Nevşehir, geçmişin izleriyle yoğrulmuş sokaklarında, bir kez daha kültür ve sanatın renkleriyle bezenmiş bir festivale ev sahipliği yapıyor.
Nevşehir Kültür Yolu Festivali coşkuyla başladı
Türkiye'nin uluslararası marka değerini yükseltmek amacıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali, bu kez Nevşehir’in büyüleyici coğrafyasında hayat buldu. Tarih ve kültürün dokusunda serpilen bu kadim kent, festivalin yedinci durağı olarak bir kez daha kapılarını sanata, müziğe ve lezzete açtı. Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın katılımıyla açılışı yapılan festival, Anadolu’nun derin ruhuna ayna tutan bir şölen olarak başladı.
Nevşehir, Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne ikinci kez ev sahipliği yapmanın gururunu yaşarken, 3-11 Ağustos tarihleri arasında bu tarihi şehir, konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler ve gastronomi deneyimleriyle bir sanat ve kültür cümbüşüne dönüşecek. Her yaştan insanın ilgisini çekecek etkinlikler, 9 gün boyunca 40’a yakın noktada 500’den fazla organizasyonla Nevşehir’in sokaklarını, meydanlarını ve tarihi mekanlarını renklendirecek.
Festivalin açılış töreni, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç, Nevşehir Valisi Ali Fidan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Ayrıca, fotoğraf sanatının tutkunlarını bir araya getiren ödüllü FotoMaraton etkinliği de bu anlamlı mekanda start aldı.
“Nevşehir, turizmimizin en önemli mihenk taşı olan bir ilimiz”
Açılışta konuşma yapan Bakan Yardımcısı Yazgı, Nevşehir’in tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış çok kadim bir memleket olduğunu belirterek, “Aynı zamanda turizmimizin en önemli mihenk taşı olan bir ilimiz. Biz, Türkiye Kültür Yolu Festivallerinde bugüne kadar binlerce insanımızla çok özel anlar paylaştık. 40 noktada 500 etkinlikle ve 1000 tane sanatçımızla 9 gün boyunca Nevşehir’imizde, vatandaşlarımız, turistlerimiz aynı zamanda çevre illerden gelen değerli misafirlerimizle çok güzel anlar ve hatıralar paylaşacağımızı ümit ediyoruz” dedi.
“Nevşehir, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemizin dünyaya açılan kapılarından birisi”
Nevşehir Valisi Ali Fidan ise, 9 gün boyunca Nevşehir’de sanata yönelik birçok farklı etkinlik gerçekleştirileceğini ifade ederek, “Nevşehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ülkemizin dünyaya açılan kapılarından birisi. Bu festivalde inşallah Nevşehir’in tanıtımına, turizmine önemli katkılar sağlayacak” diye konuştu.
“Kültür Yolu Festivalimiz ülkenin tanıtımı için baş tacı konumunda”
Milletvekili Filiz Kılıç da son dönemde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başta Kapadokya olmak üzere tüm Türkiye’nin tanıtımı için çok değerli çalışmalar yaptığını vurgulayarak, “Kültür Yolu Festivalimiz de bunların baş tacı konumunda. Bu noktada bizi Türkiye’de ve dünyada tanımayan neredeyse kalmadı. Bundan sonrasında da bu tür festivallerin artarak, devam etmesini temenni ediyorum. Bunun halkın nezdinde de çok büyük bir karşılığı olduğunu ve özellikle hemşerilerimin de bu festivallerden çok memnun kaldıklarını da ayrıca belirtmek istiyorum. Emeği geçenleri kutluyorum” açıklamalarında bulundu.
