İttifak gazetesi camiası nezdinde Bolu'daki yangın felâketinde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar niyaz ediyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

Sabri Ülker Vakfı Yayınları nezdinden sanatsever okuyucularla buluşan Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler serlevhalı kitabımız özelinde hüsn-i hat sanatına ve kamış kalemin zikrine müşfikâne nazar etmeye devam edelim.

15 Ocak 2025 Çarşamba günü düzenlenen Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler kitabımızın tanıtım toplantısı ve kitapta hikâyelerini, yazı ve tezyinat özelliklerini teşrih masasına yatırdığımız hilyelerin sergi açılışı, geleneksel sanatlarımızın üstadlarını bir araya getirdi. Bu türden kültür sanat etkinlikleri geleneksel sanatların hakikatli temsilcilerine bir araya getirmesiyle de ayrı bir katma değer üretiyor. 

Kapak Kopya

Birazdan, öz sanatlarımızın hakikatli usta profiline değineceğimizi belirterek kelâmın bu yerinde etkinliğimizi şereflendiren ustalarımıza teberrüken değinelim. 

Güzide Hanım’a sağlık ve âfiyet niyaz ediyorum

Evvelemirde İbnülemin Mahmud Kemal İnal’ın Son Hattatlar kitabında kendisinden sitâyişle bahsettiği Hadice Güzide Çelebi (Karslı) hanımefendiye teşrifleri için müteşekkirim. 1964 yılındaki vefâtına kadar Mustafa Halim Özyazıcı’dan ve akabinde Hattat Hamit Aytaç’tan yazı meşk eden Hadice Güzide Çelebi (Karslı) hanımefendi, Osmanlı Cihan Devleti ile günümüz Türkiyesi arasında hüsn-i hat sanatı bağlamında köprü vazifesi gören Hattat-Hâfız Müşerref Çelebi’nin hattat ve hafıza kerimesi. Programa birlikte katıldığı torunu Nura Mısırlı da anne annesi ve onun da annesi misali hattat. Bu vesileyle Güzide hanıma sağlık ve âfiyet niyaz ediyorum.

Yazarımız İbrahim Ethem Gören Hattat Ahmet Kutluhan Ve Talebeleriyle Birlikte

Kâbil-i irşâd olan üstad olur üstaddan

“Kâbil-i irşâd olan üstad olur üstaddan” diyen eskiler haklı. Üstad Hamit  Aytaç eliyle üstad olmuş ve günümüz hat sanatına nice üstadlar yetiştirmiş Hattat Fuat Başar ve Hattat Savaş Çevik etkinliğimizi talebeleri ve eserleriyle birlikte şenlendirirken, Hattat Erhan Bektaş, Hattat Alperen Çevik, Hattat Kemalettin Aktaş, Hattat Aziz Tekiner, Hattat Aysel Zeybek ve Hattat Şule Zeybek, Reîsülhattâtîn Hasan Çelebi’nin hayırlı haleflerinden hocaları Hattat Ahmet Kutluhan’ın etrafından ayrılmadı. 

Hattat Ferhat Kurlu, Yıldız Holding koleksiyonu envanterinde mukayyed, klasik formun dışında yazı ve tasarım unsurları içeren 1422/2001-2002 tarihli sülüs nesih hilyesini hilyesi, hayat arkadaşı, müzehhibe Zeynep Kurlu ile birlikte temâşâ ederken Zeynep hanım, Ferhat Hoca’nın kalem güzelinin etrafındaki tezyinatı “içeride tarama güller, çiçekler, dışarıda sulandırma halkâr kullanılmış nisbeten sade, yazı ile orantılı bir tezhip. Bezeme yazıyı baskılamamış. Oval cetvel çizmenin zorluğu bir şekilde aşılmış, beynessuturları dengeli olmuş” şeklindeki üç cümleyle değerlendiriyordu! 

