Kaygı Bozukluğu: Korku mu, Kaygı mı?
Toplumda yaygın olarak görülen sorunlardan biri kaygı bozukluğudur. Kaygı bozukluğunun ne olduğuna geçmeden önce başlıktaki sorumuza cevap arayalım.
Kaygı mı, Korku mu Yaşıyorsun?
- Korku: Ani ve gerçek yaşantı deneyimi ile oluşan duygu. Örneğin, yolda karşıdan karşıya geçerken aniden önüne çıkan bir araç nedeniyle kaza tehlikesi atlattığını hayal et.
- Kaygı: Henüz gerçekleşmemiş durumlar için oluşan süregelen bir duygu durumu. Örneğin, sokağa çıkmadan önce bir köpeğin saldıracağını düşünerek aynı duygu yükünü yaşamak.
Kaygı Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
- Eğer henüz gerçekleşmeyen bir köpek saldırısı nedeniyle dışarı çıkmaktan vazgeçiyorsan veya sınavdan geçemeyeceğin kaygısıyla hastalanıp sınava girmemek için bir engel çıkartıyorsan, bu ileri düzeyde kaygı bozukluğu yaşadığının göstergesidir.
Kaygının Temeli
- Kaygının temelinde gelecek ile ilgili olumsuz düşüncelerden kaynaklı endişe yatar. Bu olumsuz düşünceler, geçmiş yaşantıların etkisiyle (deneyimleme ya da gözlem yoluyla) oluşabilir.
Stres ve Kaygı
- Stresli yaşam olayları kaygı bozukluğunu artırabilir. Kişinin yaşadığı kayıplar, iş değişikliği veya olumsuz yaşantılar kaygı düzeyini etkileyebilir.
- Stresle başa çıkma teknikleri konusunda kendini geliştirmek önemlidir. Kaygı bozukluğunu denetlenebilir tutmak için yaşam alışkanlıklarını değiştirmek ve stresli olaylardan uzak durmak gereklidir.
Tedavi Seçenekleri
- Eğer günlük yaşamın gerektirdiklerini yerine getirilmesine engel olan aşırı kaygı durumları yaşıyorsanız, psikiyatrist desteği ile ilaç tedavisi ve Bilişsel Davranışçı Terapi (Cognitive Behavioral Therapy) ile tedavi olabilirsiniz.