Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '3 değil 5 çocuk yapın' sözlerini tepki ile karşılayanlar, dünyadaki nüfus politikalarına bakarlarsa Cumhurbaşkanının neden böyle bir istekte bulunduğunu daha iyi anlarlar.
Hayat pahalılığı barınma ve eğitimin giderlerinin artması, kadınların annelik izniyle ilgili kaygıları ve erkeklerin geleneksel olarak ev işlerine yardımcı olmaması, bunun yanında evlilik yaşının artması, belirsiz iş piyasası, gençler arasındaki işsizlik gibi nedenler de doğum oranının artmasını engelliyor.
2017 yılında nüfusu en fazla olan ülkeler sıralamasında Türkiye 19. sırada, tahmin edebileceğiniz üzere listenin başında ise Çin var.
Birleşmiş Milletlerin önümüzdeki 83 yıl için hazırladığı rapora göre 2050, Türkiye nüfusu için gerilemenin başlayacağı yıl olacak. 2050 yılında nüfus 96 milyon kişiye ulaşacak ve sonrasındaki 50 yıl içerisinde bu sayı 10 milyon azalacak.
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Bölümü (DESA), Dünya Nüfus Tahmini Raporunu` güncelleştirdi. 2017 yılı raporuna göre dünya nüfusunun 7,6 milyar kişiye yükseldiği açıklandı.
Dünya nüfusunun 2030 yılında 8,6 milyar, 2050 yılında 9,8, 2100 yılında ise 11,2 milyar kişiye ulaşacağının tahmin edildiği açıklandı.
2024 yılında Hindistan ın şu an 1 milyar 400 milyon nüfuslu Çin i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi olması bekleniyor.
Dünyada 137 milyon kişi olan 80 yaş üzeri kişilerin sayısının 2050 de üçkattan fazla artarak 425 milyon kişi olması bekleniyor.
2012 yılında anaokulları Danimarkalı ailelere bir teklifte bulundu: 'Biz çocuklarınıza iki saat daha bedava bakarız ama siz de gidin çocuk yapın.'
2011 de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin halkına bir söz verdi: Yaklaşık 40 milyar dolarlık bir programla doğum oranını artırmak.
Çin, 1979 da Komünist Parti nin getirdiği 'tek çocuk politikası ' ile nüfus artışının önüne geçmek istiyordu. Ancak doğum oranı hızla düşmeye başladı. Belki de Çin in en dikkat çekici yöntemi, 2015 yılının sonunda bu köklü uygulamayı silip atmasıydı. Bu değişiklik hızlı sonuçverdi. Çin de doğum oranı 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 7.9 artarak yaklaşık 18 milyona ulaştı. Çin bu yıl yeni bir adımla, ikinci çocuğu yapmaları halinde çiftlere para desteği vermeyi gözden geçiriyor. Nüfusu bu yıl sonunda 1 milyar 415 milyona çıkması beklenen Çin in, 40 yıl sonra ülkede çocuk sahibi olmaya yönelik sınırlamaları tamamen kaldırmayı düşünüyor.
Sağlık Komisyonu nun aile planlamasından sorumlu üçdaireyi feshetmesinin bu hazırlığın en güçlü işaretlerinden biri olarak değerlendirildiğini yazdı.
Sağlık Komisyonu, feshedilen üçdairenin yerine 'Nüfus izleme ve aile kalkınması' adlı bir birim oluşturulduğunu açıkladı. Yeni dairenin görevi 'doğum politikalarının iyileştirilmesi' olarak açıklandı.
Gazeteye göre, nüfusun hızla yaşlanması ve düşük doğum oranları Çin i aile planlamasına getirdiği sınırlamaları gözden geçirmeye itti.
Çin son beş yılda tek çocuk politikasını aşamalı olarak kaldırdı. Bu politika yüzünden milyonlarca kadının kürtaja zorlandığı ya da kendisini kısırlaştırdığı belirtiliyor.
