Adres Patent firmasının değerli yöneticilerinden Derya KılıçHanım beni arayıp deprem konusunda bir beyin fırtınası yapacağız gelir misin dediğinde hemen kabul etmiştim. Ancak ‘Patenthon’ dedikleri programı gönderdiklerinde doğrusunu söylemek gerekirse içeriğini pek kavrayamamıştım. Program günü ve saati Kültür Üniversitesinin Yenibosna yerleşkesinde Üniversite hocaları, öğrenciler, özel sektör ve gazeteci olarak bir araya gelip deprem konusunda farkındalık oluşturmak için konuşmalar yapılmaya başlandığında kafamda şekillenmeye başladı ve gerçekten de ‘Patenthon’ denilen projenin ne kadar çok faydalı olduğunu anladım. Bu arada Adres Patent firmasını ve başında bulunan Ali Yüksel Beyi çok uzun yıllardır tanır ve Türkiye’de marka tescili konusundaki çalışmalarını da takdir ederim. Ayrıca büyük bir destek vererek Türkiye’nin patentleşme konusunda hızlı bir ivme kazanması için destek oldukları Türkiye Patent Hareketini de önemsiyor ve güzel faaliyetler yaptığına inanıyorum. Yine bu hareketin başkanı Ali Çavuşoğlu da tanıdığımız ve faydalı çalışmalar yaptığına inandığım yakın dostlarımızdan.
‘Patenthon’ çalışması
Yukarıdaki girizgâhtan sonra biz ‘Patenthon’ da ne gibi bir çalışma yaptık size kısaca özetleyeyim. Kültür Üniversitesi'nde öğretim üyesi ve inovasyon uzmanı olan Salih Keskin önderliğinde tüm katılımcılar 5 gruba ayrıldı. Katılımcı olan üniversite öğrencileri de her gruba eşit bir şekilde dağıtıldı. Önce depreme yönelik tedbir almak için artılar ve eksiler tüm gruplar tarafından tartışıldı. Ardından çözüm önerileri ama somut bir şekilde tüm gruplarca masaya yatırıldı. Ben de 3. grubun bir üyesi olarak şahane öneriler sunduğumuzu düşünüyorum. Tüm grupları tanıtamazsam da kendi grubumun üyelerinden biraz bahsetmek istiyorum. İstanbul Üniversitesi doçentlerinden Leyla Türker Şener, Pazarlama uzmanı Bülent İmir, Kültür üniversitesi öğrencilerinden Binnaz Karaman, Tüm Mucitler İcat İnovasyon ve Araştırma Derneği (Tümmiad) üyelerinden Meryem Azgın ve Berkay İyit ile birlikte depreme hazırlık açısından çok güzel bir öneri buluş fikri geliştirdik. Bizim fikir dahil tüm öneri buluşlar Türkiye Patent Hareketi tarafından patentleşme aşamasından sonra kamuoyuna açıklanacak. Ben de yazılarımla o süreci takip edeceğim.
Öncelikle Patenthon nedir ona bakalım isterseniz
Patenthon, Türkiye Patent Hareketi tarafından geliştirilen bir projedir. Patent hareketi, her sektörde gelişim, değişim ve yeniliğin hızla devam ettiği çağımızda, genelde sorunlara odaklanıldığını düşünüyor. Hareket, patentin en önemli kriterlerinden biri olan “yenilik” ve “inovasyon” kavramlarının her sektörde ön sıraya alınması gerektiğine inanıyor. İşte bu inançtan yola çıkan platform “Patenthon” projesini hayata geçiriyor. Patenthon’un amacı ise sektörlerin geleceğini, sektörlere yön verecek argümanları, trendleri masaya yatırmak, sorunlara değil de sektördeki pastayı büyütecek vizyoner sonuçlar ortaya çıkarmak ve yeniliğe odaklanmak. ‘Patenthon’ toplantılarında inovatif ve Proaktif bakış açılarıyla ve her sektöre ilişkin beyin fırtınası yapılarak yeni fikirler üretilmeye çalışılıyor.
Peki, Türkiye Patent hareketi nasıl bir oluşum
Fikri temelleri 2008 yılına dayanan ve 06 Ocak 2021 tarihinde tüzel kişilik kazanan Patent Hareketi Derneği, ticari kaygılardan uzak bir çizgide ve bağımsız bir yapıda kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Türkiye Patent Hareketi Platformu ise 02 Ağustos 2021 tarihinde Patent Hareketi Derneği liderliğinde ve koordinatörlüğünde kurulmuş olup tüm hak ve sorumlulukları ile Patent Hareketi Derneği’ne aittir. Hedefi, ülkemizde 1 milyon patente ulaşmak için çalışmalar yürütmek, patent sayısının artmasına ve dünya patent tescili sıralamasında gelişmiş ülkeler seviyesine ülkemizin çıkarılmasına katkı sağlamak ve mucit ekosistemi oluşturmak. Amacı, toplumun her kesiminde patent bilincini artırmak, farkındalık oluşturmak ve ülkemizdeki patent sayısının artmasına katkı sağlamak.
Çalışmaları
Halkımıza fikri ve sınai mülkiyet haklarının önemini anlatmak ve katma değerli üretimin önemine dikkat çekmek için inovasyon, icat ve buluş konularında eğitimler vermek. Paneller, eğitim seminerleri, buluş günleri, patent yarışmaları, patent ödülleri ve patent zirvesi gibi çeşitli etkinlikler düzenleyerek bu minvalde yapılacak projelere ve kampanyalara itici bir güçolmak. Ayrıca patentlerin, fikirlerin ve bilginin ürüne dönüştürülmesi ve ticarileştirilmesi için patent değerleme yöntemleri konularında çalışmalar yapmak ve patentle para nasıl kazanılır göstermek. Yine üniversite-sanayi iş birliğinin oluşması için çalışmalar yürütmek, patent, marka, tasarım bilgilendirme, patent ön araştırma, patent uzmanlığı, TRİZ ile inovasyon konularında eğitimler düzenlemek.