Tutumluluk ve cimrilik! Birbirinden çok ince çizgilerle ayrıldıkları düşünülen ama aslında aralarında bariz farklar olan iki kavram! Evet, birçok yerde karşımıza çıkan, tıpkı cömertlikle savurganlık gibi tutumluluk ve cimrilik karıştırılır. Cimriler hemen her şeye sahip olmak isterken, tutumlular sadece ihtiyacı olan şeylerle yetinirler.

Siz de bu iki kavram arasında kafa karışıklığı yaşıyor, elinizi cebinize attığınızda 'veya atmadığınızda' bunun tutumluluğunuzu mu yoksa cimriliğinizi mi yansıttığından emin olamıyorsunuz. İhtiyaçlarınızı karşılarken paranız konusunda nasıl hareket etmeniz gerektiğine karar veremiyor, bazen tutumlu olmanın size pahalıya patladığı gerçeğini göremiyorsunuz. Zira kendinizi aradaki sınırı kaçırmaktan alıkoyamıyor, çoğu zaman tutumlu olayım derken cimrilik yapıyor insan.

Cimriler arkadaşlarına bir şey ısmarlamaz, paralarını en yakınlarından bile kıskanırlar. Hatta onların lügatlerinde 'paylaşmak' diye bir kelime yoktur bile denilebilir. Hiçbir şeylerini paylaşmaktan hoşlanmayan ama başkalarının cömertliğinden faydalanmayı çok seven cimriler, bu nedenle de genellikle sevilmezler. Parayı ailelerinden bile ön planda tutan cebinde akrep taşıyanlar, etraflarında olanları sürekli mutsuz ederler. Fakat tutumlular için durum öyle değildir. Onlar paranın amaçdeğil araçolduğunun farkındadırlar. Paralarını sağa sola saçmazlar belki ama yeri geldiğinde harcama yapmayı bilirler. Mesela ihtiyaçları söz konusu olduğunda ellerini ceplerine atmaktan kaçınmazlar. Ancak gerekli araştırmayı yapıp, en uygun ve kaliteli olanı almayı da bilirler. Seyahatler, deneyimler ve benzer şeyler için para harcamaktan kaçınmazlar. Kısacası onlar parayla deneyim satın almanın gerçek mutluluğu getirdiğini bilirler.

Cimriler ne kadar çok şeye sahip olurlarsa olsunlar elindekilerle yetinmezler. 'Fazla mal göz çıkarmaz' mantığıyla hareket eder, açık ve net olarak 'tok evin açkedisi' gibi davranırlar. Bir evleri mi var? Bir tane daha almak isterler. Bir arabaları mı var? Birden fazla arabası olanlara kıskançlıkla bakarlar. Çünkü onlar hiçbir konuda yetinmeyi bilmezler. Hep daha çoğuna sahip olmaya, hep daha çoğunu istemeye odaklanmışlardır çünkü. Bu nedenle de ne kadar olursa olsun şükretmez, doğal olarak da hayattan tam anlamıyla keyif alamazlar.

Tutumlular ise böyle şeyler yapmazlar. Onlar da mallarının kıymetini bilir ancak açgözlüler gibi davranmazlar. Sahip oldukları şeyler için minnet eder, ev sahibi olmasalar bile kiralarını ödeyecek durumda oldukları için şükrederler. Milyonlarca lira kazanamasalar da evlerini geçindirebilecek kadar kazandıkları için minnettardırlar. Ve bu yaklaşımları sayesinde de yeri geldiğinde aza kanaat etmeyi bilen insanlar gibi içhuzuru yaşarlar.

İşte size tutumluğun en güzel örneği. Ömrü boyunca tasarrruf ettiği varlığnı, yardım kuruluşlarına 11 milyon dolar miras bırakan içhuzuru yaşayan insan.

Bu haberi belki okumuşunuzdur.

Ucuza toptan alışveriş yapılan Costco marketlerinden aldığı kot pantolon ve tişörtleri giyen, kupon biriktiren ve ek işlerde çalışan bir sosyal hizmet görevlisi, yardım kuruluşlarına 11 milyon dolar miras bıraktı.

Bu yıl Seattle da 8 Ocak ta 63 yaşında kanserden ölen Alan Naiman adlı memurun mirası yeni açıklandı.

Ömrü boyunca tutumlu yaşayan ve bir defasında arkadaşlarına 'Bütün günü bir kuruş bile harcamadan geçirdim' diye övünen Naiman ın mirasını bıraktığı kuruluşlarının çoğu çocuklara yardım örgütleri.

Naiman, çocuklarla çalışabilmek için 30 yıl önce parlak bankacılık kariyerini bırakarak Washington da Sosyal Hizmetler Dairesi nde memur olarak çalışmaya başlamış.

Arkadaşları, hiçevlenmeyen ve çocuğu olmayan Naiman ın bu kadar çok parası olmasına şaşırdıklarını ancak cömertliğine şaşırmadıklarını söylüyor.

İş arkadaşı Mary Monahan, 'İhtiyacı olan her şeye sahip olduğunu, ama birçok insanın ihtiyaçlarını karşılayamadığını düşünüyordu. Bakıma muhtaççocuklar kalbine girmişti' diyor.

Naiman kanser teşhisi konulduktan sonra Monahan a 'Ölünce her şeyimi yardım örgütlerine bağışlayacağım' demiş.

Sırf servetini başkalarına bırakabilmek için tutumlu yaşadı

Alan Naiman ın servetinin büyük bölümü ailesinden miras kaldı. Ama ömrü boyunca tasarruf yaptı. Monahan a göre borçlu olmaktan nefret eden Naiman, iki-üçişte birden çalıştı.

Naiman ın 900 bin dolar bağışladığı Treehouse adlı kimsesiz çocuklara yardım kuruluşundan Jessica Ross, 'Naiman ın sırf servetini başkalarına verebilmek için bu kadar tutumlu olması, inceliği ve sevgisi hepimizi çok şaşırttı. Dünyayı bu şekilde terk etmek istedi' diyor.