Biri bana, zaman gelecek 'Diyanet İşleri Başkanı tarafından, camilerde cuma ve vakit namazlarında cemaatle namaz kılmama kararı alınacak' dese, asla inanmazdım. Koronavirüs sayesinde bunu da görmüş olduk.
Bu virüs şu an dünyayı esir almış durumda. İnsanlık şu ana kadar bu salgın karşısında çaresiz. En başta da süper güçdediğimiz devletler çaresiz. Şansölye Merkel`in koronavirüs ile alakalı Türkçe altyazılı paylaşımı aslında her şeyi özetliyor.
Alman Başbakanı Angela Merkel: 'Bizim gibi aynı durumda olan birçok ülke var hatta dünya genelinde ülkelerin büyük bir çoğunluğu bizimle aynı durumda. Bu nedenden ötürü bu salgına pandemi diyoruz. Söz konusu olan virüs yeni bir tür. İlacı yok ve aşısı da yok'
Salgının yayılması karşısında, sağlık sisteminin aşırı yükü karşılamayacağını bu sebeple, sosyal mesafe`nin önemine dikkat çekmişti.
Peki, sosyal mesafe tam olarak ne anlama geliyor?
Harvard Tıp Okulu na göre sosyal mesafe, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ortaya çıkan damlacıkları bir başkasının soluması riskini azaltmak için bireyler arasında yeterli mesafeyi koruma anlamına geliyor. Kısacası insanların her gün genellikle farkında bile olmadan sergilediği bazı davranışların değiştirilmesini gerektiriyor.
Sosyal mesafe` neden bu kadar hayati önemde görülmeye başlandı?
Güney Kore 18 Şubat tarihinde ülkedeki vaka sayısının 31 olduğunu açıklamış, 12 kişinin de iyileştiğini duyurmuştu. Virüsü tam kontrol altına aldıklarını düşünürken, 31. vaka hastaneden kaçmıştı. Hastaneden kaçan koronavirüs enfekte hasta, kiliseye gitmesiyle her şey değişti. Sosyal izolasyonun ve temas kurmamanın önemine dikkat çekmek için dünyada sosyal medya kullanıcıları #Patient31 (Vaka 31) etiketiyle bu olaya gönderme yapıyorlar.
Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinden 21 Şubat ta yapılan açıklamada, ülkede virüs bulaştığı yeni tespit edilen kişilerden çoğunun, Daegu şehrinde, Kovid-19 taşıdığı sonradan anlaşılan bir kişinin Shincheonji Kilisesi nde katıldığı ayinlerde bulunduğu aktarılmıştı.
Bunun üzerine Güney Kore de koronavirüsün (Kovid-19) ülkeye hızla yayılmasının sebebi olarak gösterilen 'Shincheonji Kilisesi'nin kurucusu Lee Man-hee, bir basın toplantısı düzenleyerek, dizlerinin üzerine çöküp başını öne eğerek halktan Kovid-19 un ülkede hızla yayılmasına neden olduğu için özür diledi.
Shincheonji Kilisesi lideri Lee Man-hee nin Gapyeong kentindeki kilisedeki konuşmaları, Güney Kore televizyonları tarafından canlı yayınla ekrana getirildi.
Çünkü o zamana kadar Güney Kore 4 binden fazla Kovid-19 vakası tespit edilmiş ve bu vakaların yaklaşık yüzde 60 ı Shincheonji Kilisesi mensubuydu. Güney Kore`nin sosyal mesafe kapsamındaki önlemleri tam uygulayabilmesi için Shincheonji Kilisesi lideri Lee Man-hee önemli rol oynadı.
Kovid-19 diye bilinen hastalığın gündelik hayata etkisi de büyük oldu. Pek çok sektör çalışanı evden çalışmaya geçerken, sinema ve tiyatro gösterimleri ya da önemli bilim toplantıları iptal edildi, pek çok ülkede eğitime ara verildi, hava trafiği durdu, spor büyük müsabakaları askıya alındı ve eğlence yerlerinde kapanma kararı alındı. Ama bu işin cuma namazını kılmayı engelleyecek kadar ileri gideceği hiçaklıma gelmezdi.