E. Deniz yüzbaşı, yazar, uzun yol kaptanı, akademisyen Dr. Vehbi Kara ile gerçekleştirmekte olduğumuz seri mülakatın altıncı bölümünde Amiral Zheng He’nın denizcilik vasıflarını, kabiliyetlerini, tersanesinin ve filosunun özelliklerini ve dahi Çin Hanedanı ile münasebetlerini teşrih masasına yatırıyoruz.
İbrahim Ethem Gören: Amiral Zheng He’nin denizcilik mesleğinde öne çıkan mümeyyiz vasıfları, kabiliyetleri ve keşifleri nelerdir?
Dr. Vehbi Kara: İslâmiyet’in önemini takdir eden Çin İmparatoru Yonglo, Hint Okyanusu’na, diğer bir deyişle Batı Okyanusu’na açılabilmek için Endonezya adalarını veya Malakka Boğazı’nı geçmek gerektiğini ve bu bölge halkının Müslüman olduğunu biliyordu. Elinde döneminin en büyük deniz filosu vardı. Bu devasa ticaret ve savaş gemileri ile dolu filonun emniyetle Batı Okyanusu’na açılabilmesi için Zheng He gibi Müslüman bir amirale ihtiyaçvardı. Ayrıca yardımcısı olan komutanların birçoğunun da Müslümanlardan seçilmesi çok önemliydi. Aksi takdirde bu bölgede tutunmak, ikmal yapmak ve dönüş yolunda sağ salim eve dönmek için Zheng He gibi bir amirale çok ihtiyaçduyuyordu. Bu bölgede ancak bir Müslüman amiral başarılı olabilirdi ve Zheng He bu konuda biçilmiş bir kaftandı. -Gerçi ilk seferinde Zheng He’ye Endonezya adalarında korsanlar saldırmıştı. Fakat bunlar Müslüman değil çoğu Çinli yağmacılardı ve adı üstünde korsanlık yapıyorlardı.-
Zheng He hakkında birçok çalışma olmasına rağmen hâlâbirçok sorunun cevabı önümüzde çözülmemiş bir şekilde durmaktadır. Bunlardan bir tanesi de Endonezya’da ve özellikle Cava’da İslâm’ın yayılmasındaki rolüdür. Burada özellikle Zheng He’nın Semerang’ı ziyareti ve Cava’nın İslâmlaşmasındaki rolü önemlidir.
Zeng He’nın görevlerini ve denizciliğini de konuşalım…
Zheng He, muhteşem filoları ile denizaşırı 7 sefer yapması ve gittiği ülkelerde büyük etki meydana getirmesi hiçküçümsenecek bir olay değildir. Diplomaside de önemli yeniliklere imza atmıştır. Çin elçilerini gittiği ülkelere yerleştirirken o ülkeden Çin’e gelecek elçileri filosunda ağırlıyor ve ülkesine götürüyordu.
Enteresan bir vazife!
Evet, bu durum o zamanki dünyada ciddi toplumsal değişiklikler meydana getirmiştir. Çinli Müslüman nüfusun dünyaya yayılmasında da Zheng He’nın filosu önemli görevler üstlenmiştir. Örneğin Malakka Boğazı’ndaki Bukit Cina’ya yerleşen Çinliler, bugün Peranakan adıyla anılmaktadırlar. Sayıları 8 milyona ulaşmıştır.
O, Çin-İslâm kültürüne nice önemli etkiler bırakırken diğer yandan dünyanın en büyük filosuna kumanda eden yine Zheng He olmuştur. Zira daha 1405’teki ilk seferinde filosunda 317 gemi ve 27 bin 800 denizci bulunuyordu.
“Ming Tarih Kayıtları”, Zheng He’ye yeteri kadar yer vermiyor!
“Ming Tarih Kayıtları”nda maalesef Zheng He ile ilgili bilgilere yeteri kadar yer verilmiyor.
Sebebi!
