Bu zamana kadar siyah ve beyaz vardı benim için...Gri rengi kabullenmezdim. Her ne kadar söylense de gri; net, sevimli ve samimi gelmezdi renk olarak... Yaş ilerledikçe renk kavramı da değişiyor sanıyorum. Bize öğretilen yada sandığımız, okuduğumuz masalar da dahi iyilerle kötülerin savaşı idi, hayat...Fakat öyle miydi her zaman?
Bu insan çok iyi, bir diğeri çok kötü diyemeyiz hele ki yolu yarıladıktan sonra zaten bunu pek diyemiyoruz. Hiç bir insan yüzde yüz iyi yada kötü değil elbet. Kendimiz üzerinden düşünecek olursak iyi yanlarimiz da var, belki en çekilmez yanlarimiz da...Başka bir ifade ile gölge ve ışık yanlarimiz var...Hangisini parlatır hangisi üzerinde emek verirsek o tarafımiz gün yüzüne çıkıyor. Kendini yüzde yüz iyi görenlerin itham ettiği kötüler de çok. Aynayı kendimize tuttuğumuz zaman ise, bu işin bu kadar net ve kolay olmadığını anlıyoruz. Ünlü ressam Bob Ross; çocukluğumuzda keyifle izlediğimiz, hayata dair minik mesajlar verdiği programında şöyle demişti " karanlık, yani gölge varsa ışık anlamlı, ışığa karşı ışığınız varsa bir şeyiniz yok demektir." Elbette yoruma açık bir ifade diyebilirsiniz, lakin hayata dair iddialı bir tespit bana göre.Gölgede ışık, anlamlı evet... Diğer bir taraftan da ışığın konumlandırılabilmesi için de gölgenin kabulü gerek. Ünlü ressamın bu bakış açısı; " iyi olana herkes iyi olur, önemli olan taş atana gül verebilmektedir diğer bir ifade ile; " iyiliğe iyilik her kişinin kârı, kötülüğe iyilik er kişinin kârı! "İfadeleri ile de açıklanabilir.
Dinimiz evrensel bir din derken ne kadar da bahtiyar olur insan, bunu idrak ettikçe, sonsuz şükür olsun.
"Gölgeye ışık gerek" derken, "kötülüğe de iyilik gerek" oluyor bizim inancımız ve kadim kültürümüz, hayat anlayışımız gereği. Bu yaklaşımın tasavvuf ve nefs terbiyesinde de malumunuzca yeri oldukça geniştir.
Dünyanın gidişatı, insanların tavır ve davranışları, yapılan zulümler haksızlıklar vs. bu anlamda bakıldığında örnekleri çoğaltmak mümkün, oysa ki sadece yakınmak için anmamak da ayrı bir yaşam zerafeti!
**devamı bir sonraki yazıda **
Hayatın Gerçekliği ile Yüzleşme l.
Türkan SEZER
Yorumlar