Independent Türkçe'den Andrew Griffin'in haberine göre; bulunan gezegen, Güneşimizden 9 kat daha küçük olan LHS 3154 adlı bir yıldızın etrafında dönüyor. Bu yıldız, Dünya’dan 31 ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Gezegenin yıldızına olan uzaklığı ise sadece 2,5 milyon kilometre.

Ekran görüntüsü 2023-12-04 115003

Bu da Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığının yaklaşık 60’ta biri demek. Bu nedenle, gezegenin yıldızıyla arasındaki kütle oranı, Dünya ve Güneş arasındakinden 100 kat daha fazla. Bu oran, bilim insanlarının daha önce gördüklerinden çok daha yüksek.

Ekran görüntüsü 2023-12-04 114958

Gezegenin oluşumu bilim insanlarını şaşırttı

Bilim insanları, gezegenlerin ve yıldızların nasıl oluştuğuna dair teorilerine göre, bu kadar düşük kütleli bir yıldızın etrafında bu kadar büyük bir gezegen oluşmaması gerekiyordu. Çünkü yıldızlar, büyük gaz ve toz bulutlarından oluşurken, bu malzemenin bir kısmı yıldızın etrafında dönen bir disk halinde kalır. Bu diskten de gezegenler oluşur. Ancak LHS 3154’ün etrafındaki diskin, bu kadar büyük bir gezegen oluşturmak için yeterli malzemeye sahip olması beklenmiyordu. Bu durum, gezegenlerin ve yıldızların nasıl oluştuğuna dair anlayışımızı yeniden gözden geçirmemizi gerektiriyor.,Ekran görüntüsü 2023-12-04 114748

Gezegenin keşfi Science dergisinde yayımlandı

Bu ilginç keşif, Science dergisinde “Çok düşük kütleli bir yıldızın yakın yörüngesinde bulunan Neptün kütleli bir ötegezen, oluşum modellerine meydan okuyor” (A Neptune-mass exoplanet in close orbit around a very low mass star challenges formation models) başlıklı bir makalede yayımlandı.

GTA 6 PC’ye Neden Gecikiyor? Rockstar Games çalışanı açıkladı GTA 6 PC’ye Neden Gecikiyor? Rockstar Games çalışanı açıkladı

Ekran görüntüsü 2023-12-04 114951

Makalenin yazarları arasında Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden Suvrath Mahadevan, NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nden Eric Agol ve Kaliforniya Üniversitesi’nden Paul Butler gibi tanınmış astronomlar bulunuyor. Makalede, gezegenin keşfinde kullanılan gözlem verileri ve analiz yöntemleri de detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Fotoğraflar: NASA, AA

Kaynak: HABER MERKEZİ