Tarımın ana vatanı, bereket diyarı ve birbirinden güzel 11 ilimiz, Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki depremden ciddi bir şekilde etkilendi ve şu aralar toparlanmaya çalışıyor. Ancak Türk toplumu olarak böyle acıların katmerleştiği ve sıkıntılı zamanların olduğu dönemlerde hemen bir araya gelip problemleri çözmeyi de çok iyi biliyoruz. Bu işin de üstesinden geleceğiz Allah’ın izniyle. Dört bir koldan bölgeyi ayağa kaldırma çalışmaları ve toplantılar devam ediyor. Bunlardan birisini de geçen gün coğrafi işaretler konusunda güzel işler gerçekleştiren YÜciTA yaptı. Sırası gelmişken deprem bölgesi için bir konunun altını tekrar çizmek istiyorum. Daha önce de birkaçkez yazdığım gibi deprem bölgesi, gastronomi ve gastronomi turizmiyle rahatlıkla tekrar ayağa kaldırılabilir. Depremden etkilenen illerde etkin olarak yapılan Gastronomiyle birlikte bu bölgenin diğer önemli bir özelliği de Türkiye’nin halen sahip olduğu 1330 adet tescilli coğrafi işaretin 337 adedinin yani %25’inin burada bulunuyor olmasıdır. Adeta ülkemizin “Coğrafi İşaretler Kalesi ve Gastronomi Merkezi” konumunda olan bir bölgeden bahsediyoruz. Depremden etkilenen şehirlerimizde tescilli coğrafi işaretlerimiz kültürel kimliğimizin temsilcisi olmalarının yanı sıra önemli ölçüde istihdam ve ekonomik bir değer de oluşturmaktaydı.
YÜciTA deprem bölgesi çalışmaları
Coğrafi işaretler konusunda kıymetli çalışmalar yaptığına inandığım Yavuz Tekelioğlu ve “Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı YÜciTA, 12 Nisan 2023 tarihinde birinci olarak “YÜciTA Yerelle El Ele Deprem Dayanışma Buluşması-I” etkinliği düzenledi. Benim de katıldığım ve zoom üzerinden yapılan bu toplantı geniş ve etkin bir grubun iştirakiyle gerçekleşti. Benim açımdan da çok verimli olan ve deprem bölgesindeki üretim ve üreticileri desteklemek amacıyla organize edilen toplantıda YÜciTA, deprem bölgesinden üretici kooperatifleri ile gastronomi sektörünün paydaşlarını, zincir market, restoran ve sektör temsilcilerini bir araya getirdi. YÜciTA yetkilileri, insani değerleri korumak ve bölgeye birçok anlamda destek vermek için düzenlenen bu etkinlikte, gösterilen yoğun ilgiden büyük bir mutluluk duyduklarını belirttiler.
Deprem bölgesi için Gastronomi Paydaşları bir arada
Üreticilerin deprem sonrası yaşadıkları sıkıntıların ve mevcut ihtiyaçların konuşulduğu toplantının moderatörlüğünü tarım editörü Merve Ekinci yaptı. YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, TURYİD (Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gamze Cizreli, Gastronomi Uzmanı Gazeteci Yazar Hülya Meral ve Kolektif Sahra Mutfağı Kurucusu Yaren Çarpar Şef’te birer konuşma yaptı. Bölgedeki deneyim ve gözlemlerini aktaran konuşmacılar, gerçekleştirmekte oldukları projeler hakkında da bilgi verdiler. CarrefourSA, Migros-MacroCenter ve Metro marketlerinin yöneticileri, mevcut yapılanma içinde kısa ve orta vadede yürütecekleri projelerden söz ederek, bölge kalkınması için her türlü desteğe hazır olduklarını belirttiler. Toplantıya katılım sağlayan pek çok STK, Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri, sektör paydaşları ve Türkiye’nin muhtelif şehirlerinden katkı sağlayan YÜciTA gönüllüleri de ortak dayanışma ruhunun ışığı parlamış ve umutlarının yeşermiş olduğunu belirttiler. Ayrıca toplantıda pek çok katılımcı dijital pazarlamadan, ambalajlamaya, üretim tesisi yapılanmasından, ürün geliştirmeye uzanan farklı başlıklarda destek olmak istediklerini belirttiler.
Deprem bölgesine yönelik Kadın Kooperatiflerinin çalışmaları
Diğer taraftan, toplantıya katılan kadın kooperatiflerinden, Osmaniye/Düziçi Kadın Kooperatifi Başkanı Rahime Yüksel, Kahramanmaraş/Mutlu Besin Kadın Kooperatifi Başkanı Cennet Polat ve Adıyaman/Besni Atmalı Kadın Kooperatifi Başkanı Nurcan Güvenç, yaptıkları çalışmalar ve karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgi aktardılar. Cizre Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Nazlı Demir’de Adıyaman Besni Kaymakamlığı görevi süresince Atmalı Kadın Kooperatifinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Son olarak YÜciTA yetkilileri, birincisi gerçekleştirilen “Yerelle El Ele Deprem Dayanışma Buluşması-I” etkinliğine gösterilen yoğun ilgiden çok memnun olduklarını belirterek “Depremin acısı hala yaşanırken yaralarımızın yine bu toprakların bereketi olan Coğrafi İşaretlerine sahip çıkarak sarılacağına inanıyoruz. Toplantı sonuçraporu çıktıları doğrultusunda geliştirilecek projeler ile YÜciTA misyonuna uygun çalışmaları yapmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandılar.