Adana’daki çöplüğün kalkması adına yıllardır uğraş veren Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Avukat Yusuf Özer ile şehrin kanayan yarası haline gelen çöplük hakkında konuştuk.

Adana’da 9 Temmuz 2023 Pazar günü “Sarıçam Çöplüğü” karşısındaki alanda, Sarıçam merkezli dernekler yine Sarıçam ilçesindeki muhtarların ortaklaşa düzenledikleri, “Çöplüğün kaldırılması” etkinliği gerçekleşecek.

Eskiden “Sofulu Çöplüğü” olarak vahşi depolama alanı olan yere, 2008 yılında Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılmış ise de bu durumun “çöplük” gerçeğini değiştirmediğini kaydeden Av. Yusuf Özer’in çöplük alanın 1880 dönümlük dev bir alan olduğuna tapusunun ise Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğuna dikkat çekti.

BELEDİYE ÜSTÜNE BİR DE PARA VERİYOR!

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çöp firmasına burayı nasıl 30 yıllığına verdiğini, sözleşmenin 5 ile 9.maddelerine atıfta bulunarak şöyle anlatıyor Özer:

2008 yılında yönetimde bulunan Adana Büyükşehir idaresi, bu yeri bedelsiz olarak 30 yıllığına ITC firmasına veriyor. Deyim yerindeyse; “Al sana geniş bir arazi. Buraya çöpten elektrik üreten bir tesis kur. Bu tesisin ham maddesi olan çöpü ben vereceğim. Üstüne verdiğim her çöp için ton başına 4,5 USD+KDV sana para vereceğim. Sen buradan enerji üret sat üste para kazan.”

Av. Yusuf Özer ve gazeteci Mehmet Poyraz.

SÖZLEŞME NEDEN 30 YIL?

Adana Büyükşehir ile atık firmasının arasındaki sözleşmenin düşündürücü olduğunu vurgulayarak devam ediyor:

“Tesisin kullanıldığı alan 300 dönümü geçmiyor ve ITC firması yabancı ortaklı dev bir şirket. O dönemin büyükşehir yöneticileri, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen böylesine büyük avantajlı bir sözleşmeyi neden yapıyor?  Benzer sözleşmelerde 10 yıl, ya da en fazla 20 yıl iken burada neden 30 yıl ve bu süre de geçici kabul tarihinden başlamak üzere yapılıyor.

Benzer sözleşmelerde böylesine bir tesiste üretilen enerjiden belediye pay alıyor ve ayrıca verdiği çöp için de para alıyor. Çünkü çöp, enerji üretimi için hammadde niteliğinde. Bizim idarecilerimiz,  böyle bir tesis için dünyanın en geniş arazisini tahsis ediyor.  Belediyelerce getirilip teslim edilen çöpün tonu başına firmaya para veriliyor ve firma ayrıca ürettiği elektriği de devlete satıyor.”

“YÖNETİCİLER SESSİZ KALMAYI TERCİH ETMİŞLER”

Tüm gerçeklerin gün gibi ortadayken yetkililerin neden sessiz kaldığına anlam veremediğini belirten Yusuf Özer konuyla ilgili geçmişte yaşananları da anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerel ve merkezi yöneticilerimiz bu güne kadar sessiz kalmayı tercih etmişler.

Çöplüğün kaldırılması  için bugüne kadar bir çok dernek, kişi ve oluşum çeşitli girişimlerde bulunmuş, eylemler yapılmış, davalar açılmış, açıklamalar yapılmıştır.

Sarıçam ilçe olduktan sonra ilk belediye başkanı olan ve halen Adana Milletvekili Sayın Ahmet Zenbilci döneminde, 05.06.2013 Tarih ve 48458490-301-05/27 Sayılı Kararı ile Sarıçam Belediye Meclisi Çöplüğün kaldırılması için karar almıştır. 2014 Seçimleri sonrasında Sarıçam Kent Konseyi Kurucu Başkanı olarak benim başkanlığımda Sarıçam Kent Konseyi de çöplüğün kaldırılması için karar almıştır. 

