Bazı anne ve babalar çocuklarını uyuturken halka şeklindeki gevrek markası olan cheerio ları baş ve yüzlerine üst üste dizmeye başlamasıyla sosyal medyada yeni bir trend başlattı. Bırakın çocuklarınızı rahat uyusun. Bu tür trendlere alet etmeyin.
Uyurken, yemek yerken, yüzerken, gülerken, ağlarken, kızgınken... Ebeveynler artık çocuklarının neredeyse her anını fotoğraflayıp sosyal medyada paylaşıyor. Ancak uzmanlar, ilk bakışta zararsız` görünen bu durumun birtakım sakıncaları beraberinde getireceği yönünde uyarıyor. Gün içinde çocuğun her an`ını ve her hal`ini sosyal medyaya aktarmak ne kadar doğru?
çocukların her fotoğrafını sosyal medyada paylaşmaları oldukça sakıncalı bir hal alabilir. Fotoğraf paylaşan ailelerin daha dikkatli olmasını gerektiriyor. Özellikle havuzda, denizde bikinili şekilde paylaşılan fotoğraflarda. Ebeveynler sosyal medyayı genelde bir fotoğraf depolama alanı olarak kullanıyor. Böyle durumlarda, sosyal medya hesaplarındaki gizlilik ayarları büyük önem taşır. ebeveynler, fotoğrafları sadece kendileri görebileceği şekilde kilitlemeli. Bir de son zamanlarda özellikle anneler tarafından, çocuklar gösteriş amacıyla kullanılıyor ya da teşhir ediliyor. Anne babalarını rol model alan çocuklar da onların sosyal medya kullanışlarını taklit ediyor. Bu da çocukların kendi bedenlerini teşhir etmelerine neden oluyor.
Çocuklarının fotoğraflarını paylaşmak ebeveynlerin elbette ki hakları. Arkadaşları ve akrabaları görebilsin diye mi, yoksa kendi psikolojik arzularını tatmin ve çocuk üzerinden takdir toplamak için mi? Ayrıca çocuklar ileride, fotoğraflarının bu kadar hoyratça paylaşılmasına, kendilerinin bu kadar görünür kılınmasına tepki gösterebilir. Çocukları bu kadar görünür kılmak, toplumdaki nazar` kavramı sebebiyle de hoş karşılanmayabilir. Anne-baba, her konuda olduğu gibi sosyal medya kullanımı konusunda da çocuklarına iyi rol model olmalı.
Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflar, hesabın gizlilik ayarları sıkı ve denetimli ise herhangi bir sorun taşımaz. Fakat açık olarak teşhir edilen fotoğraflar başkaları tarafından kullanılabileceğini göz önünde bulundurmaları gerekir.
Çocuğun hangi fotoğraflarının paylaşıldığı çok önemli. Özellikle yaz mevsiminde çocukların vücudunu teşhir eden fotoğraf konulması, çocuğun vücut mahremiyetini ihlal ediyor. Ya da çocuğun oynadığı parkın, okulunun bilgisini içeren paylaşımlar, çocuğun güvenliğini tehdit edebilir. Ebeveynler genelde bu konuda bilinçsiz davranıyor. Haliyle aileler bilinçli davranmak zorunda. Birçok insan olumlu olumsuz her şeyi sosyal medyada paylaşıyor. Elimizde böyle bir imkan var diye, çocuğumuzun her fotoğrafını paylaşmak ne kadar doğru? Çocuk ileride bu fotoğraflarından hoşnut da kalmayabilir.
Çocuk 18 yaşına gelene kadar, anne-baba çocukların korunmasına ilişkin uluslararası anlaşmalar ve yasalarla getirilen sınırlamalar dışında her türlü hakka sahiptir. Bu anlamda çocukla ilgili normal fotoğrafların paylaşılmasında hukuken herhangi bir sakınca yok. Ama bu ileride sorun yaratır mı? Evet. Çünkü çocuğun o an aileye çok eğlenceli gelen bir görüntüsü, biraz daha büyüdüğünde çocuğun istemediği sonuçlar doğurabilir. Örneğin, arkadaşlarının onunla alay etmesine sebep olabilir. Bu da çocuğun ruhsal gelişimini olumsuz etkiler. Aileler, kendi çevreleriyle paylaşmak için bile olsa, çocuklarının fotoğraflarını internete yüklemeyi sınırlı tutmalı.
Sadece çocuklar için değil sosyal medya yetişkinler içinde bilinçsiz kullanımda baş ağrıtabiliyor.
Sosyal medya düzeni, özellikle de Facebook ve Instagram, kar etme üzerine kurulmuş.
Gillian Brockell in, kocasıyla birlikte bebek beklediği 'mutlu' günlerini sosyal medyada paylaşmıştı. Bebeği ölü doğan bir Washington Post editörü hamilelik paylaşımlarından çok pişmanlık duydu. Teknoloji devlerine hitaben yazdığı açık mektup o acıyı ve pişmanlığı şu sözlerle anlatıyor: 'Biliyorum hamile fotoğraflarımı paylaşmakla hata ettim ama lütfen beni reklam bombardımanına tutmayın artık; '
Facebook üzerinden tanıştığı Pakistanlı kadınla tanışmak için kaçak olarak gittiği Pakistan`da başına gelenler ise tam ibretlik abidesi;
Hamid Nehal Ansari 2012 yılında sosyal medya sitesi Facebook üzerinden bir kadınla tanışıp kadına aşık oldu. Daha sonra kadın ile görüşmek için Afganistan üzerinden Pakistan`a kaçak olarak giren Ansari Pakistan güvenlik güçlerince yakalandı. Ajanlık ile suçlanan Ansari 6 yıl boyunca Pakistan`da hapsedildi. Ansari`nin serbest kaldığı ve ülkesine döndüğü o duygusal anlar ise kısa sürede sosyal medya üzerinden yayıldı.
Ansari, 'Yabancılara karşı duygusal şeyler beslemeyin, Facebook gibi sosyal medya hesaplarında tanıştığınız kişilere aşık olmayın' diyerek bir daha sosyal medya kullanmayacağını belirtti.