AB Komisyonu Sözcüsü Johannes Bahrke, bugün yaptığı açıklamada, X’in şüpheli ihlallerine ilişkin sistem ve politikalarını inceleyeceklerini belirtti. Bahrke, soruşturmanın sonucuna ilişkin bir ön yargı olmadığını da vurguladı.
DİJİTAL HİZMETLER YASASI, SANAL DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEK
AB’nin Ağustos ayında yürürlüğe giren "Dijital Hizmetler Yasası (DSA)", sanal dünyayı büyük ölçüde etkileyecek yeni kurallar getiriyor. Yasa, Google, Facebook, TikTok gibi sosyal medya platformları ile AB’de faaliyet gösteren büyük teknoloji şirketlerinin yayınladıkları içerikleri sıkı bir şekilde denetlemelerini zorunlu kılıyor. Yasa, nefret söylemi, soykırım gibi hizmet şartlarını ihlal eden zararlı içeriklerin yayılmasını engellemeyi ve AB vatandaşlarının dijital platformlarda mahremiyet ve ifade özgürlüğü gibi temel haklarını korumayı amaçlıyor. Yasa, kurallara uymayan platformlara küresel gelirlerinin yüzde 6’sına varan milyarlarca dolarlık para cezası ya da AB’deki faaliyetlerinin sonlandırılması gibi ağır yaptırımlar öngörüyor.
HANGİ PLATFORMLAR DSA’DAN ETKİLENECEK?
Dijital Hizmetler Yasası, Facebook, TikTok, X (eski Twitter), YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest ve Snapchat gibi sosyal medya platformları ile AliExpress, Amazon, Apple AppStore, Bing, Booking.com, Google Play, Google Maps, Google, Wikipedia ve Zalando gibi teknoloji şirketlerini kapsıyor. AB’de dijital hizmetler sağlayan herhangi bir işletme DSA’ya uymak zorunda. Ancak küçük şirketlerin 45 milyondan fazla kullanıcısı olan geniş kapsamlı platformlara göre daha az yükümlülüğü bulunuyor.