Son birkaç yıla kadar yapay zeka teknolojisinin bizler için herhangi bir mobil uygulamadan çok da bir farkı yoktu. 7’den 70’e hemen hemen herkes bir şekilde bundan haberdardı ama ne işe yaradığı ve insanlığı nereye sürükleyeceği hususunda çok fazla kişinin fikri de yoktu bilgisi de. Önceleri yalnızca fotoğrafları iyileştirme konusunda destek aldığımız yapay zekâ teknolojisi şimdi ise kalem tutmayı dahi bilmeyen birçok kişiyi de makale yazarı hâline dönüştürmüş durumda.
Yaşadığımız bu dönemde yapay zekâ teknolojisi, iş dünyası ve endüstrilerde devrim yaratma potansiyeli taşıyan önemli bir alan haline gelmiş olsa da bundaki anahtar bileşenlerden biri ise bunun bir alt dalı olan makina öğrenmesidir. Makina öğrenmesi, bilgisayar sistemlerinin deneyimlerinden öğrenmelerine ve verilerden bağımsız olarak kararlar almalarına olanak tanıyan bir yapay zeka yöntemi olduğundan çok da uzak olmayan bir gelecekte, makina öğrenmesi ve yapay zeka teknolojisinin birleşiminin, birçok sektörde inanılmaz derecede hızlı gelişmelere yol açacağını hep birlikte görebileceğiz gibi görünüyor.
Makina öğrenmesi bizim düşündüğümüzden ya da idrak edebildiğimizden çok daha fazla alanda ve sektörde yeniliklere sebep olacaktır. İlk olarak ve en önemli derecede tıp alanında teşhis ve tedavi süreçlerini optimize etme potansiyeline sahip olduğundan büyük veri analizi ve makina öğrenmesi kullanılarak hastalıkların erken teşhisi, genetik risk faktörlerinin belirlenmesi ve tedavi protokollerinin kişiselleştirilmesi kısa sürede mümkün hâle gelecektir. Bu durum, hastaların daha etkili ve özelleştirilmiş sağlık hizmeti almasına olanak tanıyabilir. Son dönemlerde tıp alanında dünyada adından övgüyle söz ettiren Türkiye, bu yeni olanaklara kulağını tıkamayacaktır.
Yaşamın ana etkenlerden biri olan finans sektöründe ise büyük miktarlardaki finansal verileri analiz etme ve riskleri tahmin etme konusunda makina öğrenmesi kullanımıyla büyük bir değişim yaşanabilir ve hatta belki de yaşanıyor da. Otomatik ticaret stratejileri, dolandırıcılık tespiti, kredi değerlendirmeleri ve müşteri hizmetleri gibi alanlarda yapay zeka uygulamaları sayesinde finans kurumları daha hızlı ve etkili hizmet sunma yoluna doğru kendilerini muhakkak hazırlıyorlardır.
Özellikle tarım ve gıda sektörü, makina öğrenmesi ile birlikte tarım verimliliğini artıracağından son dönemlerde sıklıkla kullanılan sensör verileri ve bununla beraber makina öğrenmesi de kullanılarak bitki hastalıklarını tespit etme, su kullanımını optimize etme ve tarım makinelerinin otomatik kontrolü gibi uygulamalar tarım sektöründe büyük gelişmelere yol açacaktır.
Eğitim alanında makine yokmuş gibi davranamayız. Makina öğrenmesi bireyselleştirilmiş öğrenme deneyimleri sunma potansiyeline sahip olduğu için öğrenci performansı verilerini analiz ederek, öğrencilere özel öğrenme planları oluşturabilir, zayıf noktalarını belirleyebilir ve eğitim programlarını optimize edebilecek seviyeye gelebilir. İnsanüstü bir çaba gerektiren ölçme ve değerlendirmenin üzerinden de çok büyük bir yük kalkmış olur.
Bilhassa dijital dönüşümün öncülerinden olan ve İttifak Gazetesi’ndeki önceki yazılarımızda da sıklıkla bahsettiğimiz üretim sektörü, makina öğrenmesi ve yapay zeka sayesinde üretim süreçlerini daha verimli hale getirebilir. Özellikle otomasyon, üretim hatlarının daha iyi yönetimi ve talep tahminleri gibi konularda yapay zeka teknolojileri büyük öneme sahiptir.
Tüm bu örnekler ışığında, makina öğrenmesi ve yapay zeka teknolojisinin farklı sektörlerde önemli gelişmelere yol açabileceği artık sır olmaktan çıkmış durumda. Bütün gelişmeler, endüstrilerin daha verimli, ölçeklenebilir ve sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermelerine olanak tanıyacaktır. Ancak, her teknolojik ilerlemede olduğu gibi burada da etik ve güvenlik sorunlarına da dikkat edilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Tüm insanlık için her şeyin çözümü olduğuna kanaat getirdiğimiz yapay zeka teknolojisi ve makinaların öğrenme kâbiliyeti ile yükselişleri, dileriz insanlığın sonu için başka zeminler hazırlamıyordur.