İstanbul’da Suriçi olarak da bilinen tarihi yarımada Fatih, İstanbul şehrinin kurulduğu, kadim kültürün yuvası özel korunmaya alınması gereken kıymetli bir ilçedir.

İstanbul ile ilgili musikî, edebiyat mecmualarını okuduğumuzda kültürel hareketliliğin doğup, geliştiği, yaşadığı mekân tarihi yarımadadır. Geçen zaman içerisinde tahribatlar, yitirilenler yerine inşa edilen yeniler gelse de bölge kıymet bilenlerin gönlünde taht kurmaya devam etmektedir. 

7Bdfc356 D0Ce 42Aa 914E 97168F5Efce2

Her mevsim ayrı bir kaftana bürünen şehirlerin sultanı İstanbul’a sonbahar bir başka yakışır. Sarayları, tarihi binaları, kasırları, Arnavut kaldırımlı yokuşları arasında parke taşlara desen veren yapraklar ile mevsim mimariyi sarar. Beyazıt, Süleymaniye, Vefa, Küçük Ayasofya, Kariye, Kocamustafapaşa, Cerrahpaşa gibi farklı köşelerde o kadar güzel mahalleler var ki keşfetmeye ömrümüz, sağlığımız yeter ümidindeyiz. 

1D4280C1 033C 44C6 B2Ea 1210Fad208A7

Balat sokakları arasında başlayan sonbahar yürüyüşünde havanın serinlemesi, lodosun ürperten sert dokunuşları karşısında ahşap konakların sıcaklığı ile içimiz ısınıyor. Pazar günleri antikacılar önünde mezat izleyenler, herkesin kendince huzur bulduğu dinlendiği mekânlar arasından süzülüp geçiyoruz. Bir kilise ile caminin yan yana aynı semtte inşası medeniyetin hoşgörüsünü mimaride yansıtıyor bugüne mesajlar veriyor.  

Balat’tan yokuş tırmanmayı göze alanlar için her bir mahalle katman katman yeni semtlere açılır. Memleketimde kayboldum endişesi yaşamazsınız büyük camilerin minareleri pusula gibi size yol gösterir. 

Aee2Bf72 05B1 4055 85A4 D4620D1C1758

Hayat yolculuğu gibi cesur, irade koyarak ilerleyince yokuşun sonunda bir hediye rahmet yolcuyu karşılar. Balat’tan Ayvansaray Mahallesi Molla Aşkı Teras’a çıkıp bir süre soluklandıktan sonra mahalle aralarında yol ayrımları keşif devam eder. Hava hafiften kararırken bir taraftan içimiz titremeye başlar. Sımsıcak bir tatlıcı dükkânı çıkıverir karşımıza halka tatlı mı tulumba mı karar vermekte ikilemde kalır sıcacık tatlıları kapıp yerken hemen bitişiğinde şehrin yeni yüzü olan semtlerde pek karşımıza çıkmayan tarihi bir simitçinin vitrininde kuru pastalar, küçük simitler ile çocukluğumuza gideriz. 

0D932Da9 580D 4168 954D 3366650E82C7

İlkokul yıllarımda meyve suyu, kek, abur cubur olmazdı. Ders arası öğretmenimiz elinde bir bastona geçirilmiş simit ve poğaça ile gelir poğaça sevmeyen ben simit kokusuna vurgun bitmeden simite yetişmek için dualar ederdim. Bu hatıraları simitçiye anlatırken tatlı yediğimi  unutup simite saldırdığımın farkında olmuyorum. Yol boyu yürürken karşımıza çıkan nasiplisi kimse simitimizi de paylaşıyoruz. 

Yol ilerliyor bizi Karagümrük Stadyumunun önüne getiriyor. Dört kişilik grubumuz stadyumun içini merak edip ayrı bir dünyaya kafasını uzatınca çocukların antremanını izlemeye karar veriyor. Karagümrük Stadı’nda, birer çay isteyip mola veriyoruz. İyice dinlendikten sonra sakin sessiz mahalle aralarından Fevzipaşa Caddesi’ne varıyoruz. Gelenekselden modern dünyaya adım atıyor, ışıl ışıl mağazalar, değişik kulağı tırmalayan müzik sesini kesen trafik içinde boğulmaktansa yürümeyi tercih ediyoruz. Fatih Camii civarına varınca martılar akşamın karanlığında inci gibi süzülüyor. İstanbul’un kalan sesi martılar ve rüzgârla salınan ağaçların dalları, yaprak hışırtıları belki de. Tatil gibi bir öğleden sonranın akşamında eve varmanın huzuru tarifsizdir. 

B91E95E8 39A9 4D6E A037 Fb4C68F76C4A 

İstanbul yedi tepesinde yetmiş türlü hareketin bereketini yaşatan şehir. Sonbaharı, konser, sinema, tiyatro, sergi, müze gezileri gibi kültürel etkinliklerle sıcacık geçirmek, orman, park, bahçelerde  tabiat yürüyüşleri yapmak başka bir lezzet, her köşede insanın kendinden bir şeyler bulacağı ayrı zenginlikler sunuyor.  İstanbul’un mahalle, sokak aralarında kültürel dokuların izlerini keşfetmek de bambaşka bir sonbahar lezzeti sunmaktadır.