Alınan kararlar, iyi niyetli tüm çabalar ve eylemler maalesef bugüne kadar bir sonuç vermemiştir. Peki, bu zamana kadar, bunca eylem ve çabalara rağmen çöplük buradan kalkmadı da şimdi neden kalksın?”

ÇÖPLÜK HAKKINDA BİRÇOK ETKİNLİK YAPILMIŞTI! SEBEP: RANT MI?

Yusuf Özer söz konusu çöplüğün kaldırılması adına defalarca girişimlerde bulunulduğuna vurgu yaparken ilginç bir şekilde sonuç alınamadığını belirtiyor ve bunun da rant olduğunu ileri sürüyor:

“Çöplüğün kaldırılması adına şimdiye kadar birçok etkinlik yapılmış ve netice alınamamış! Neden bir etkinlik daha yapıyorsunuz?” diyenler çok. Evet haklılar.

Şimdiye kadar yapılan eylemler, basın açıklamaları, programlar ve hatta davalar hep “Halk ve çevre sağlığı” gerekçe gösterilerek yapıldığı için sonuç alınamadığını düşünüyorum.

Çok üzülerek ifade etmeliyim ki, ülkemizde “önce sağlık” değil, “önce Para” anlayışı hakim. Bu sefer biz de, “rant” diyoruz. Bu “rant”, sadece etraftaki apartmanların, iş yerlerinin, emlakçıların, arsa stokçularının rantı değil. Bu “rant”; Sarıçam’ın, Adana’nın ve ülkemizin yararına olan bir “rant”.

ÇÖPLÜK KALDIRILDIĞINDA ÇOK KATLI BETONARME BİNALAR YAPILAMAYACAK!

Sarıçam çöplüğünün kaldırılması halinde bölgede nelerin olacağını da değinen Yusuf Özer bunları da şöyle sıraladı:

“Düşünün, bu çöplük kaldırıldığında, bu alan daha önce vahşi depolama alanı olduğu için çok katlı betonarme yapılar yapılamayacak. Burası 1880 dönümlük tek parça büyük bir alan, Türkiye’nin en büyük “Millet Parkı” yapılarak, hemen etrafındaki, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve yeni stadyum nedeni ile park içine “Uzay Merkezi” yapılabilir, bu yerin yüksekliği, Torosların havasını hemen doğrudan alması ve baraj gölüne yakınlığı nedeni ile Türkiye’nin en büyük “Millet Parkı” içindeki yürüyüş ve koşu parkurları ile antrenman ve çeşitli etkinlikler için merkez olacaktır.

KALDIRILMASI HALİNDE ŞEHİR BAŞKA OLACAKTIR

“Sadece Sarıçam için değil, Adana’daki tüm emeklilerin vakit geçireceği “Millet Kıraathanesi” nin de olacağı böyle bir Sarıçam’a Türkiye’den ve dünyadan saygın oteller ve markalar gelecek ve bu sayede Adana’nın istihdam oranı artacaktır. Böylesine bir dönüşüm, Sarıçam için, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan seviyesini arttırarak adeta süper lige çıkartacaktır.

“SİYASİ İRADE KALDIRABİLİR”

Çözüme odaklanılmasını işaret eden Özer, söz konusu çöplüğü buraya siyasi iradenin koyduğuna ve ancak siyasi iradenin kaldırtabileceğine dikkat çekti. Bunun farkında ve bilincinde olduğunu da kaydederek şöyle devam etti:

“Çöplüğün kaldırılması için belediye meclisi kararı alarak bu dertten yakınan ve durumu en iyi bilen Adana Milletvekilimiz Sayın Ahmet Zenbilci, bugün çözüm makamındadır. Kendilerinden bu konuda öncü rol oynayarak, Sayın Bakan ile bizleri görüştürüp çözüme katkı sunmasını bekliyoruz. 