“Festivallerimiz düzenlendiği her ilde yoğun ilgi görüyor”
Selim Terzi, Nevşehir’de basın mensuplarıyla bir araya gelinen samimi bir yemek ortamında, ilgiyle takip edilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un festivalleri yakından takip ettiğini, her hafta toplantı yaptıklarını ve sürekli bilgi talep ettiğini ifade eden Terzi, “Türkiye Kültür Yolu Festivalimizin bu yılki yedinci durağı olan, tarihin, kültürün ve turizmin ülkemizdeki en önemli noktalarından Nevşehir’deyiz. Bugün de festivalimizin açılışını büyük bir katılım ve coşkuyla gerçekleştirdik. Festivalimizin açılışında bizleri yalnız bırakmayan Bakan Yardımcımız Sayın Gökhan Yazgı’ya, MHP Grup Başkanvekili ve Nevşehir Milletvekilimiz Sayın Filiz Kılıç’a, Nevşehir Valimiz Sayın Ali Fidan’a, kıymetli Nevşehirlilere, sanatçılarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Festivalimiz düzenlendiği her ilde yoğun ilgi gördüğü gibi şehirlerin kültür-sanat hayatına, turizmine ve ekonomisine önemli katkılar yapıyor. Biz de ülkemizin her alanda gelişmesi, büyümesi için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Yazgı ve beraberindeki heyet daha sonra, Eskizden Piksele “Anatolia Edition” dijital sanat sergisi, Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan sergisi “Naci El-Ali’den Hanzala”yı Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Fabrika Yerleşkesi’nde ziyaret etti. Daha sonra ise heyet; Mustafa Paşa Elen Kilisesi’nde, Asaf Erdemli’nin “Zirvede Bir Efsane” sergisini, Güray Müze’de “Sabri Berkel Resim Sergisi”ni, Meryem Ana Kilisesi’nde, uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden Refik Anadol'un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" veri heykelini yerinde deneyimledi.
Naci El-Ali’den Hanzala Sergisi
Hanzala, Filistin halkının önde gelen milli sembollerinden ve karakterlerindendir. Karakter, Naci el-Ali tarafından 1969'da oluşturuldu ve bugünkü şeklini 1973'te aldı. Hanzala, Naci el-Ali'nin karikatürlerinin imzası haline geldi ve Filistin kimliğinin ve direnişinin ikonik bir sembolü olarak varlığını sürdürüyor. Karakter, "savaşı, direnişi ve Filistin kimliğini şaşırtıcı bir netlikle tasvir ediyor" olarak tanımlanmıştır. İsim, Filistin bölgesine özgü, acı bir meyve taşıyan, kesildiğinde yeniden büyüyen ve derin köklere sahip olan “Hanızal” bitkisinden gelmektedir. 1987'deki al-Ali suikastinden sonra Hanzala'nın etkisi devam etti; bugün karakter, Filistin halkını temsil eden geniş bir popülerliğe sahip ve Batı Şeria'daki birçok duvar ve binada (özellikle Batı Şeria Duvarı grafiti sanatı olarak), Gazze ve diğer Filistin mülteci kamplarında bulunur ve popüler bir dövme ve mücevher motifidir. Sergide yer alan eserler bizzat Naci el-Ali’nin eşi ve oğlu tarafından temin edilmiştir.
Paşabağları’nda unutulmaz bir konser
Nevşehir Kültür Yolu Festivali kapsamında; Paşabağları Vadisi’nin muhteşem atmosferinde, Devlet Çoksesli Korosu ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası tarafından gerçekleşen “Tango Buenos Aires” konseri izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin yedinci durağı olan Nevşehir Kültür Yolu Festivali birinci gününde çok özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Koro şefi Burak Onur Erdem yönetimindeki Devlet Çoksesli Korosu ve Cemi’i Can Deliorman şefliğindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Martin Palmeri’nin tango formundaki missası “Tango Buenos Aires” adlı eserini seslendirdi. Kültür Yolu Festivali kapsamındaki konser, 3 Ağustos Cumartesi akşamı Kapadokya’nın eşsiz güzelliği içindeki Paşabağlar Vadisi’nde gerçekleşti.
Festivali’nin birinci gününde Bengü sahne aldı
Nevşehir’de düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin birinci gününde Türk pop müziğinin sevilen ismi Bengü sahne aldı. Bengü’nün şarkılarına on binlerce hayranı eşlik etti. Festival kapsamında, sevilen sanatçı Bengü, Göreme Festival Alanı’nda kurulan sahnede hayranlarıyla buluştu. Bengü; Sahici, Veto, Korkma Kalbim, Gezegen, İki Melek, Kuzum, Yaralı gibi en sevilen şarkılarını on binlerce seveni ile hep bir ağızdan söyledi. Sahnede yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür eden Bengü, “Bugün Nevşehir’de Türkiye Kültür Yolu Festivali aracılığıyla, sanatla bu güzelliği yaşamak, sizlerle göz göze şarkılarımı söylemek çok güzel. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
11 Ağustos'a kadar sürecek festival kapsamında, konser, sergi, atölye, söyleşi, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun 500’den fazla etkinlik düzenlenecek.