Dünya Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı, “WorldFood İstanbul” 6-9 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti. Bu yıl 31.'si düzenlenen fuar, sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergiledi.
Perşembe günü Güvenilir Ürün Platformu'nun etkinliği dolayısıyla fuarı ziyaret ettiğimde Fuarın, katılımcı ve ziyaretçiler için oldukça verimli bir yoğunluk içinde geçtiğini gördüm. Stantlar gösterişli ve ziyaretçi sayısı da oldukça fazlaydı. Tanıdığım ve tanımadığım markaların stantlarını gezdim. Gördüğüm kadarıyla, fuar katılımcılar için yeni iş fırsatları ve işbirlikleri oluşturma potansiyeline de sahip. Fuarın, gıda sektörünün gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.
“TÜRKİYE GIDA PLATFORMU”
TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri, Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) ve Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER); WorldFood Fuarı’nın dünyada kendi alanındaki en etkin fuarlarından biri olması hedefiyle “Türkiye Gıda Platformu” adı altında güçlerini birleştirdi. Türkiye fuarcılık sektörünün öncü kuruluşlarından ALZ Fuar da “İş Birliği Kuruluşu” olarak WorldFood İstanbul’da yer aldı.
REKOR KATILIM
Türkiye ve Avrasya'nın gıda sektörünün en büyük buluşması 31. WorldFood İstanbul, 6-9 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşti. Fuar, katılımcı firma, ziyaretçi sayısı ve etkinlikleri ile büyük bir rekora imza attı. 44 ülkeden 1.500'e yakın yerli ve yabancı katılımcının yer aldığı fuarda, tahmini 60 bine yakın ziyaretçi ağırlandı. Katılımcılar ve ziyaretçiler, tedarikçi ve üreticilerle ilişkilerini geliştirme fırsatı yakaladı. Piyasadaki yenilikleri ve ürünleri görme, uluslararası ve yerli firmalara erişim kolaylığı sağladı. Aynı zamanda, uzman isimler ve önder kurumlar ile 2024 gıda sektörünün gelişim seyrine tanık olundu. WorldFood İstanbul Fuarı, 80 ülkeden 800'e yakın yabancı satın alma yetkilisini ağırlayarak, bölgede ve dünyada iş hacmi oluşturdu ve ticaret hareketliliğini tetikledi. Fuar, yerli üreticilerin ihracat potansiyellerini artırmaya yönelik fırsatlar sunarken, aynı zamanda, fuar süresince gerçekleştirilecek oturumlarla, sektöre dair hedefler, uzman isimler tarafından paylaşıldı. Bu sayede, Türkiye'nin gıda ve gıda teknolojileri sektörünün öngörüleriyle, “bölgesel ve uluslararası bir vizyon platformu” özelliğini güçlendirmeye devam etti.
ETKİNLİKLERLE DOLU BİR FUAR
Oğuz İçecek, Seyidoğlu Gıda, Malatya Pazarı, Mutlu Makarna, Pınar Süt, Tahsildaroğlu, Beyoğlu Çikolata, Nuh’un Ankara, Bolçi Çikolata, Muratbey, Dardanel, Cafe Crown, Reis Gıda, Tayaş Gıda, Meysu, Tariş Üzüm, Sütaş ve Migros Ticaret A.Ş. gibi yüzlerce büyük katılımcı firma fuarda yer aldı. WorldFood İstanbul fuarı, sadece yeni ürünler ve teknolojileri tanıtmakla kalmadı, aynı zamanda ziyaretçilere etkileşimli bir deneyim de yaşattı. Fuarda, konferansların yanı sıra tematik fuar turları, ulusal ve uluslararası katılımcı firmaların mutfak atölyeleri, ünlü şefler ile gerçekleştirilen reçete sunumları, tarif sohbetleri ve lezzet şovları düzenlendi. Bu etkinlikler, ziyaretçilerin gıda sektörünü daha yakından tanımalarına ve yeni lezzetler denemelerine olanak sağladı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YENİLİK: WORLDFOOD İSTANBUL'UN ÖNE ÇIKAN ÖZELLİKLERİ
Gıda ve gıda teknolojileri sektörünün önemli buluşma noktalarından biri olan WorldFood İstanbul, her yıl olduğu gibi 2023'te de sürdürülebilirlik ve yenilikçilik odaklı bir içerikle ziyaretçilerini ağırladı.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da WorldFood İstanbul'da sürdürülebilirlik konusu ön plandaydı. Fuarda, yıldız şefler eşliğinde sağlıklı ve güvenilir ürünlere yönelik bilgiler paylaşıldı. Bu etkinlikler, ziyaretçilere sürdürülebilir gıda tüketiminin önemini ve nasıl yapılabileceğini göstermeyi amaçladı.