Her ne kadar, çöplük alanı Adana Büyükşehir Belediyesi’nin tapulu yeri olsa da, gerek, çevre ve insan sağlığı, gerekse şehircilik ilke ve hedefleri ve gerekse de sosyal ekonomik ve kültürel yönden bu tesisin buradan kaldırılması elzemdir. Bu konuda merkezi yönetimin kararı yerel yönetimi bağlayacaktır.

Bu çöplük alanında kanunların ve hukukun da bertaraf edildiğini belirtmeliyiz. Şöyle ki; burada bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi, Adana Büyükşehir Belediyesi’nce GSM Ruhsatına tabi bir yerdir. GSM Ruhsatlı yerlerin en az 1.000 m yakınında yerleşim yeri, okul, yurt konut, iş yeri olamaz (Katı atık Kontrol yönetmeliği M:24)”

ÇEVRESİNDE ÜNİVERSİTE VE ÖĞRENCİLER

“Bu çöplük tesisinin hemen 150 metre karşısında apartmanlar var. 300 metre yakınlıkta 5 bin öğrencilik Alparslan Türkeş BTÜ, 200 metre yakınlıkta 1.500 Kişilik Kutul Amare Öğrenci Yurdu var. 1500 m yakınlıkta 33 bin kişilik yeni stadyum var.  Son 5 yılda doğrudan çöplükten etkilenen ve 2 kilometre alan içine kalan 30 bin yeni konut yapıldı. Kısaca ülkenin geleceği gençler, çocuklar, sporcular ve 200.000 nüfus çöplüğün göbeğinde kalmış durumda.”

“SORUNUN KAYNAĞI ADANA BÜYÜKŞEHİR, ÇÖZÜM ÇEVRE BAKANLIĞIDIR”

Adana merkez ilçe Sarıçam Kent Konseyi kurucu başkanı olan ve Sarıçam Gönüllüleri Derneği Başkalığı da yapan sayın Avukat Yusuf Özer, “çöplük” konusundaki donanımlı bilgi ve bugüne kadar gerek kendisi ve gerekse diğer dernek, oluşum ve kişilerce yapılan mücadeleyi anlatarak “Bugüne kadar yarışan mücadele biraz üslup yanlışlığı yaptık. Şimdi bu programda daha doğru bir üslup ve çözüm önerisi ile hareket ediyoruz” dedi.

Çöplük sorunun kaynağı Adana Büyükşehir Belediyesi’nin çözüm üretemeyeceğini vurgulayan Özer, çözümün ise Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olduğunun altını çizerek iki sorumuzu da şöyle yanıtladı:

Üslup yanlışlığı derken?

“Çöplüğü sadece bir sağlık sorunu olarak gördük ve en önemlisi sorunun kaynağı olan Adana Büyükşehir’in bu sorunu çözmesini istedik. Açtığımız davalarda hasım olarak gördüğümüz kurumdan çözüm bekledik. Çözümü yanlış yerde aradık.”

Çözüm sizce nedir?

 “Çözüm Çevre Şehircilik ve İklim Değişikli Bakanlığıdır. Örnek de göz önünündedir; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ( Dr. Devlet Bahçeli Köprüsü) Adana Büyükşehir bu köprüyü yapamayınca, Ulaştırma Bakanlığı devraldı ve bu köprüyü en güzel şekliyle Adana’nın hizmetine sundu. Çöplük konusunda aynı yöntemle ÇŞİD Bakanlığı bu olayı devralarak çöplüğü OSB ye veya taşocaklarından birisine taşıyıp bu sorunu çözebilir. “

9 TEMMUZ’DAKİ ETKİNLİĞE ADANALILARI DAVET ETTİ

Sarıçam çöplüğüyle ilgili Adana’nın tüm siyasi parti il başkanlarını, Adana’nın tüm  ileri gelenlerini  ve milletvekillerini en azından bu konuda birlik olmaya çağıran Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Yusuf Özer, “Çöplük kalksın Sarıçam kazansın” sloganıyla 9 Temmuz Pazar günü Saat 17’de çöplük karşısında düzenlenecek etkinliğe tüm Adanalılara davet etti.