Bir süredir yavaş yavaş hayatımızın önemli noktalarına yerleşmeye çalışan yapay zeka teknolojisi bu günlerde siyasi gündemimizde de kendisine yer bulurken altın golünü ise birkaç gün önce attı. Şimdiye kadar metin tabanlı komutlara yalnızca kelimeler ve fotoğraflarla karşılık bulduğumuz bu teknoloji artık sınırlarının da ötesine geçerek videolar ve animasyonlar üretmeye başladı.
Bir noktaya kadar fotoğraf ve animasyon üretimini yadırgamadan içselleştirsek de gerçek görüntülerle birebir özellikler taşıyan videoların da metin tabanlı komutlar karşılığında üretilmesi artık tam anlamıyla bir devrim sayılabilir. Nasıl ki nanoteknolojinin yaygınlaşmasıyla takoz dediğimiz eski tuşlu telefonlarımızdan bir çırpıda vazgeçip akıllı ve dokunmatik ekranlı telefonlara geçiş yaptıysak bir süre sonra yapay zeka teknolojisi ile üretilen video içeriklerle dolu bambaşka bir evrenin içinde bulacağız kendimizi.
OpenAI'nin son ürünü olan Sora, insan gibi düşünen bir robot olup karmaşık görevleri yerine getirebilen ve etkileşimli bir şekilde iletişim kurabilen bir yapay zeka sistemi olarak hayatımıza giriyor. Geniş bir veri tabanına dayanarak çeşitli konularda bilgi sağlayabilmesi ile öne çıkan bu sistem hem duygusal ifadeleri tanıyabilmekte hem de insanlarla doğal bir şekilde etkileşim kurabilme yetisine sahip olarak kelimeler ve sesli komutlarla yaptığımız talepler karşısında inanılmaz derecede gerçekçi video içerikler üretebiliyor.
Her ne kadar şimdiye dek şahit olunmamış bir teknolojik gelişme olsa da Sora'nın da bir takım sorunları olması pek de sürpriz olmayacaktır. Bilhassa bu tarz yazılı ve sesli komut girişi yapılan sistemlerdeki güvenlik ihlalleri, kişisel bilgilerin tereyağından kıl çeker gibi sızdırılması konusunda inanılmaz bir risk taşımaktadır. Tüm dünya daha kullanıma açılmamış olan bu gelişmenin sarhoşluğunu yaşarken böylesine bir sistemin ne denli sahtecilik ve dolandırıcılıklara zemin hazırlayabileceği henüz çok konuşulmamakta ve alınması gereken önlemler tartışılmamaktadır. Medya okuryazarlığı konusunda zaten zayıf olan çocuk ve gençlerin, gerçekte var olmayan milyonlarca görüntünün bombardımanına uğrayarak nasıl bir evrime maruz kalacaklarını şimdiden kestirmek çok zor.
Her yeni teknoloji gibi insanlığa müthiş katkıları olacağı kesin olmakla birlikte sadece eğlencenin dışında özellikle sinema, medya, reklam, eğitim, bilim ve tıp alanında çok büyük bir değişime uğrayacağımız da ayan beyan ortada duruyor. Birçok kurum yeni dönemde bazı harcama kalemlerini yeniden gözden geçirerek Sora yordamıyla farklı projelerin içine girmek isteyebilir. Şu an baktığımızda sihir gibi görünse de insanoğlu artık makine öğrenimini yavaş yavaş kanıksamaya ve hatta yoğun biçimde kullanmaya başladı.
Milyarlarca resim, fotoğraf ve video altyapısını kullanarak yaptığı analizler sonucunda metin tabanlı komut vasıtasıyla talep edilen görüntüleri alternatifleriyle birlikte kullanıma sunan Sora, gerçekte var olmayan ve belki de rüyalarımızda bile göremeyeceğimiz nitelikte muhteşem içerikleri oluşturarak kelimelerimizi görsel bir şölene dönüştürüyor. Bunu yaparken dünyadaki tüm verileri kullandığı için telif konusunda sürekli eleştiri yağmuruna tutulan OpenAI firması, hazırlanan içeriklerin özgün olması sonucu yasal olarak bu durumdan etkilenmiyor. Her ne kadar etik durmasa da insanlık için önemli bir ivme olarak görülebilir nitelikte durduğunu söyleyebiliriz.
Derin öğrenme ve kendine has algoritmasıyla yol alacak olan Sora, makine öğreniminin sınırlarını zorlamakla kalmayıp bir yandan da herhangi bir kodlama bilgisi bulunmayan sıradan insanların da bir yönetmen edasıyla içerikler üretip herhangi bir masrafa girmeden bağımsız filmler hazırlamasının da önünü açacak gibi duruyor. Sadece sinemayla kalmayıp tıbbi alanda da herhangi bir ameliyat gerçekleştirilmeden önce belki de cerrahlar tarafından operasyonun ön izlemesi bile gerçekleştirilebilir.
Sora'nın işlevleri için kullanılan verilerin güvenliği, potansiyel olarak kötü niyetli kişilerin erişimine karşı korunmalıdır. Veri güvenliği ihlalleri, kullanıcıların kişisel bilgilerinin tehlikeye girmesine neden olabilir. Sora'nın yetenekleri, kötü niyetli kişilerin manipülasyon ve saldırı girişimlerine açık hale getirebilir. Örneğin, Sora'nın yanlış bilgi vererek kullanıcıları yanıltma veya zararlı eylemleri gerçekleştirme potansiyeli bulunmaktadır. OpenAI, Sora'nın iletişim ve veri depolama süreçlerinde güçlü şifreleme yöntemleri ve güvenlik protokolleri kullanmakta olduğunu söylese de bu önlemler sadece veri güvenliğini sağlamak ve yetkisiz erişimi önlemek için alınmıştır.
Her şeye rağmen bu olay dünya insanlık ailesi için inanılmaz bir gelişmedir. Önemli olan bu teknolojiyi atom bombası haline getirebilecek etkenleri ortadan kaldırıp tamamen kamu yararına dönüştürebilme potansiyeline sahip çıkmaktır.