Tarih araştırmacıları keyfiyeti şu şekilde izah ediyor: “Zheng He’nın Güney Doğu Asya’ya yaptığı deniz seyahatleri dünyada her ne kadar çok ilgi çekse de Ming döneminde İslâm’a hizmet edilmesi nedeniyle yeterince ilgi çekmemiştir. Bu seyahatler, Ming Tarih Kayıtları 332. cildinde, derleyen tarafından yalnızca 700 karakter kullanılarak tasvir edilmiştir. Öyle ki dünya tarihindeki bu eşsiz seyahat; sadece 700 karakter ile anlatılmıştır.”
“Ming Tarih Kayıtları” içerisindeki “Zheng He Biyografisi” ise Müslümanları açgözlü zorbalar olarak nitelendiren bir yazar tarafından yazılmıştır. Zheng He’nın seyahatler öncesindeki hayatı sadece birkaçkaraktere sığdırılmıştır.
“Ming Tarih Kayıtları”nda 30 karakterle anlatılan Zheng He’nın seyahatler öncesindeki hayatı ise şu şekilde anlatılmaktadır:
“Zheng He, Yunnanlı, Hadım Sanbao olarak çağrılmaktadır. Küçüklüğünden beri Yan Prensine hizmet etmektedir. Çıkan isyanda askerî başarılar elde etmiş, rütbesi yükselmiştir.”
Zheng He’nın 62 yıllık hayatı asla bu kadar kısa anlatılamaz. Çünkü bu 30 karakter ise bizlere Zheng He’nın hayatı hakkında ciddi bilgi vermemektedir. Zheng He ile ilgili olarak “Ming Tarih Kayıtları” yeterli olmayıp Zheng He’nın hayatı hakkında ayrıntılı bilgilere ulaşmak için başka kaynaklar da incelenmek zorundadır.
Çin’deki diğer kaynaklarda durum nasıl?
Diğer Çin kaynaklarında Zheng He için şöylesi ifadelere rastlanmaktadır: “1414 yılında Çin İmparatoru, incileri ve değerli taşlarıyla meşhur Basra körfezi girişinde İran’a bağlı Hürmüz adasına gidilmesini istedi. Zgeng He dönüşte İmparatora bir çift zürafa getirdi. Zürafalar Nanjing’e geldiğinde imparatorun danışmanları, ilk kez gördükleri zürafayı -bir çift boynuzlarına rağmen- fevkalade barış ve zenginliğin sembolü olan efsanevi tek boynuzlu at (unicorn) ile ilişkilendirdiler. Deniz filosunun tüccarlarının beraberlerinde getirdikleri ve imparatorun ayaklarının önüne serilen hazineler zenginliğin kanıtıydı.”
Dönemin Çinlileri hayvanlar âlemiyle yakından ilgili!
Anlaşılan öyle! Zheng He, bir sonraki seferini doğrudan Doğu Afrika’ya yaptı. Bu seyahat sonunda Somali’den aslan, leopar, devekuşu, zebra gibi egzotik hayvanlar ve Çin atlarından daha atik olduğu anlaşılan Arap atları ile Arap dünyasından aldığı tıbbî tedavi yöntemlerini de Çin’e götürdü.
Efsane Amiralin Batı seyahatleri…
Kaynaklarda Zheng He’nın Batıya seyahatlerinde Zheng He ve hayatına dair bilgiler kısaca özetlenmişken seyahatlerdeki olaylara daha çok yer verilmiştir.
Zheng He, Kristof Kolomb’dan neredeyse bir asır önce deniz yoluyla pek çok keşfe imza atmış!
Aynen öyle… Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfinden 87 yıl önce yapılan seyahatler hem Avrupa hem Asya tarihi için büyük değer taşımaktadır.
Zheng He’nın seyahatleri sonrasında Çin’e geridönüşlerine de bakalım!
Zheng He’nın seyahatleri neticesinde Çin’deki bitki örtüsü genişletilmiş, Çin astronomisi ve Çin tıbbı ilerlemiş, Güneydoğu Asya ülkelerinden Çin’e değerli taşlar, kokular ve baharatlar getirilmiştir.