YENİLİKÇİLİK
WorldFood İstanbul, aynı zamanda gıda ve gıda teknolojileri sektöründeki yeniliklerin ve trendlerin tanıtıldığı bir platform olarak da hizmet veriyor. Fuarda, gıda sektörüne yön veren yeni ürünler, teknolojiler ve iş modelleri tanıtıldı.
FOOD ARENA
Fuar boyunca gerçekleşen oturumlar, atölye çalışmaları ve girişimci sunumları ile sektör paydaşları, sektörün nabzını takip edebildi. Food Arena etkinliği, uzman isimlerle sektör gündemini mercek altına alarak, katılımcılara değerli bilgiler ve network fırsatları sağladı.
TÜRKİYE'NİN GIDA VE TARIM POTANSİYELİ TARTIŞILDI
WorldFood İstanbul fuarında, Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen "Bölgesel potansiyeli güçlendirmek: Türkiye'nin kalkınma yolu" başlıklı panel gerçekleştirildi. 7 Eylül Perşembe günü saat 16:15-18:00 arasında gerçekleşen panelin açılışını İHBİR Başkanı Kazım Taycı ve İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Özer yaptı. Moderatörlüğünü Güvenilir Ürün Platformu Başkanı Celal Toprak'ın üstlendiği oturuma, Mutlu Makarna Yönetim Kurulu Üyesi Ali Göymen, Patiswiss Ceo'su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu ve Oğuz Gıda Ceo'su Enes Öner katıldı. Panelde, Türkiye'nin gıda ve tarım alanındaki potansiyeli ve bu potansiyelin nasıl güçlendirilebileceği tartışıldı. Konuşmacılar, Türkiye'nin tarımsal üretimde önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, bu potansiyelin daha verimli kullanılabilmesi için gerekli yatırımların yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, gıda ve tarım sektörünün ihracat odaklı bir yapıya kavuşturulması gerektiğinin de altını çizdiler. Panel, katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Mutlu Makarna Yönetim Kurulu Üyesi Ali Göymen, “Ana ham maddemiz durum buğdayı. Tarımsal Organize Projelerini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Pandemiden sonra birden artan tüketim, sonrasında da stabil bir tüketim oranıyla devam ettik. Türkiye’de 750 bin tonluk makarna tüketimi var. Bunun yüzde 15’lik kısmını mutlu makarna tüketicileri ulaştırıyor. Bütün süreçte, kendi iç sloganımız olan, “İnsana saygılı, Dünyada saygın bir marka olma stratejisi ile üretim gerçekleştiriyoruz. Makarna deyince akla İtalya geliyor. Fakat dünyada, üretimde Türkiye hiçbir şekilde geri kalmış değil. Tam aksine, aynı çizgide. Biz Türkiye olarak dünyada ihracatta ikinci sıradayız. Tabi burada Türkiye’nin Avrupa’ya olan bir makarna ihracatında kota var, bu kotayı şu an aşmaya çalışıyoruz.” dedi.
Patiswiss Ceo’su Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu, “Çikolatanın ham maddesi ülkemizde yetişmiyor, Afrika ve Orta ve Güney Amerika’da yetişiyor. Kakao çekirdeğini işleyip kullanıyoruz. En kaliteli ürünü üretmekte kararlıydık, aynı zamanda inovasyon gücümüzü artırdık. Bizim ürettiğimiz çikolatada 100% kakao yağı var. Tüketicilere tavsiyem, etiketlerin iyi anlaşılır olması, ilave bitkisel yağların kullanılmıyor olduğundan emin olmak. Çikolatanın içinde ilave bir bitkisel yağının olması onun bir kokolin olduğu anlamına gelir. Kokolin, “çikolata zararlı mı?” sorusunun cevabına evet cevabı verdiren şeydir, çünkü kokolin çikolata değildir. Beyazlamış çikolata bozulmuş bir çikolata değildir. Yenmesinde sağlığa bir zarar yoktur, sadece ani bir ısı değişikliğine uğramış bir çikolatadır. Çikolata mutluluk verir, içindeki Magnezyumdan dolayı, kakaodaki bu bileşenlerden dolayı serotonin salgılanmasını arttırır.” ifadelerine yer vererek, gerçek çikolatanın tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekti.
