Sosyal psikolojinin nabzını bayramlarda ölçmek mümkündür. Dünya görüşümüz ne olursa olsun bu toplumun bireyleri olarak her birimizin bayram hafızası vardır. En büyük duyarlılıkla birlik, beraberlik içinde yaşarız sevincimizi, üzüntümüzü; farklılıkları bir kenara bırakıp, zenginleşiriz bayramlarda. “Nerede o eski bayramlar, bayram gelmiş neyime” söylemleri de bir bayram klasiğidir kendi özelinde. Her bayram çelişkileri ile karşılanır neticede bayram bayramdır. “Bayram şekerini zakkum meyvesi yapamazsınız.” Diyor Sezai Karakoç.
İslâm dininde ramazan ve kurban olmak üzere iki bayram vardır. Her iki bayram da hicretin 2. yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Ramazan orucu hicretin 2. yılında farz kılınmış ve bu ayı oruçla geçiren müminler sonraki ayın (şevval) ilk üç gününü bayram olarak kutlamışlardır. Kuran-ı Kerim’de adı geçen, değerine vurgu yapılan mübarek Ramazan ayı içinde her kul için mükâfatını özel olarak taşır, vuslata erene ne mutlu. Ramazan ayı boyunca her iftar ve sahurda lokmalarımız boğazımıza dizildi. Bayram müslümanların yazgısında şerbeti acıdan dökülmüş bir tatlı gibi sunuluyor. Filistin, Gazze’de esaretin, katliamın en acımasız hâli zulme uğrayan Müslümanlar gözümüzün önünden gitmiyor. Doğu Türkistan’da neler oluyor, göz görmüyor, gönül dağlanıyor. Ve bilmediğimiz haberimizin olmadığı coğrafyalarda zulme uğrayan nice Müslümanlar, insanlar var belki de. Ocaklar sönüyor, çocuklar yetim kalıyor. Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin devam eden yaraları, kayıpları yüreğimizi dağlayan taze acılardan.
Gecenin zifri karanlığında geceyi yaşıyoruz, gündüzün aydınlığında gündüzü yaşıyoruz. Bayramı bahar dallarının serin neşesi arasında karşılıyoruz. Bayramı bayram gibi yaşayıp, yüreğimizdeki hüzünleri dualara dökmek ümidimiz. Bayram aydınlıklarına yer yer karanlığın gölgesi düşse de her bayram sabahı güneş bir başka manevi güçle doğar. Sabahın gümüşi berraklığı sarar ruhlarımızı, bayramlar terk edilmez.
Bayram sabahı ve mekân birbirinden ayrılmaz. Süleymaniye’de bayram sabahı başkadır lakin farklı mekânların iklimini yaşamak da güzeldir. Bu bayram Yahya Efendi’de bayramı karşılamak niyetindeyiz. Peygamber Efendimiz (sav) in sünnetini yaşatarak, bayram namazından önce hurmalarımızı yiyip, temiz kıyafetlerimiz ile ailece caminin yolunu tutacağız. İlk bayramlaşma neşesini camide hiç tanımadığımız insanlarla paylaşıp bayram bereketini dolu dolu yudumlayacağız. Başta Gazze, Doğu Türkistan olmak üzere dünyanın bilmediğimiz, haberdar olmadığımız bir köşesinde zulme uğrayan müslümanların, kendi dünyasında ağır imtihanlardan geçen her insanın kara bayramlarının ak bayramlara döneceği günlerin gelmesini diliyoruz.
Aileniz ve sevdikleriniz ile birlikte bahar neşesinde hayırlı bayramlar diliyoruz Efendim.