Çin bu dönemde öyle ihtişamlı hale gelmiştir ki Güneydoğu Asya ülkelerinden Çin’e gelen tüm elçiler bu ihtişam karşısında büyülenmiştir. Bu seyahatleri önemli kılan diğer bir nokta ise bu seyahatler için yapılan gemilerin büyüklüğü ve içindeki mürettebat sayısıdır.
Zheng He’nın donanmasını da konuşalım…
Büyük, çok büyük bir donanma… Zheng He’nın seyahatleri diğer seyahatlerle karşılaştırıldığında hiçbir donanma Zheng He’nın donanmasının seviyesine ulaşamamaktadır. Zheng He’nın donanmasını diğer donanmalarla karşılaştıran araştırmacılar şu şekilde not etmişlerdir: “Zheng He’nın donanması, Vasco Da Gama’nın Portekiz donanmasının 90 katı büyüklüğündedir. Gemideki denizci sayısı diğer donanmalardaki denizci sayısının 150 katından daha fazladır.”
“Zheng He’nın Batıya Seyahatleri”ni Kristof Kolomb’un seyahatiyle gemilerin boyutları, gemi teknolojisi ve ekonomik güçgetirisi bakımından karşılaştıracak olursak; Zheng He’nın Batıya Seyahatleri Kristof Kolomb’un, Vasco da Gama’nın ve Macellan’ın seyahatlerini her alanda geçerek o zamanın en üst seviyesine ulaşır.”
Ayrıca Zheng He’nın seyahatlerinin Batılı ülkeler gibi sömürge amacı içermediğini de belirtmemiz gerekir. Zheng He’nın gemileri devasa boyutta olmasına rağmen yapılan seyahatler daha ziyade siyasi, ekonomik ve diplomatik amaçiçermektedir.
Seyahat edilen ülkelerin yöneticilerine daima Çin’den ipek, Çin takvimi gibi Çin için değerli ürünler takdim edilmiştir. İmparatorun hediyeleri karşılığında Güneydoğu Asya ülkelerindeki yöneticiler, imparatora saygılarını sunmak için Çin’e elçiler ve ülkelerinde değerli sayılan hediyeler göndermişlerdir.
Zheng He’nın seyahatleri hangi âmillerle mühim?
Bir defa barışçı bir donanmadan söz ediyoruz. Gemideki askerî birlikler karşı taraftan saldırı gelmedikçe gidilen hiçbir ülkede çatışmaya girmemiştir. Bu seyahatlerin bugün bu kadar önemli olmasının nedeni de işte budur.
Çünkü Çin bu ülkelerde barış politikası izlemeyip sömürge yolunu tercih etseydi Batılılardan önce Güneydoğu Asya’nın hâkimi olabilirdi. Niteki, olaylar bu şekilde gerçekleşmeyerek tam tersi yolda ilerlemiştir.
Savaş sanatları ve diplomasi konusunda kendisini iyi yetiştiren Zheng He, Ming Hanedanlığı kurucusu Zhu Yuanzhang’ın oğlu Yan Prensi Zhu Di’ye hizmet ve danışmanlık yapmaya başladıktan sonra Çin donanması devasa boyutlara ulaşmıştır. Pekin yakınlarında ve Moğol sınırı yakınlarında kurulan bir beylik olan Yan Prensliği daha sonra Ming döneminin başkenti olacaktır.
Zheng He’nin Müslüman olması; hanedanlıkta ölüm korkusu yaşayan İmparator Yonglo’nun bir tercih nedeni olmuştur. Zira Muhammed Hasan, Arapça ve Çinceyi çok iyi konuşuyor ve Müslüman toplumlarla çok iyi iletişim kurabiliyordu. Bir çeşit mabeyincilik yaptığı sarayda aynı zamanda İmparatorun muhafızı idi. Gösterdiği ciddiyet ve güven dolayısı ile baş mabeynciliğe kadar yükselmiştir.
Tahtın ele geçirilmesinden kısa bir süre sonra, Zhu Di, Çin tarihinde ve hatta dünyada kesinlikle görülmemiş bir imparatorluk filosunun inşasını Zheng He’ye emretmiştir. Zheng He, Çinli olmayan bir esir olarak hazine filosunun komutanı olacak ve böylece dünyanın en büyük amirali olarak tanınacaktır.
