iskelelere uğrar, yolcu toplar, keyifli bir seyahat tecübesi sunar. Özellikle Mayıs sonu Haziran ortalarında, Boğaz sırtlarında, tepelerde, baharın zenginlikleri kendini iyiden gösterir. Yazın habercisi bu vakitlerde vapur keyfi başkadır. Şehrin kalabalığını ardında bıraktıkça, birbiriyle yarışan çiçek, ağaç kokularını, deniz havasını, değişmeye başlayan o bol oksijenli temiz atmosferi keskin şekilde hissedersiniz.
Uzunca bir vapur seyahatinden sonra, kıyı görünmeye başlar, yeşille mavinin tonları tüm kusursuzluğu ile sizi kucaklamaya hazırdır. Vapurda insanlar çocuklar gibi şendir. Aynı vapur ile dönüş yapacağınız için zamanla yarışmak durumunda kalırsınız. Vapur iskeleye demir atar atmaz, süratle Anadolu Kavağı turu başlar.
İskeleyi çevreleyen sahil boyu sıralanmış balıkçılar, meşhur ev yapımı Rumeli dondurmacısı, deniz kabuğundan hediyelik eşyalar yapıp satan şirin, küçücük hediyelik eşya dükkânları dikkat çekse de ilk hedefimiz kaleye tırmanmaktır.Kaleye doğru ilerleyen mahalle araları, cadde boyunca kimi şirin, kimi kocaman bahçe içinde konak, villa tarzı bahçeli evler arasında ilerlersiniz. Yol boyunca sarkan çiçekler, mevsimine göre meyve ağaçları yolculuğun lezzetleridir.
On iki burçlu Yoros Kale’si Doğu Roma döneminden kalmadır. Çok sık el değiştirdiği görülen kale İstanbul’un Fethi ile Osmanlıların eline geçer. Kaleye çıktığınız vakit eşsiz bir manzara sizi bekler. Özellikle Temmuz’dan sonra öğlen sıcağında kale yolu zorlasa da iniş çok keyifli ve rahattır.
Dönüşte soluğu dondurmacıda alıyorum. Fotojenik renklerde limon, ahududu üstte olmak üzere fındık serpip dondurmamı alıp geldiğim hızla dönüyorum, vaktinde iskeledeyim. Ev yapımı olduğu için dondurma eriyor, akıyor, kontrolden çıkıyor. İyiden iyiye çocuklaşıyor herkes.Dondurma mücadelesi, hızlı Anadolu Kavağı turunu tamamlayan herkesin görüşü aynı, bu vapurun bekleme süresi biraz daha uzatılsa ne iyi olurdu. Yorgun ama dingin şöyle sırtımı dayayıp, vapur kıyıdan uzaklaşırken bir seyahat klasiği haline getirdiğim taze demlenmiş vapur çayı geliyor.
Anadolu Kavağı’nın adı ile ilgili rivayetler vardır. Çok yaşlı büyük çınarlara evvelce kavak denildiği için köyün adının Anadolu Kavağı olduğu rivayet edilir. Bir diğer söylence de köyün dillere destan kavak incirinin köye ad olması. Andreossy’ye göre Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u muhasara ettiğinde surlarda gedik açacak küçük bazalt taşlarını Kavak’tan temin etmiştir.
Köyün sonraki kurucularından Midilli Ali Reis’in köy içerisinde birden fazla hayratı vardır. Onlardan biri camisidir. Paşa caminin yanında bulunan hazire meftun IV. Murat Rus ve Kazak akınlarını önlemek için Rumeli Kavağı kalesi ile beraber Anadolu Kavağı’na da bir kale yaptırır.
Evliya Çelebi : ‘’ Baştanbaşa Müslüman kasabasıdır. Merkezinde 800 civarında hanesi, yedi mescidi, bir hamamı,200 kadar dükkanı, bekar evleri, sıbyan mektebi ve bir çeşmesi vardır. Halkı gemici, bağcı ve tüccardır.’’ Der.
Anadolu Kavağı, Yoros Kalesi, maviyle yeşilin tonlarının iç içe geçtiği şirin bir balıkçı kasabası. Şimdilerde turistlerin cazibe merkezlerindendir. Muhteşem doğası, sımsıcak güler yüzlü insanı, taze balığı, temiz havası ile tepeden tırnağa şifa deposu.
Hep böyle kal Anadolu Kavağı, hep bizim şifa kaynağımız, huzur bulduğumuz sığınağımız olarak kal.