Büyükşehir Belediyesi, en az üçilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan, bunlar arasında koordinasyonu sağlayan kanunlarla verilen görev ve sorumlulukları yerine getiren, yetkileri kullanan idarî ve malî özerkliğe sahip ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişisi. 2014 yerel seçimlerinin ardından Türkiye deki Büyükşehir Belediye sayısı 16 dan 30 a çıkmıştır.
Belediyelerin bugün yüzde 40 lık kesintileri var. Bu kesinti büyükşehirlere aktarılıyor. Büyükşehirler bir yandan parayı alıyor, bir yandan da hizmeti aksatıyor. O zaman da vatandaş, bu işte faturayı ilçe belediyelerine kesiyor. Vatandaş diyor ki, ben kanuna bakmam hizmete bakarım. Bazı belediyeler çağ atlayıp, teknolojik gelişmelere imza atarken, bizler cadde ve sokaklardaki çukurlara kendimiz veya aracımızla düşerek ömrümüzü tüketiyoruz. Yağmur yağdığı zaman dizimize kadar sulara gömülüyoruz. İlçede şu yol Büyükşehrin, bu yol İlçe Belediyesinin sınıflaması hizmet bütünlüğünü bozuyor.
Su paraları, kaynak yanı başımızda olmasına rağmen cep yakıyor. Bazı Büyükşehirlerde Başkanlar, Belediyenin kalbi olan meclis çoğunluğu göz ardı ediyor. Başkanlar şehri ben yönetirim diyor ve bildiğini okuyor. Araçkiralamaları, yüzü astarından pahalı tabirini doğruluyor. İlçe belediye meclisinde alınan imar tadilat ve bütçeye ait kararlar Büyükşehir Belediye Meclislerine gönderiliyor. Büyükşehir Meclisi kabul ederse yürürlüğe giriyor. Böyle olunca da sürekli şikâyetçi olduğumuz bürokratik engeller ve zaman kaybı hemen karşımıza çıkıyor. İlçelerdeki çok birimlerin, Büyükşehir`in ukdesinde olduğu bir gerçek. Koordinasyon eksikliği İl Merkezinden Yönetimin aksaklıkları, hizmette kusur olarak karşımıza çıkıyor. Gerçekten vatandaşlarımız, hangi görevler ilçede, hangi görevler büyükşehirde diye yetkiliyi bulmakta zorluk çekiyorlar. Belediyelerin çoğunda personel maaşlarını ödemede büyük sıkıntılar yaşanmaktadır. Temizlik şirketlerine olan borçlar, çöplerin alınmasında aksamalara neden olmaktadır.
İlçe belediyelerinin % 18 olan yetkisi, imkânlar ve etki bakımından gerçekten oldukça sınırlı. Merkezi Hükümet, Belediyelerin bütçelerini ayırım yapmaksızın kanunla belirlemiştir. Büyükşehir Belediye Başkanı farklı, ilçe belediye başkanları farklı partilerden olunca, hizmetlerdeki aksamalar ortada. Belli ilçelere hizmet, diğerleri ne olursa olsun mantığını anlamak hiçmümkün değil. Büyükşehir uygulamasında Konya, Kayseri, Kocaeli, Sakarya, Gaziantep, K.Maraş gibi belediyelerin başarıları marka haline gelmiştir.
Büyükşehir Belediye Kanununun aksayan ve eksik olan yönleri bir an önce giderilmelidir.