`height=

Bilişim Teknolojileri öğretmeni İbrahim beyin 'hocam bugün yanılmıyorsam 6.sınıflarımızdan bir grup öğrenci koridorda 'kırmızı ışık' oyunu oynuyorlardı. Bu oyun muhtemelen 'Squıde Game' dizisinin etkisiyle oynanıyor.' dedi. Dizinin adını daha önce duymuştum ama pek ilgimi çekmemişti. Meğer çocuklar arasında bile oldukça popüler bir diziymiş. Biraz araştırınca dizinin hiçde masum bir dizi olmadığını tam tersine oldukça sakıncalı bir dizi olduğuna dair bir fikre kapıldım.

'Squıd Game' Dizisinin Çocuklar Ü zerindeki Olumsuz Etkileri

Son günlerde Netfilix platformu üzerinden izlenme rekorları kıran Güney Kore yapımı Squid Game dizisinin çocuklara izletilmemesi yönünde dünyanın farklı yerlerinden, uzmanlardan ve okul yönetimlerinden ebeveynlere önemli uyarılar yapılmaya başlandı.

Her ne kadar dizi kendisini, 'acımasız bir hayatta kalma yarışmasını, toplumsal eşitsizlikleri de ön plana çıkararak anlatan bir yapım' olarak ifade etse de çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri şimdiden hissedilmeye başlandı. Dizinin bilgi kısmında '18+, çıplaklık, cinsellik, şiddet ve intihar' gibi etiketler yer almasına rağmen büyük bir izleyici kitlesine ulaşmış. Ü lkemizde bile daha şimdiden en çok izlenen diziler arasına girmiş durumda.

Bir gazete haberine göre:
'Belçika`da bir okulda öğrencilerin Squid Game`den esinlenerek oyunlar oynaması üzerine okul yönetimi endişelerini dile getirdi. Erquelinnes Bé guinage Hainau isimli okulda çocukların dizideki oyunları taklit ettiği, kaybedenlerin ise şiddete maruz bırakıldığı belirtildi.

Okul yönetimi velilere uyarılarda bulunarak, 18 yaş sınırlaması konulan dizinin çocuklar tarafından izlenmemesi gerektiği vurgulandı. Okul tarafından yapılan açıklamada, 'Bu sağlıksız ve tehlikeli oyunu durdurmak için öğrencileri dikkatle izliyoruz! Çocuklarınızı bunun neden olabileceği sonuçlardan haberdar etmek için desteğinize ve iş birliğinize güveniyoruz' ifadeleri kullanıldı. 

Benzer bir haber İngiltere`den de geldi. İngiltere`nin Kent Bölgesi`ndeki Sandown Okulu`nda çevrimiçi yayınların çocuklara yönelik zararları hakkında eğitim verilmeye başlandı. Okul yönetimi, bundan yola çıkarak ek ders koyduklarını belirtirken, dizinin her yaş grubuna uygun olmamasıyla ilgili ebeveynlere mektup gönderdiklerini de ifade etti.

Sözcü nün İngiliz Daily Mail gazetesinden aktardığı habere göre, Londra`daki bir okulda da velilere mektup yazılarak öğrencilerin kendi Squid Game`lerini yarattıklarından dolayı endişe ettikleri dile getirildi.'

Yine başka bir habere göre:

'Güney Kore yapımı diziye konu olan kaybedenin öldürüldüğü çocuk oyunlarının, İspanya da bazı okullarda öğrenciler tarafından oynandığı ve şiddet eğilimlerinin arttığı bildirildi.'

BBC`de 'Squid Game' dizisinin de ele alındığı 'Çocuk Oyunları ve Cinayetler' başlığı altında yayınlanan bir analiz yazısında ise şöyle deniliyor:

'Yarışmalar basit. Yarışmacıların çocukluklarında oynamaya alışkın oldukları oyunlar bunlar. Burada seyircinin ekran karşısında çakılmasına sebep olan da masum çocuk oyunlarının vahşi ölümlerle oluşturduğu zıtlık.

Squid Game in yönetmeni Hwang Dong-hyuk 'İnsanlar çaresiz yetişkinlerin bir çocuk oyununu kazanmak için hayatlarını tehlikeye atmasındaki ironiye vuruluyor' diyor.

'Oyunlar basit ve kolay. O yüzden izleyiciler karmaşık bazı oyun kurallarına değil daha çok her bir yarışmacının karakterine odaklanabiliyor.' deniliyor.

