Sanat sahtekârlıklarından ölü ünlülerle röportajlara, kilise ayinlerinden çivi yazılı tablet araştırmalarına kadar yapay zekâ, hayatımızın farklı alanlarında etkisini gösteriyor. OpenAI'nın 2022'de ChatGPT-3'ü kamuoyuna sunmasının ardından, yapay zekâ konusunda çeşitli tepkiler ve değerlendirmeler yapıldı.

Ekran görüntüsü 2023-12-11 160120

ALGORİTMALARIN GÜNLÜK YAŞAMIMIZIN NERESİNDE

Yapay zekânın yaygın kullanımı, genellikle beklenmeyen yerlerde karşımıza çıkıyor. Akış hizmetlerinden maaş müzakerelerine kadar, algoritmalar bir dizi adımda görevleri işlemek için kullanılıyor. Ancak, algoritmaların sadece istatistiksel olasılıkları ürettiği ve hata yapma potansiyeline sahip olduğu unutulmamalıdır.

OpenAI, 2022 yılının sonunda Chat -GPT 3 dil modülünü kamuoyuna sunduğundan bu yana yapay zekâ (AI) konusunda umuttan korkuya kadar değişen çeşitli yorumlar ve değerlendirmeler yapıldı. Ancak birçok yapay zekâ kavramı, genellikle çok az kişinin beklediği ortamlarda yıllardır kullanılmakta. Çok az insan yapay zekâ terimini somut fikirlerle ilişkilendirir. Benzer bir durum, bu programların merkezinde yer alan algoritmalar için de geçerli olabilir.

Ekran görüntüsü 2023-12-11 160211

Google Street View kameraları 13 yıl sonra yeni yolculuğa çıkıyor! Google Street View kameraları 13 yıl sonra yeni yolculuğa çıkıyor!

Akış hizmetlerinde bize hangi müzik başlıklarının veya video kliplerin önerileceğini, Twitter veya Facebook’ta hangi paylaşımları göreceğimizi, kimin hangi koşullarda kredi alacağını belirlerler. Algoritmalar, bir dizi adımda gerçekleşen bir görevi işlemek için kullanılır. Bir an- lamda bir yemek tarifi de bir algoritmadır. Algoritmalar büyük miktardaki verileri - metinler, görüntüler, sesler - belirli kalıpları tanımak ve bunları talep üzerine tekrarlamak için eğitilebilir. Algoritma ne yaptığını bilmez", sadece istatistiksel olasılıkları yeniden üretir. İnsanların aksine, yorulmak bilmez ama en az insanlar kadar çok hata yapar. İstatistiksel olasılık gerçekten başka bir şeydir, bu nedenle ChatGPT gibi bir program bazen bilimsel veya hukuki bir soruya yanıt olarak gerçekte var olmayan çalışmalar veya emsaller sunar.

Ekran görüntüsü 2023-12-11 160129

MAAŞ MÜZAKERELERİ: YAPAY ZEKÂ İLE İPUCU DOLU HAZIRLIK

Maaş görüşmelerine hazırlık yaparken ChatGPT, kullanıcılara başarı şansını artıracak ipuçları sunuyor. Yapay zekâ, elde ettiği bağlamla daha iyi önerilerde bulunarak, kullanıcılara sanal bir patron olarak test görüşmelerinde koçluk yapıyor. Tüm bu hizmetler ücretsiz olarak sunuluyor.

Bir maaş görüşmesine iyi hazırlanılması gerekir. Patronun önünde rol mü yapmalısınız yoksa her şeyi ortaya mı koymalısınız? ChatGPT, görüşmenin başarı şansını artıracak şekilde nasıl yürütüleceğine dair bir dizi ipucu sunuyor. Yapay zekâ ne kadar çok bağlam elde ederse, o kadar iyi önerilerde bulunabilir. Ardından, sanal bir patron olarak yapay zekâ, kullanıcıya bir test görüşmesi ile koçluk da yapıyor. Üstelik tüm bunlar ücretsiz.

Ekran görüntüsü 2023-12-11 160148

HAYALİ RÖPORTAJLAR: YAPAY ZEKÂ VE ÖLMÜŞ ÜNLÜLERLE SOHBETLER

Yapay zekâ, ölmüş ünlülerle yapılan hayali röportajlar konusunda da devreye giriyor. Julius Caesar'dan Albert Einstein'a kadar geniş bir konuşma partneri yelpazesi mevcut. Ancak, bu tür girişimlerin etik ve hukuki sorunları da beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.

Michael Schumacher gerçekte nasıl? Magazin basını için bu uzun zamandır tekrarlanan bir konu. Her ne kadar ailesi ciddi bir kayak kazasından sonra eski Formula 1 yıldızını halktan gizlemiş olsa da. Die Aktuelle adlı magazin gazetesinin editörleri bunun bir engel teşkil etmemesi gerektiğini düşündü ve “Dünya sansasyonu - ilk röportaj” başlığı altında bir Schumi röportajı icat etti. Alıntılar, yaşayan ya da ölmüş ünlülerle yapılan söyleşilerde uzmanlaşmış bir yapay zekâdan geldi. İsteyen herkes character.ai adresinden bunu deneyebilir. Julius Caesar’dan Albert Einstein’a ve günümüzün popüler pop yıldızlarına ve aktörlerine kadar geniş bir konuşma partneri yelpazesi mevcut. Yapay zekâ için tipik olduğu üzere, karakterlerin gerçek ifadeleri (mevcut oldukları ölçüde), yapay zekânın ilgili tarzda uygun cevapları yeniden üretebilmesi için eğitim materyali olarak hizmet ediyor. Bu arada „Die Aktuelle" için bu girişim geri tepti. Bulvar gazetesinin düşük standartlarına göre bile sahte röportaj bir hataydı. Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine gazetenin bağlı olduğu Funke medya grubu Schumacher ailesinden özür dilemek zorunda kaldı ve genel yayın yönetmeni görevinden ayrıldı.

Ekran görüntüsü 2023-12-11 160156

YAPAY ZEKÂ İLE HASTANE MİKROPLARINA KARŞI: ANTİBİYOTİK KEŞFİ

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, yapay zekâ kullanarak hastane mikroplarına karşı yeni bir antibiyotik keşfettiler. Bu, çoklu dirençli bakterilere karşı etkili bir mücadele yöntemi olarak umut vadederken, yapay zekânın sağlık alanındaki olumlu etkilerini gösteriyor.

Birçok insan yapay zekâ konusunda tamamen rahat değil çünkü işlerini veya günlük yaşamlarını tehlikeye atabileceğinden korkuyorlar. Ancak yapay zekâ yaşamı tehdit eden hastalıklarla mücadeleye de yardımcı olabilir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki (MIT) araştırmacılar, hastane mikroplarına karşı kullanılacak yeni bir antibiyotiği izole etmek için yapay zekâyı kullandılar. Bu çoklu dirençli bakteriler her yıl yüzbinlerce hastayı enfekte ediyor ve bunun sonucunda on binlerce hasta hayatını kaybediyor. Tehlikeleri, şimdiye kadar bilinen antibiyotiklerin çoğuna dirençli olmalarından ve yeni bakterilere karşı hızla yeni dirençler geliştirmelerinden kaynaklanıyor.

Kaynak: CÜNEYT BİTİKÇİOĞLU