Yapay zekâ ile yapılmış veya yapılabilecek en ilginç şeyler! Yapay zekâ ile yapılmış veya yapılabilecek en ilginç şeyler!

Bilim insanları, Stanford Üniversitesi’nde 11 farklı organın durumunu takip edebildiklerini söyledi. Bu organların arasında kalp, beyin ve akciğerlerin de olması dikkat çekti. Binlerce orta yaşlı ve yaşlı yetişkin üzerinde yaptıkları deneylerde, 50 yaşından büyük ve sağlıklı sayılabilecek beş kişiden birinin en az bir organının normalden daha hızlı yaşlandığını gördüler. Her 100 kişiden bir ya da iki tanesinde ise, birden fazla organın yaşından daha büyük olduğu ortaya çıktı.

Gelecekteki Hastalık Riskleri Anlaşılabilecek

Nature dergisinde yayımlanan çalışmada, hangi organların daha çabuk bozulduğunu bilmek, gelecekte hangi hastalıkların risk altında olduğunu anlamaya yardımcı olacağını belirtti. Örneğin, böbreklerin yaşlanması diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara yol açabileceği gibi, beyin yaşlanması da Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklara neden olabileceği ifade edildi. Bu nedenle, kan testiyle organ yaşlanmasını erken tespit etmek, önleyici tedbirler almak ve yaşam kalitesini artırmak için önemli bir fırsat sunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