CHIP dergisinde yer alan bir yazıya göre, arama motoru operatörü Google’ın sokakları görüntülemek üzere fotoğraf araçlarını ülkenin dört bir yanına göndermesinin üzerinden 13 yıldan fazla bir süre geçtikten sonra, tavana monte edilmiş çok yönlü kameralara sahip araçlar yeniden yollara çıktı. Tıpkı o zaman olduğu gibi şimdi de görüntüler derlenerek genel bir görünüm haline getiriliyor. Kullanıcılar şirket içi sokak görünümü hizmetini kullanarak, örneğin sanal bir keşif turu aracılığıyla bir sonraki tatil yerlerinin resmini çekebiliyor.

Ekran görüntüsü 2023-12-11 171155

360° GÖRÜNÜMLER

360° görünümler şu anda 100’den fazla ülke için kullanılabilir durumda. Uzun bir süredir sadece sokaklar değil, manzaralar ya da binaların veya dükkânların içi de görülebiliyor. Birçok ülkede dar sokaklar ve en ücra keçi yolları bile görülebilirken, örneğin Almanya gibi büyük bir Avrupa ülkesi için veri stoku en büyük 20 şehirle sınırlı. Orada bile tüm sokaklar sanal bir yürüyüş için erişilebilir değil.

VERİ KORUMA SORUNLARI

O dönemde şiddetli muhalefet Amerikan şirketi 2008 yılında kamera filosunu sokaklara gönderdiğinde ve ardından görüntü hizmetini internete koyduğunda, şiddetli bir muhalefet ortaya çıkmıştı. Birçok ev sahibi ve kiracı, kendi istekleri dışında internette ifşa edileceklerinden ve istemeden de olsa hırsızlara ve soygunculara yardım etmiş olacaklarından korkuyordu. O dönemde tüketiciyi koruma bakanı olan Ilse Aigner (CSU) “Bu, herhangi bir koruma aracı olmayan özel alanı küresel kamusal alana sürükleyecektir" uyarısında bulundu. O zamanlar sadece birkaç kişi akıllı telefon sahibiydi ve seyahate çıkmadan önce tatil yerlerinin sokaklarına ve daha geniş çevresine bakmayı hayal edebiliyordu.

Facebook ve Instagram arası mesajlaşma sona eriyor Facebook ve Instagram arası mesajlaşma sona eriyor

Ekran görüntüsü 2023-12-11 171116

Veri koruma uzmanları da mahremiyetin kaybolmasına karşı acilen uyarıda bulundu. Hararetli atmosferin bir sonucu olarak Google yaklaşık 250.000 itiraz aldı ve evleri pikselleştirmek zorunda kaldı. Görüntülerin daha sonra kurtarılamaması için ham veriler silindi.

GOOGLE’IN GERİ DÖNÜŞÜ

Son olarak 2011 yılında Google, veri setini genişletmek veya güncellemek için artık kamera turları yapmayacağını açıkladı. Alaycılar “Blurmany" (İngilizce, “blur" ve “Germany" kelimelerinin birleşiminden oluşan bir kelime) ile dalga geçtiler. Böylece, Alman şehirlerinin Google görselleri hala Schlecker dükkânlarını, dördüncü Shrek" filminin reklamlarını veya çoktan yıkılmış evleri gösteriyor.

Takip eden yıllarda, yetkililer ülkenin dört bir yanına kameralı araçlar göndermeye devam etti. Ancak, şirket içi harita hizmeti Maps’i güncel tutmak için sadece yolların seyrini ölçtüler ve sokak işaretlerini fotoğrafladılar. Belarus ve Bosna-Hersek’in yanı sıra Almanya, Google Street View tarafından kapsamlı bir şekilde gösterilmeyen tek Avrupa ülkesi.

Ekran görüntüsü 2023-12-11 171133

ŞİMDİ 180 DERECELİK DÖNÜŞ

Geçtiğimiz Aralık ayında Google Bild Zeitung’a şu açıklamayı yapmıştı: “Street View’da Almanya sokaklarının yeni görüntülerini sunmak gibi bir planımız yok." Ancak sadece yanım yıl sonra geri dönüş oldu. Bunda muhtemelen Apple’ın harita uygulamasının yarattığı rekabet baskısının da önemli bir payı var.

APPLE’IN ETRAFA BAK İŞLEVİ

Apple Haritalar’ın “Etrafa Bak” adında Sokak Görünümü benzeri bir işlevi var. ABD’li şirket 2019’da bunun için ülke çapında kameralı araçlar göndermişti ve üç yıl sonra ilgili işlev Almanya’daki kullanıcılar için kullanılabilir hale geldi. İngiltere, İtalya veya İspanya gibi diğer ülkelerde bu daha önce yapılabiliyordu. Bu işlev sayesinde, kullanıcılar 360 derecelik panoramik görüntülerle bazı yerleri keşfedebiliyor. Örneğin, sokaklarda sanal bir yürüyüş yaparak, buluşma noktasına yakın yer işaretlerini bulabilir veya yeni bir şehrin mahallelerini tanıyabilirler.

Kaynak: CÜNEYT BİTİKÇİOĞLU