Yemen hükümeti ve Husiler arasında İsveçin başkenti Stockholm de 6 Aralık ta başlayan müzakereler devam ediyor. Artık iki tarafın da bu ülkedeki hesaplarını bir tarafa bırakması gerekiyor. Yemen de barışı sağlamak için başlatılan barış görüşmelerinde taraflar ilk uzlaşıyı sağladı. Binlerce tutuklunun serbest bırakılması için anlaşıldı.
Birleşmiş Milletler in (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, görüşmelerin ilk gününde gelen bu uzlaşmayı 'umut dolu bir başlangıç' olarak nitelendirdi. Tutuklu takası ile binlerce aile tekrar bir araya gelecek. Bunlar sevindirici gelişmeler.
Görüşmeler başarısız olursa ya da durursa, Yemen deki masum insanların umutları da yok olacak. Mazlumların şiddet, açlık ve acı ile boğulmasını izlemekten başka bir şey yapamayacağız. Yemen halkının bunu kaldıracak durumu kalmadı.
İçsavaşta şu ana kadar 2 bin 500 ü çocuk olmak üzere 57 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Nüfusun yarısına tekabül eden 14 milyon kişi, açlıkla savaşıyor. Yemenlilerin üçte biri de acil yardıma ihtiyaçduyuyor. Her 10 dakikada bir Yemenli çocuk, aşı ile tedavi edilebilir bir hastalık sonucu ölüyor.
Yemen için barış görüşmeleri sürerken, BM ülkede 20 milyon kişinin açlıkla mücadele ettiğini 250 bin kişininse en kötü seviye olarak tanımlanan 5. aşamaya ulaştığını belirtti. Şimdi 4 milyar dolara ihtiyaçduyuluyor. Şubat ayında İsveçve İsviçre nin desteği ile Yemen e yardım konferansı düzenlenecek.
Birleşmiş Milletler (BM) araştırmalarına göre Yemen de nüfusun yüzde 70 inin açlıkla karşı karşıya. Geçtiğimiz günlerde Yemen i ziyaret eden Lowcock, ülkedeki insani durumda ciddi bir kötüleşme olduğunu ve bu durumun endişe verici olduğunu söylüyor.
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Lowcock, Yemen de ilk kez 250 bin kişinin 5. aşama olarak nitelendirilen en kötü seviyede açlık, ölüm ve fakirlikle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. BM yetkisi, bu durumla karşı karşıya olan 250 bin Yemenlinin dört eyalette yoğunlaştığını belirtti. Lowcock, bu eyaletleri Taiz, Sada, Haja ve Hudeyde olarak açıklandı. Dünya üzerinde 5. aşama olarak bilinen seviyede açlığın yaşandığı bir diğer nokta Güney Sudan.
Dünya Sağlık Örgütü 2015 ten bu yana Yemen de 70 bin kişinin ya öldüğünü ya da yaralandığını açıkladı. Savaş nedeniyle şiddet mağduru çocuk, kadın ve erkeklerin sayısının 70 binden fazla belirtiliyor.
Yemen de yaklaşık 5 milyon kişi de 4. aşama olan 'acil durum' seviyesinde bulunuyor. Bu insanların akut şekilde yetersiz beslendiği, ölüm oranının yüksek olduğu ve yiyecek sıkıntısı yaşanacak derecede çaresizlik içerisinde olduğu belirtiliyor.
Masadakiler bu durumu bizden daha iyi biliyorlar. Son umut olan bu barış görüşmesi anlaşmayla mutlaka sonuçlanmalıdır.