MSGSÜ Tezhip Bölümü hocaları da Çamlıca’daydı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin duayen tezhip hocaları Prof. Dr. Faruk Taşkale ve Prof. Dr. Münevver Üçer’e, üniversiteden mesai arkadaşları Dr. Atilla Turgut, Araştırma Görevlisi Betül Gündüz ve Araştırma Görevlisi Hüsna Kılıç eşlik ederken, MSGSÜ tezhip hocalarının gönül gözleri H. 1400 yılına tarihlenen Hattat Savaş Çevik ketebeli sülüs nesih hilye-i şerîfenin Fatma Rikkat Kunt imzalı tezyinatını tarıyordu!

Hattat Erhan Bektaş Ve Yazarımız İbrahim Ethem Gören

Koleksiyonerler de sergideydi

Ülkemizin önde gelen ebru koleksiyoneri İsmail Nurani İnci ile birlikte değerli koleksiyonerler Ergin Özgen, Av. Fatih Bayram, Av. Fatih Cantemir, Phebus CEO’su Şükrü Oral ve Ebuömer Yusuf Aydemir de Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler sergisinde koleksiyonları için ilham ve mânâ arayışındaydı!

Çamlıca’daki yazı ve süsleme şöleninden istifade etmek!

Etkinliğe Düzce’den katılan Araştırma Görevlisi, Hattat Ebubekir Altıok, Müzehhibe eşi Şeyda Altıok ile birlikte Hacı Mehmed fehmî Efendi’nin hilyelerini detaylıca incelerken, müzehhibe Özlem Gören, talebeleri Müzehhibe Havva Temizer, Hattat Ayşe Süheyla Ekici ve Hattat-Müzehhibe Nermin Erdoğan ile birlikte bir taraftan Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler kitabının sahifelerini çevirirken diğer taraftan da Çamlıca’daki yazı ve süsleme şöleninden müstefîd olmanın gayreti içerisindeydi! 

Hüseyin Öksüz hocanın hilyesindeki derin anlamlar!

Konya’yı –biiznillah- İstanbul’dan sonra hüsn-i hat sanatının ikinci başkenti haline getiren Hattat Hüseyin Öksüz Hoca’nın hayrülhalefi, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi, Hattat, Prof. Dr. Fatih Özkafa, “Ketebehû el-fakîr el-Hâc el-müznîb Hüseyin el-Konevî gaferâllahu zunûbehû âmin” ketebeli 1427/2006-2007 tarihli sülüs-nesih hilyeyi izlerken hocasının yazı neş’esinde farklı, derin anlamlar buluyordu! 

İsmail Öztürk: Mutluluklar paylaşıldıkça çoğalır

Şair Nazir Akalın’ın “Yağmurdu, rüzgârdı, buluttu/Gitmeliyim vakit şafağı tuttu” mısralarına kulak vererek Çanakkale’den Çamlıca’ya gelen Tilmîz-i Konevî Hattat İsmail Öztürk, 2018 yılında kaleme aldıktan sonra ilk defa görme imkânı elde ettiği sülüs nesih hilyenin Ayla Orman Çolak bezemeli sülüs tezyinat paftalarına ve mor, lila renkli ara bordür cetvellerine bakarken “mutluluklar paylaşıldıkça çoğalır! diyordu! Hattat İsmail Öztürk’ün İzmir’de üniversite tahsili yıllarının hafta sonlarında İzmir-Konya arasında kelimenin tam anlamıyla mekik dokuyarak Hüseyin Öksüz hocadan feyz aldığını da bu vesileyle gündeme getirmemiz vâkıa mutabık olacaktır. 

Gönlüm edemez ârâm!

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Müzik Öğretmenliği Bölümü Başkanı,  Mûsiki üstadı Prof. Dr. Mehmet Öncel, Bende-i Âl-i Abâ Hattat Ekrem Eşkin ile birlikte, “hattatlar içerisindeki en meşhur musikişinas mûsikişinaşlar içerisinde en meşhur hattat” Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin 1265/1849-50 tarihli, Yıldız Holding geleneksel sanatlar envanterinde 384 envanter no ile kayıtlı, muhakkak sülüs nesih hilyesini kemâl-i edep ve hürmetle ziyaret ederken, üstadın “Arâm edemez gönlüm-gönlüm edemez ârâm” yürük semâi bestesini Sırlı Süleyman Efendi için dillendiriyordu!