Oğuz Gıda Ceo’su Enes Öner “Kendi ülkenizde bilinmezseniz, yurt dışına açılmanız çok zor. Benim meyve suyu bahçelerim var meyve suyu üreticisi olduğum için; ya dışarıdan bulamazsam diye kendi meyve bahçelerimde meyvelerimi üretiyorum. Adana’daki 2. fabrikam püre fabrikası, o meyveleri püre haline getirmeye çalışıyorum. Diğer fabrikamda da paketliyorum. Bunu neden yapıyorum: Dışarıdan bir bağımlılığı engellemek için, her sürecini birebir kontrol edebilmek için, maliyet dengesini kontrol altında tutabilmek için. Biz Türkiye olarak her şeye çabuk uyum sağlıyoruz, o zaman zorluklara adapte olmaktan ziyade, bence büyümeye de adapte olmak lazım. Daha büyük oyuncularla rekabet etmeye hızlı uyum sağlamamız lazım. Çalışmadan, gitmeden, yapmadan olmuyor.” sözleriyle üretim sürecindeki tecrübelerini paylaştı.
Diğer etkinliklerin birinde konuşan Koçulu Peynircilik 4. kuşak temsilcisi İlhan Koçulu, “Ne yapabiliriz sorusunu 2000 yılında kendi köyüme döndüğümde sordum, köydeki nüfusun azalması, rekabet edemeyen üreticiler gibi nedenlerle, yeniden bir canlanmayı nasıl sağlarız diye düşündük ve temiz, adil gıdalar üretmeye çalıştık köylülerimle beraber. Yerel tohumlar kullandık; köyde göçü azaltmak için tespitler yaptık. Göçü tetikleyen kadınlarla birlikte çalışmaya başladık. Aile içi karar verme süreçlerine katılmalarını sağladık. Sosyal yaşamlarını geliştirmeye çalıştık, aidiyet duygularını güçlendirmeye yardımcı olduk. Dolayısıyla köyümdeki doğal potansiyeli hayata geçirdik. 67 haneyle başladığımız köy şu anda 103 hane, 670 inekle başladığımız köyde şu anda 3000 inek var. Türkiye’nin tek gravyer üreten köyüyüz. Tüm bu başarılar, kadınlar köyde kalmaya karar verdikten sonra oldu” dedi.
ÖZET OLARAK
Fuar Direktörü Semi Benbanaste, fuar öncesi konuşmasında “2022 yılında WorldFood İstanbul’da, fuar öncesi hedeflenen “en az 1 milyar Euro’luk iş hacmi” hedefi yakalandı. Aynı zamanda katılımcıları; ziyaretçiler ve alım heyetleri ile buluşturan eşleştirme uygulaması ile 7.000’in üzerinde B2B toplantı gerçekleşerek yeni iş birliklerine de imza atıldı. Sunduğumuz fırsatlarla bu rakamı artırarak 1,5 milyar euroluk bir iş hacmini fuarda hedefliyoruz. Katılımcıların ihracat potansiyellerini arttırmaya yönelik geçmiş yıllarda başarıyla uygulanan Hosted Buyer (Alım Heyeti) programı çerçevesinde bu yıl da Ticaret Bakanlığı desteğini alarak ihracatta, dünyanın farklı noktalarından önemli satın almacıları konuk edeceğiz. Aynı zamanda, VIP Alım Heyeti programı kapsamında, WorldFood Istanbul’a katılan tüm katılımcılarımızı, ziyaretçiler ve profesyonel satın almacılar ile ücretsiz eşleştirme uygulamamız ICA Connect uygulaması üzerinden bir araya getiriyoruz. ICA Events olarak yeni iş ve ortaklık fırsatları yaratmanın yanı sıra, aynı zamanda bilgi ve ilham dolu etkinlikleriyle verimli bir fuar deneyimi sunmaya hazırlandığımız 31. WorldFood İstanbul fuarında, dopdolu etkinlik programımız ve sektörden uzman isimler ile gerçekçi bir gelecek vizyonu sunarak, sektöre dair hedefler, sürdürülebilir yatırımlar, teknolojik gelişmeler ve ihracat odaklı projeler için yol gösterici pek çok konuyu sahnemize taşıyacak olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.