Anadolu'nun mutfağı, tarihin ve kültürün izlerini sofralarımıza taşıyor. Bir grup şef, Türk mutfağının yöresel lezzetlerini yaşatmak için girişimde bulundular.
Geleneklerin ve lezzetlerin harmanlandığı bir coğrafyada, Anadolu'nun kadim mutfağı, tarihin ve kültürün izlerini sofralarımıza taşıyor. Bu zengin mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması, sadece bir mutfak tutkusunun ötesinde, bir kimlik ve aidiyet duygusunu da beraberinde getiriyor. Bu bilinçle yola çıkan bir grup şef, Türk mutfağının yöresel lezzetlerini yaşatmak için ilham verici bir girişimde bulundular.
Gedik Üniversitesinde Bir Lezzet Buluşması
İstanbul Gedik Üniversitesi'nde düzenlenen bu özel etkinlik, Türk mutfağı sevdalılarını bir araya getirdi. Ne bir dernek ne de bir organizasyon Türk Mutfağına gönül vermiş "Food EDITOR" olarak kendilerini tanımlayan şefler, geleneksel ve yöresel Türk mutfağı araştırmacısı ve belgeselcisi Şef Hüseyin ŞİPAL önderliğinde, araştırma görevlileri, akademisyenler, bölüm başkanları, eğitimli gastronomi hocaları, alaylı duayen ustalar ve şefler bu anlamlı buluşmaya katıldılar.
Genç Nesillere Aktarılan Bilgi ve Tecrübe
Bu girişimin temel amacı, Türk mutfağının 19.000'den fazla çeşidini barındıran zengin mirasını gelecek nesillere aktarmaktı. Alttan gelen genç şef adayı öğrencilere, kendi ülkelerinin bu kadim mutfağını yaşatmaları ve yaşatmaları için bilgi ve becerilerini aktarmak, bu buluşmanın ana hedefi oldu.
Nisan Ayında Gerçekleşen Etkinlikler
Nisan ayı boyunca 3 üniversite ve 2 MTAL'de Türk mutfağı söyleşileri ve workshoplar düzenlendi. Şef Hüseyin Şipal, 81 ilde 81 Workshop programının hız kesmeden devam ettiğini ve son programda İstanbul GEDİK Üniversitesi aşçılık bölümü öğrencilerine ekiple birlikte bu illerin şefleri ile birlikte yöresel lezzetlerin hazırlandığını belirtti.
Sömürgeciliğe Karşı Bir Direniş: Mutfak Mirası
Bu girişimin sadece yemek pişirmeyi aşan bir boyutu da var. Şefler, sömürge ülkelerinin sömürülmesinin ilk önce dilleri ve mutfaklarıyla başladığını savunarak, gençlere mutfaklarına sahip çıkmalarını ve önemsemelerini söylüyorlar. Genç şef adayları, ziyaretlerinde bir çok ilin duayen şefleri ile buluşturularak o illerin coğrafi işaretli veya unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerini birlikte yapıp tadıyorlar.
Türk Mutfağı: Bir Kimlik Meselesi
Türk mutfağı, sadece lezzetli yemeklerden ibaret değildir. Bu mutfak, bir milletin tarihini, kültürünü ve geleneklerini yansıtır. Bu girişimin önemi de bu noktada ortaya çıkıyor. Türk mutfağının yaşatılması, sadece gastronomik bir zenginlik değil, aynı zamanda bir kimlik meselesidir.
Sonuç
Gedik Üniversitesinde düzenlenen bu etkinlik, Türk mutfağının korunması ve yaşatılması yolunda atılmış önemli bir adımdır. Bu girişimin ilham kaynağı olan şefler ve emeği geçenler, takdirlerimizi hak ediyor. Umarız bu örnek, diğer gastronomi tutkunlarına da ilham kaynağı olur ve Türk mutfağının bu eşsiz zenginliği gelecek nesillere aktarılır.
Şefler ve yemekleri
Şef hüseyin ŞİPAL Kırıkkale KESKİN TAVA
Şef, Ahmet DİLSİZOĞLU Ankara (Ankara tava)
Şef, Aydın SALMAN Ağrı (keledoş)
Şef ismail ERGİN Edirne ( Edirne saray mutfağı 7 peynirli ballı börek)
Şef Gamze HÜNEREL Gaziantep (cennet çamuru)
Şef Zehra İBAR -ERZURUM Tahinli cevizli incir dolması
Şef Hasan KARAKUCAK - Afyonkarahisar göce köttüsü
Şef Burhan TÜRKOĞLU - BURSA Osmanlı saray mutfağı kuzu etli kestaneli incir dolması & süt helvası - bıldırcın çorbası
Düzce BelTUR A.Ş. Mutfak Sanatları Merkezi Mutfak Şefi Burak Keskin Diken ucu diblesi batı Karadeniz Mamursa ( Çerkez pastası ) İsli Çerkez peyniri eşliğinde