Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu nda düzenlenen 'Avrupa nın Geleceği' temalı oturumda yaptığı konuşmada, baklayı azından kaçırdı, Balkan ülkelerinin AB üyelik için 'Türkiye' uyarısı yaptı.
Balkan ülkelerini Avrupa projesinin içinde tutmak istediğini açıkça ifade eden Macron 'Türkiye yönelen bir Balkanlar istemiyorum' diyor.
Aslında bu sadece Macron`un görüşü değil! O sadece sözcülüğünü yapıyor: Türk ve Müslüman hazımsızlığının;
***
Bunu artık açıkça görebiliyorsunuz. Balkanlar da Osmanlı-Türk izlerinin hala yaşadığı Mostar ve Ü sküp te yüksek tepelere dikilen ve geceleri de aydınlatılan haçlar bunun en açık göstergesi.
***
Bosna-Hersek in en önemli kentlerinden Mostar, kentin ortasından geçen Neretva Nehri üzerine Osmanlı Dönemi nde Mimar Sinan ın kalfalarından Mimar Hayreddin in yaptırdığı 'Mostar Köprüsü' ile biliniyor. Bosna-Hersek te çıkan içsavaş sırasında Hırvat topçuların ateşiyle 1993 yılında yıkılan ve Türkiye nin öncülüğünde 2004 yılında UNESCO tarafından yaptırılarak koruma altına alınan Mostar Köprüsü, kente gelen çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.
***
Neretva Nehri nden 24 metre yüksekte, 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan, yüzyıllar boyunca Bosna da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan Mostar Köprüsü, Müslüman ve Hırvat kesimini, birbirine bağlamasıyla da biliniyor. Anadolu nun herhangi bir şehrinden çok daha fazla caminin ayakta olduğu, görüntüsünün camiyle bezendiği bir şehir olan Mostar ın doğusunda Boşnaklar, batısında ise Hırvatlar yaşıyor.
***
Bosna-Hersek teki içsavaşın ardından Hırvatlar tarafından Mostar ın batısında bulunan ve kentin en hakim noktasındaki Hun Dağı nın tepesine büyük bir haçdikildi. Haçın savaş sırasında Mostar Köprüsü ne ateş edilen bölgeye İspanyolların desteğiyle dikildiği bildirildi. Haçın yanı sıra ayrıca kente yaptırılan ve yaklaşık 100 metre yükseklikte kulesi bulunan katedral de dikkat çekiyor. Katedralin kulesine bağlanan hoparlörler sayesinde çan sesi kentin her tarafından duyuluyor.
***
Bosnalı yetkililer, Hırvatlar ın Mostar ın güzelliğini ikinci plana atmak ve kentin silüetini bozmak amacıyla dağın tepesine haçı diktiklerini savundular.
***
Mostar da yaşayan Boşnaklar ise Hırvatlar ın Hun Dağı na diktikleri haçile 100 metre kulesi bulunan katedrale anlam veremediklerini ifade ederek, 'Bunlar bizim minarelerimizdeki hillallere nispet olsun diye yapıyorlar, ancak gökyüzündeki hilalimiz her zaman onların haçının üzerindedir' diye konuştular.
****
Balkanlar da Osmanlı-Türk kültürünün en fazla yaşadığı kentlerden biri de Makedonya nın başkenti Ü sküp...
1884 Ü sküp doğumlu Türk Edebiyatı`nın en önemli şairlerinden Yahya Kemal Beyatlı`nın, Kendi Gök Kubbemiz adlı kitabında yer alan memleketi Ü sküp`e yazdığı 'Kaybolan Şehir' adlı şiiri.
Yahya Kemal, Kaybolan Şehir şiirinde Ü sküp ile Bursa`yı birbirine benzetmektedir.
Ü nlü şair, Türklüğün ve İslamiyet`in Anadolu`ya yayıldığı Osmanlı`nın ilk başkenti Bursa`yı, Türlüğün ve İslamiyet`in balkanlara yayılmasında büyük role sahip Ü sküp`e benzetmektedir.
Ayrıca memleketi Ü sküp`e olan özlemini, şehirden ayrılsa da her zaman memleketinin kendisinde yerinin ayrı olduğunu bu şiiriyle getirmiştir.
***
'Kaybolan Şehir
Ü sküp ki Yıldırım Beyazıd Han diyârıdır,
Evlad-ı Fatihân`a onun yâdigârıdır.
Firû ze kubbelerle yalnız bizim şehrimizdi o
Yalnız bizimdi, çehre ve rû hiyla biz`di o.
Ü sküp ki Şar Dağ`ında devâmıydı Bursa`nın.
Bir lâle bahçesiydi dökülmüş temiz kanın.
Ü çşanlı harbin arş`a asılmış silâhları
Parlardı yaşlı gözlere bayram sabahları.
Ben girmeden hayâtı şafaklandıran çağa,
Bir sonbaharda annemi gömdük o toprağa.
İs`a Bey`in fetihte açılmış mezarlığı
Hulyâma âhiret gibi nakşetti varlığı.
Vaktiyle öz vatanda bizimken, bugün niçin
Ü sküp bizim değil? Bunu duydum, için için.
Kalbimde bir hayâli kalıp kaybolan şehir!
Ayrılmanın bıraktığı hicran derindedir!
Çok sürse ayrılık, aradan geçse çok sene,
Biz sende olmasak bile, sen bizdesin gene.' diye anlattığı Ü sküp`te halen Osmanlı izlerini görebilirsiniz.
***
Ü sküp ün güneyinde Osmanlı ya ait çok sayıda cami, han ve hamam bulunuyor, ayrıca Türk ve Arnavutlar dan oluşan Müslüman nüfus da bu bölgede yaşıyor.
***
Ü sküp te Makedon nüfusun yoğun olarak yaşadığı Vardar Nehri nin kuzeyinde bulunan Vodno Dağı na 2001 yılında 'milenyum' hatırası olarak Avrupa Birliği nden alınan krediyle yaklaşık 50 metre uzunluğunda haçdikildi. Geceleri de aydınlatılan haç, kentin her yerinden rahatça görülüyor.
***
Kentin nüfusunun yaklaşık yüzde 40 ını oluşturan Müslüman Arnavut ve Türkler, Vodno Dağı ndaki haçın kentte Makedonlar la Müslümanlar arasındaki ayrışmayı tetiklediğini belirtiyorlar.
Arnavut Müslümanlar, söz konusu haçın 2001 yılında ülkede yaşanan içsavaş sonrası kendilerine 'nispet olsun' diye dikildiğini söylüyorlar. Makedon aydınların da kentteki kutuplaşmayı artıracağından dolayı haçın dikilmesine karşı çıkmasına rağmen inadına diktiğini görüyoruz.
***
Daha yeni, Alman Die Welt gazetesi, 'Türkiye Bosna-Hersek`te İslam`ı teşvik etmek ve Osmanlı mirasına sahip çıkmak için büyük para aktarıyor' şeklinde ifadeler yer alan haberde hazımsızlıklarını dile getiriyorlar. Türkiye`nin Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla Bosna-Hersek`e 70 milyon euro tutarında yatırım yaptığı ve Türkiye`nin bu parayla sadece camileri finanse etmediği, aynı zamanda enerji, altyapı, bankacılık ve telekomünikasyon branşlarına da yatırım yaptığına da haberde dikkat çekildi.