Tarla, buğday, yağmur, kuraklık, gübre, iklim, çiftçi, un, ekmek, pasta, unlu mamuller, tüccarlar; Bütün bu yan yana elen kelimeler uzun, yorucu, meşakkatli ve bir o kadar da sabrı, karı, zevki, heyecanı bir arada barındıran bir süreçtir. 
Kitap fuarları da böyledir. Bir yazarın yazmaya başlamadan önceki birikimi, başlamanın verdiği zorlukla çektiği sancıyı, hayallerin kelimelere, cümlelere, paragraflara, bölümlere ve kitaplara dönüşmesini görürüz kitap stantlarında. Okuyucu kitap fuarlarında eseri eline aldığında geride kalan o uzun yolculuk, o alın teri, birikim, dert buralarda keyfe, huzura ve mutluluğa dönüşür. Kitap fuarları sadece bir imza, birkaçyazar ve kitaptan ibaret değildir yani.
Fuarlar, fırıncının vitrine koyduğu ekmektir, pastacının dolabında sergilediği tatlıdır, desek az bile söylemiş oluruz. Kitaba dair bütün alt kimlikleri, bağlantıları buluşturan kutsal ve kıymeti bilinesi bir ortamdır fuarlar. Kitap fuarları yayın, yazar, kitap, dergi, okuyucu için hayati bir rol oynamaktadır. Kültürel, ekonomik, sosyal, psikolojik ve dini açıdan olduğu kadar tüketici açısından da kitap fuarları kesinlikle önemlidir. 
Yayıncı da yazar da el içine çıkıp eleştirileri göğüslüyor. İmza atarken okuyucusuyla yakından görüşme fırsatını da yakalamış oluyor. Küçüklü büyüklü birçok yayınevi boy gösteriyor fuarlarda.
Fuarların güzel, faydalı, takdire değer yanları kadar beğenilmeyen, gençliği zehirleyen, faydasız yanları da mevcuttur. Kitap, ilim, okuyucu, yayın, yayıncı; kelimelerinin ardına gizlenen uçnoktalarda gezen grupların da cirit attığı mekanlar haline gelebiliyor. 
Kültürel, geleneksel, milli ve manevi değerlerimize de zarar veren bu -uluslararası yapılar- her geçen gün daha görünür hale geliyorlar ve normalleştiriliyorlar. Ü çüncü cinsiyet, dinsizleştirme, ulus devletleri ortadan kaldırma niyetinde ve eyleminde olan gruplara, yapılara fırsat veren bir ortam olabiliyor. 
Bu gruplar dergi yayınlıyoruz, şarkı için tanıtım yapıyoruz kisvesi altında zehirlerini enjekte etmenin derdindeler. K-pop grupları olarak da karşımıza çıkıyorlar. Hepsi makineden çıkan ve aynı ölçülerde olan insanlar bunlar. Hepsi ideal ölçülerde hem bayan hem erkek görünümlü gruplar. Ne deve ne de kuş bunlar! Ü çüncü cinsiyete duyulan sevgi selini çoğaltmaya çalışıyorlar. Gençlik şarkı dinlediğini zannederken bilinçaltını bu saçmalıklarla dolduruyor. 
Biz biraz daha dikkatle bakmanızı sağlayacak bir kapı araladık. Kapıyı ardına kadar açmak ya da hepten kapatmak elbette ki sizin iradenizde ve sorumluluğunuzda olacaktır. Kitap sektörü yayın evlerine, yazara ve okuyucuya hizmet etmelidir. Yazar, yayıncı kisvesi altında toplumun DNA`sıyla oynayan yapılara karşı uyanık olmak gerekir.
Yazarlar, hayranlarıyla tanışma ve insanlarla ve yayıncılarla daha güçlü ilişkiler geliştirme şansı yakalar bu fuarlarda. Dijital fuarlar da her geçen gün büyümeye devam ediyor. Nerdeyse her ilde hatta ilçelerde de kitap fuarları açılıyor. 
Fuarlar bir taraftan küçülürken diğer taraftan da sayısı, niteliği ve çeşitliliği artıyor. Bu da güzel ve yararlı bir gelişme olarak zihinlerde yerini alacaktır. Dijital fuarların ekonomik olarak katkısı kesinlikle yadsınamaz. Yazarlar dijital fuarlarda da yine imzalı kitap gönderebiliyorlar hatta çevrimiçi olarak söyleşi düzenliyorlar.
İstanbul`un nerdeyse tüm ilçelerinin ve Anadolu`daki birçok il ve ilçemizin de kitap fuarı düzenlediğini görüyoruz. Bütün bunlar kesinlikle desteklenmeli ve devamı için kurum ve kuruluşlar cesaretlendirilmelidir. 
Her fuar kendi kitlesini zamanla oluşturacaktır. Fuarlara, yazarlara ulaşım daha kolay ve ekonomik olacağı gibi toplumun okumayan alt kesimlerine ya da okumayan üst kesimlerine daha çok fayda sağlayacaktır.
Ayrıca kitap fuarları artık birer eğitim ve kültür sahası haline gelmiştir. 'Katılımcıları ve ziyaretçileri meşgul etmek ve bilgiyi yaymak için seminerler, panel tartışmaları, sunumlar, yazar buluşmaları vb.' Bütün bu etkinlikler okuyucu kitlesini genişletir ve çeşitliliği artırır ve bir çekim merkezi haline gelir.
Okuyucu kitapları eline alır, kokusunu içine çeker, sayfalarını karıştırıp yaprak sesini duyar. Farklı yaş gruplarının okuma alışkanlığı kazanması için de atılacak ilk adımın yeridir. 
Kitap fuarları, yayıncılık sektörünün ayrılmaz bir parçası olmuştur ve olmaya da devam edecektir. 
Kitapsız kalmayın ve fuarları gezmeyi ihmal etmeyin. Kitaba dair yeni gelişmeleri en iyi göreceğiniz ilim mekanlarıdır kitap fuarları. Fırsatı değerlendirenlerden olasınız.