Singapur da, bir dönem çiftlere 'iki çocukta durun' çağrısı yapan hükümet, geçtiğimiz yıllarda doğurganlık eğitimi gibi tatil aktiviteleri sağlamaya başladı. Ayrıca ülkedeki anne-babalara, ilk ve ikinci çocukları için 8 bin dolar, daha fazla çocuk için de 10 bin dolar veriliyor. 2012 yılında ise, Singapurlu yetkililer şekerleme üreticisi Mentos la işbirliği yaparak bir rap şarkısı üzerinden kampanya yürütme kararı aldı. Şarkının sözlerinde, 'Ben vatansever bir kocayım, ben vatansever bir kadınım, yurttaşlık görevimizi yapıp bir yaşam üretelim' ifadeleri kullanılıyordu.
Japonya da geçen yıl doğan çocuk sayısı ilk defa bir milyonun altına düştü. Japonya hükümetinin müdahalesi, elbette robotları da içeriyordu. Önce 2010 da Yotaro adlı bir 'bebek robot', geçen yıl da avuçiçi büyüklüğündeki Kirobo Mini robotlar ortaya çıktı.
Bu robotlar, gıdıklanınca gülüyor, ağlıyor, bebek gibi göz kırpıyor ve ses çıkarıyorlardı. Amaç, çiftleri bebek fikrine alıştırmak ve bir 'duygusal bağ' kurarak kendi bebeklerini yapmalarına özendirmekti.
Nüfusun yaklaşık beşte birinin 60 yaşında ya da daha büyük olduğu Küba da, yeni doğan bebeklerin büyükanne ve büyükbabalarına da ücretli izin veriliyor.
Finlandiya da yeni anne-baba olan çiftlere 'annelik paketi' ile destek veriliyor. Sadece Finlandiya sosyal güvenlik sistemi kapsamında çiftlere veriliyor. Yaklaşık 50 farklı eşyanın olduğu büyük bir kutuda, bebek kıyafetleri, pijamalar, kitaplar, bakım ürünleri ve oyuncaklar gibi temel ihtiyaçlar bulunuyor.
İtalya da 1970 te 900 binin üzerinde doğum kaydedilirken 2016 da bu sayı 473 bine geriledi. Ekonomik krizin hissedilmeye başlandığı 2008 yılından 2016 ya kadarki 8 yılda doğum sayısı 100 binin üzerinde düşüş gösterdi.
İtalya da doğum oranlarının gittikçe azalması üzerine hükümet 3 çocuk yapmayı teşvik için bir plan hazırladı. 2019 yılı bütçe tasarısına eklenen bir maddeyle, üçüncü çocuğunu doğuran ailelere tarım arazisi ve faizsiz ev kredisi verilmesi gündemde. İtalyan basınındaki haberlere göre tasarı onaylanırsa, 2019, 2020 ve 2021 yılları içinde 3. çocuğunu yapacak ailelere 20 yıllığına tarım arazisi verilecek. Bu ailelere, araziye yakın bir yerde ilk evlerini satın almaları için de 200 bin Euro ya kadar faizsiz ev kredisi verilecek Plana, devlete ait arazilerin yanı sıra, sanayileşme ve refah oranı kuzey bölgelere göre daha düşük olan Güney İtalya daki terk edilmiş ya da ekili olmayan araziler de dahil edilecek. Teşvik planı, 'demografik büyümeyi ve tarımsal alanların sosyo-ekonomik kalkınmasını desteklemek' amacıyla hazırlandı. İtalya ve İspanya doğum oranı en düşük AB ülkeleri Avrupa Birliği nin istatistik kurumu Eurostat ın verilerine göre, kadın başına düşen 1,34 çocuk oranıyla İtalya halen İspanya ile birlikte doğum oranı en düşük AB ülkesi. AB genelinde doğum oranı ortalaması ise 1,60.