2B Kopya

Teşekkürlerimle…

Kitap tanıtımı programımıza ve sergi etkinliğimize gösterdikleri nazik ilgi için hocaların hocası Tezhip Sanatçıları Nilüfer Kurfeyz’e ve Selim Sağlam’a, Hattat-Ebrucu-Ressam Ahmet Sabri Mandıracı’ya, Hattat Selim Türkoğlu’na, Hattat Mahmut Şahin’e, Hattat Asiye Tivnikli’ye, Hattat Cemlali Gündoğdu’ya, Hattat Abdullah Rüştü Kişi’ye,  Hattat Deniz Sümen’e,  Ebrucu Hakan Özkütükçü’ye, Ressam Murat Kılıç’a, Müzehhibe Betül Kutluhan’a, Keçe Sanatçısı Zehra Eşkin’e, Müzehhibe Sevgi İrteş’e, Metal, Ahşap ve Mekanik Tasarımlar Gurusu Yücel Aşıkoğlu’na, kitabımızın tasarımcısı, Kitap Sanatları Uzmanı Yüksel Yücel’e, ş insanı Nurettin Temiz’e, 2024 yılı Ahi Babası, İttifak gazetesi İmtiyaz Sahibi Şef Recep İncecik’e, Gazeteci Havva İncecik’e, Tasarımcı Mustafa Kahraman’a, Haberler.com CEO’su Sümeyra Teymur’a, Türkiye Gazetesi Kültür Sanat Editörü Murat Öztekin’e, Karar Gazetesi Yazarı Saliha Sultan’a, Kriter Dergisi Editörü Ahmet Sezer’e, Gazeteci ve Fotoğraf Sanatkârı Ahmet Dur’a, SMM Hüseyin Dulay’a, Av. Ahmet Ylımaz’a, Diş Hekimi Ali Pulcu’ya, Dr. Mehmet Çelikyay’a, Kurumsal İletişimci Mine Parmaksız’a, 5 Mevsim Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Burak Arıcıoğlu’na,  Av. Zeki Çalışkan’a, Kurumsal İletişimciler Fatih Kamaşoğlu, Dilşad Banu Kurtuluş’a, Samet Deniz Aydemir’e teşekkür ederken yazımızı, hakikatli ustanın birkaç vasfına değinerek nihayet verelim.

Yazarımız İbrahim Ethem Gören Ve Hocaların Hocası Hattat Ebrucu Fuat Başar

Öz sanatlarımızın temel unsuru ustadır.

Geleneksel sanatlarımız, ustaların rehberliğinde elden ele; dilden dile, gönülden gönle bin bir himmet ve gayretle yeni eserler ve yeni isimler kazanıyor.

Hemen her sanat dalında olduğu gibi öz sanatlarımızın da temel unsuru; usta… Usta, ustasından öğrendiklerini kendine hiçbir bilgi kırıntısı saklamadan öğrencilerine öğretmekle mükelleftir. Bunun içindir ki sanatkâr ecdadımız “Malın zekâtı kırkta bir iken, ilmin, sanatın ve zanaatın zekâtı yüzde yüzdür.” Buyurmuştur.

Sanat ve estetik güzellikleri talebeleri marifetiyle asırlar sonrasına sarkaçlandıracak olan

usta, uzmanı olduğu sanat dalının gerektirdiği maharetle birlikte hadisenin özü olan edebi ve güzel ahlâkı da muhataplarına hâl ve kâl lisanıyla aktarır. Talebe, öncelikte ustasından edep ilmini öğrenir. Çünkü sanatın temel bileşeni edeptir. Usta sanatkâr, her şeyden önce güzel ahlâklıdır.