Masum, basit ve geleneksel çocuk oyunlarının farklı bir anlatım diliyle ve dijital oyunlarla içiçe geçmiş bir şekilde işlenmesi başlangıçta diziye ilgiyi artırmış gözüküyor. Fakat çok tehlikeli bir şekilde bu oyunlar şiddet, ölüm, cinsellik, intihar gibi olumsuz içeriklerle içiçe ele alındığı için, oyunların birçoğu ölümlerle sonlandığı için ve en önemlisi de bu oyunları kazanmak için bütün insani değerlerin yok sayılması çocuklar için hatta büyükler için çok olumsuz bir etkiye sahip oluyor.  Çocuklar neyi izler ve görürse ondan etkilenirler ve onu örnek alırlar. 

Nitekim son günlerde çocukların okul teneffüslerindeki oyunlarında gözle görülür bir şekilde dizinin etkileri görülmeye başlandı. Okul bahçesinde dizideki bazı sahne ve oyunları birebir taklit eden, sergileyen, oynayan öğrencilerin olduğu dile getiriliyor. Birçok ülkede dizide işlenen çocuk oyunlarının öğrenciler tarafından oynanmaya başlandığı ile ilgili haberler peş peşe sosyal medyaya ve haber sitelerine düşmeye başladı.  Birçok haberde oyunlarda kaybeden çocuklar üzerinde zorbalık eğiliminin arttığı dile getiriliyor.

Görüşünü aldığım birçok uzman ve psikolog 'Squıd Game' dizisinin 16 yaş altı çocuklara kesinlikle izletilmemesi gerektiğinin altını çiziyor. Dizideki bazı sahnelerin şiddet, cinsellik, ölüm, intihar gibi uygunsuz içerikler barındırdığını söylüyorlar. Zaten bu durumun dizinin bilgilendirme kısmında belirtildiği de biliniyor. Yine kimi psikologlar da bu tür dizilerin çocuklarda şiddeti normal gibi gösteren bazı önemli psikolojik sorunlar yaratabileceği uyarısında bulunuyor. 

Psikolog Didem Yaradanakul da 'Squıd Game' dizisi ile ilgili yaptığı paylaşımda 'Dizi asla çocuklarla izlenebilecek bir dizi değil, özellikle çok fazla şiddet sahnesinin olması, çocuk masumiyetinin dizide kirletilmesi, alkol, oyun bağımlılığından bahsedilmesi, aynı cinsiyetteki kişilerin birlikte olabileceğinin normalize edilmesi ve intihar, öfke, cinsellik ve depresif süreçlerin yer alması sebebiyle çocuklara izletilmemeli.' diyor.

Dizi birçok Avrupa ülkesinde 18 yaş altı çocuklara uygun bulunmuyor. Bu konuda birçok okul yönetimi ebeveynlerini dizi ile ilgili bilgilendirmeye ve uyarmaya başlamışlar bile.

Eğer önlem alınmazsa çocuklarla ilgili intihar, şiddet, zorbalık gibi olayların ciddi oranda artacağı öngörülüyor. Çünkü bu dizi çok sinsi bir planı devreye sokmuş gözüküyor. Son derece basit ve çocukların zaten oynadığı ve bildiği çocuk oyunlarını tuzak olarak kullanıyor. O yüzden de olayın gerisindeki büyük tehlikeler perdelenmiş oluyor. Birçok ebeveyni de burası şaşırtıyor zaten. 

Dolayısıyla bizlerin de bu konuda önlemler almamız ve ebeveynlerimizi bilinçlendirmemiz, uyarmamız gerekiyor.  Okul psikologlarına, rehberlik servislerine büyük iş düşüyor bu konuda.

Hiçbir çocuğun, hiçbir öğrencinin bu diziyi hiçbir şekilde izlememesini, çocuklara izletilmemesini öneriyoruz. Hatta akıl sağlığını korumak isteyen yetişkinlerin bile bu diziden uzak durmasını önerebiliriz. Çünkü olumlu tek bir mesajın olmadığı dile getiriliyor izleyenler tarafından.

Her ne kadar 'Squıd Game' dizisi üzerinden düşüncelerimi ifade etsem de aslında birçok dizi ve oyunun benzer içeriklerle dolu olduğunu biliyorum. Çocuklarımızın neler izlediği ile ilgili daha yakından ilgilenmeliyiz. Gerekli denetim, güvenlik sistemlerini kurmak da yeterli gelmeyecektir. Daha yakından ilgilenmeliyiz. Çocuklarımıza alternatif etkinlikler sunmalıyız, onlarla daha nitelikli vakit geçirmeliyiz ki siber alemin tehlikelerden koruyabilelim.