Trump, 'Ticaret savaşları iyidir' demiş ve 'Çok aptalca olan ticaret anlaşmaları ve politikaları nedeniyle ABD nin yıllık 800 milyar dolar bütçe açığı verdiğini, buna bir son verileceğini' söylemişti.
Çin ise ABD yi 'Pandora nın kutusunu açmaması' konusunda uyarmıştı. Ama Çin`in uyarısına rağmen, ABD Başkanı Donald Trump, Çin den ithal edilen ürünlere yönelik ek gümrük vergisi uygulaması başlattı.
ABD, 34 milyar dolar tutarındaki Çin ürünlerine ek gümrük vergisi getirdi. Trump bu kadarla da yetinmeyip, miktarı 500 milyar dolara çıkarabileceğini söylüyor. Aynı şekilde, Çin de misilleme olarak ABD ürünlerine ek gümrük vergileri getirdi. Karşılıklı arttırılan vergilerden, iki ülke arasındaki ticaret rakamlarına bakıldığında, Çin in kısa vadede daha çok etkileneceği görülüyor.
Teknoloji savaşı...
Teknoloji ve yapay zekâ söz konusu olduğunda ABD geleneksel olarak büyük farkla rekabet avantajını elinde bulunduruyor. Çin ise 'Çin Malı 2025' projesiyle Çin sanayinin bütün sektörlerinde teknolojiyi güncelleyerek bu uçurumu kapatmaya kararlı. Çin in teknoloji yarışında aldığı mesafe tabii ki ABD yi fazlasıyla kaygılandırıyor.
Sam Amca nın gözdağına dayanan, ABD doktrini çöküyor
Global Times ta yayınlanan bir analiz yazısında, ABD Başkanı Donald Trump ın geçen salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nda (BMGK) yaptığı konuşmasındaki Çin karşıtı tutum eleştirilerek, 'Dünya karmaşık çıkar ilişkilerini barındıran karmaşık bir sisteme sahiptir ve dünyayı iki çatışma kampına ayırmak imkansızdır. Hem AB hem de Japonya Çin le ticaret yapıyor. Çin, yaklaşık 120 ülke ve bölgenin en büyük ticaret ortağıdır. ABD nin, tüm dünyanın Çin karşıtı tutum almasını beklemesi, hiçgerçekçi değildir' değerlendirmesinde bulunuldu.
Ayrıca aynı yazıda ABD nin ticaret savaşını kazanma şansı bulunmadığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: 'Batı dünyası genellikle tarafsız bir tutum sergiledi ve ABD bu sebeple avantajlı pozisyona sahip olamadı. Çin, gelişme ivmesini sürdürdüğü sürece, ABD ticaret savaşını kaybetmeye mahkumdur.'
Çin`in Dünyayı keşfettiği yıl...
Bilmem okuyanınız oldu mu? 2002 yılında Gavin Menzies, '1421: Çin`in Dünyayı Keşfettiği Yıl' adında bir kitap yazmıştı. Kitaptaki bilgilere göre, Çin, 1400`lerde, dünyanın en gelişmiş ekonomisine sahipti. Ming Hanedanı`nın 3`üncü İmparatoru Yongle büyük bir filo hazırlattı ve başına da Müslüman Amiral Zeng He`yi getirdi. Zeng He kumandasındaki Çin filosu, başta Afrika kıtasına olmak üzere, dünyanın her tarafına seferler yaptı. Bu seferler 30 yıl kadar sürdü.
Ayrıca kitapta dünya tarihini değiştirecek bir iddia var: Amerika kıtasını Çinli Müslüman general Zheng He, Kolomb dan 70 yıl önce keşfetti! Emekli donanma subayı Gavin Menzies, Amerika kıtasını ve diğer bir çok yeri Kolomb dan ve diğer kaşiflerden çok önce Çin amiralleri Zheng He, Hong Bao, Zhou Man, Zhou Wen ve Yang Qing nin keşfettiğini sağlam delillerle ortaya koyuyor.
'Bu Çin amiralleri Ü mit Burnu nu Dias tan altmış altı yıl önce dönmüş, Macellan Boğazı ndan Macellan dan doksan sekiz yıl önce geçmiş, Avustralya ya Kaptan Cook tan üçyüz yıl, Antartika ve Arktik bölgelerine Avrupalılardan dört yüz yıl, Amerika ya da Kolomb dan yetmiş yıl önce ulaşmıştı.'
Piri Reis Haritası nın gizemi çözüldü!..
Menzies, Akdeniz coğrafyası dışına çıkmayan Piri Reis in çizdirdiği haritanın Çinli Amiraller tarafından çizdirilen haritalara dayandığını iddia ediyor. 1424`de Yongle öldükten sonra Çin in dünyaya açılma düşüncesi kaybolmaya başladı. Bu seferler sonunda Çinliler, gelen raporlardan dünyanın geri kalanının kendilerinden çok geride olduğu ve dünyaya açılmanın iyi bir fikir olmadığı sonucuna vararak içe kapanmaya karar verdiler. Oysa Avrupalılar (İspanya, Portekiz, İngiltere başta olmak üzere) 15`inci yüzyılın sonlarına doğru coğrafi keşiflere başladılar.
Menzies`in iddiasına göre Avrupalılar bu keşifleri Zeng He`nin çizdiği dünya haritalarından yararlanarak yaptılar. Bu keşiflerden elde edilip Avrupa`ya taşınan altınlar, gümüşler ve değerli madenler Avrupa`nın zenginleşmesine ve ilerlemesine yol açtı. İçine kapanan ve dünyanın bu nimetlerinden yararlanmayan, dış ticareti de karasularına indirgeyen Çin ise hızla ivme kaybederek geriledi.
Tarihte Çin`in düştüğü hataya bugün ABD düşüyor. Çin ise tam tersi dünyaya açılıyor. ABD, galiba Pandora nın Kutusu nu açmakla hiçde iyi etmedi ve kendi sonunu hazırlıyor. Çünkü ABD, Çin başta olmak üzere dünyaya açtığı ticaret savaşını kaybetmeye mahkum görünüyor.