Klasik İslâm-Türk sanatlarının tamamında ustalık hocadan, üstattan alınır. Sanatta kemâl

noktasına vâsıl olmak için çok çalışmak, üstün gayretler göstermek gerekir. Şüphesiz herhangi bir sanat dalında halka ve Hakk’a mâl olmak için Sırât-ı Müstakim üzere olmak gerekir. Bunun için de salih bir kalbe ve düzgün bir duruşa ihtiyaç duyulacaktır.

Hakikatli usta tevâzu sahibidir. 

Hakikatli usta tevâzu sahibidir. Çünkü öz sanatlarımız tekebbürü kaldırmaz. Sanat, gönlünde ilahi güzelliklere açık kapılar bulunanları Hakk’a ve hakikate; insân-ı kâmil olmanın erdemine yaklaştıran naif bir araç hüviyetindedir. Usta sanatkâr, her adımını şairin “mazhâr-ı feyz olamaz düşmeyicek hâke nebât/Mütevazı olanı rahmet-i Rahman büyütür.”/“Bitkinin/ tohumun Allah’ın rahmetinden faydalanıp filizlenebilmesi için toprağa düşmesi lazım gelir. Alçak gönüllü olanları tüm mahlûkâta şefkat ve merhametle muamele eden Allah’ın rahmeti büyütür.” fehvasınca atar.

Geleneksel sanatların ustası kanaatkârdır, tokgözlüdür, îsâr sahibidir. Böylesi ustalar kendinden çok, öğrencilerini ve refiklerini düşünür.

Usta, halkla iç içedir. Kendini halktan üstün görmez. Usta, “ben” demez, “biz” der. Hakikatli usta tüm amel ve fillerinde Allah rızasını gözetir.

Yazarımız İbrahim Ethem Gören Ve İttifak Gazetesi İmtiyaz Sahibi, 2024 Ahi Babası Recep İncecik

Gönlü, Hakk korkusundan yufka gibi incelmiş olan sanatkâr incinmez ve incitmez.

Ustanın iki günü müsavi olmaz. Okur, öğrenir, öğretir, danışır, istişare eder, harfi daha düzgün yazmanın, fırçayı daha iyi kullanmanın, tekneye daha bir hâkim olmanın telâşı ve daha güzele ulaşmanın arayışı içerisinde olur. 

Usta, sanatını daha âlâ bir keyfiyette icra etme gayretinin içindeyken diğer bir taraftan da gönlünü mâsivâdan arındırır.

Sanat bizâtihî edep ve tevazudur. Sanatkâr/usta sanatında/zanaatında mesafe kaydettikçe tevazuu artar. Dolu başak misali başını öne eğer, ayaklarının ucuna bakar!

3 C Kopya

Usta olmak aynı zamanda adam olmaktır; adam; yani insan-ı kâmil... Hakikat yolundaki

usta dediğini yapar, yaptığını der. Usta, talebelerine sanatının usûl ve erkânını öğretirken diğer yandan da hâl ve kâl lisanıyla onlara nasihat eder, gönlünü açar. Çünkü kalpten kalbe yol vardır.

Aşkın Sûreti Hilye I Şerîfeler Kitabı

Hâmiş

1-The Kitap Yayınları’ndan (https://thekitapyayinlari.com) temini mümkün olan Aşkın Sûreti Hilye-i Şerîfeler kitabında yer alan eserlerden oluşan seçki ise (0216) 524 25 00 numaralı telefondan randevu alınarak, 09.00-17.00 saatleri arasında Yıldız Holding Çamlıca Kampüsü’nde ücretsiz ziyaret edilebilecek. Sergi, 28 Mart 2025 tarihine kadar ziyarete açık olacak. 

2-Hattat Ahmet Kutluhan’dan sülüs-nesih yazı nevilerinden mücaz Hattat Erhan Bektaş, Reîsülhattâtîn Hasan Çelebi hocamızdan ta’lik yazı nevinden icazete hak kazanmıştır.  İttifak gazetesi nezdinde değerli hattatımızı tebrik ediyoruz. 

İbrahim Ethem Gören/21.01.2025 Yazı No: 646