İmparatorlar denizlerde ne/neler arıyor?
İmparator olan Prens Zhu Di’nin denizcilik konusuna önem vermesinin sebebi önceki İmparator Zhu Yunwen’in içsavaştan sonra denizaşırı ülkelere kaçma ihtimalidir. Zira yeni İmparator tahta rakip olacak hanedan ailesinden başka birini istemiyordu. Bu nedenle denizaşırı ülkelere Çin tahtında kendisinin hâkim olduğunu bildirmek için Zheng He’yı göndermiştir.
Başka bir iddiada ise, İmparator Yonglo’nun denizcilik tutkusu babasının vasiyetidir. Japonya’nın sonunda başarısız kalan Yuan istilaları ile ilgili olarak Çin’in gelecekte denizlerden gelecek tehditleri bertaraf etmek için güçlü bir donanmaya ihtiyacı vardır.
Prens Zhu Di’nin babası İmparator Hong Wu gelecekte gemi yapımı için on binlerce ağaçdiktirmiştir.
Amiral Zheng He’nın 1405-1433 yılları arasında yaptığı 7 denizaşırı seferi Güneydoğu Asya, Güney Asya, Ortadoğu ve Afrika Boynuzu’na kadar uzanmaktadır. Çinliler 14. yüzyılda Moğolları ülkeden atıp Ming Hanedanlığı’nı (1368-1644) kurduklarında, çok etkin bir deniz filosuna ve geniş bir ticaret ağına sahip oldular.
Nihayet Çin ülkesinin ekonomik gücünü göstermek ve çevre ülkelerle iyi ilişkiler kurarak maksadıyla dev bir donanma yapılması için emir verilmiştir. İmparator, bu konuda -çocukluk yıllarından beri en fazla güvendiği kişi olan- Zheng He’ye görev vermiştir.
Gemilerin büyüklüğü bütün ülkelerde ilgiyle karşılanmış o güne kadar görülmemiş dev boyuttaki gemiler birçok ülkede resmedilmiştir. Günümüzde Malezya’da da bu resimlere rastlanmaktadır.
Zheng He, bu büyük ticaret filosu için öncelikle kuru havuzların inşaatına girişmiştir.
Kuru havuzlara deniz yolculuklarınızda tevafuk ettiniz mi?
Evet. Günümüzde de kullanılan bu havuzlara Daishan Adası’nda rastlamıştım. Bir ticaret gemisi ile bu taş havuza girerek gemi onarımlarını yapmış ve Çin’in günümüzde de denizcilik konusundaki gayretli çalışmalarına bizzat şahit olmuştum.
Bugün; avantajlı fiyatları ve büyük tersaneleri ile dünyanın en büyük denizcilik ülkelerinden biri Çin’dir.
İşte Zheng He, donanmanın komutanlığına atandıktan sonra İmparatorun hayallerini gerçekleştirmek için ülkenin en iyi 20 bin zanaatkârına yalnızca gemiler değil, onları inşa edecek kuru havuzları da hazırlatmıştır. Avrupalıların 1495 yılına kadar kullanmadıkları kuru havuzları Çin 600 yıldır kullanıyordu. Gemi, denize indirilmeye hazır hâle gelince havuz su ile dolduruluyor ve geminin yüzerek Yangzi Nehri’ne indirilmesi sağlanıyordu.
Zeng He nasıl bir filoyu yönetiyordu? Ming Hanedanlığı döneminde Çin deniz filosu hangi özellikleri haizdi?
İstatistiksel olarak doğrulanmasa da hazırlanan çeşitli ebatlarda toplam 2718 gemiden birçoğu Yonglo’nun, ilk 17 yılı içinde Zheng He filosu için inşa edildiğini göstermektedir.
Çok sayıda gemi, kıyılarda veya büyük nehirlerde bulunan tersaneler tarafından üretildi. Tersanelerden biri Yangtze Nehri üzerinde Nanjing dışında hazine tersanesiydi.
Hiçşüphesiz okuyucularımız devasa gemilerin inşa edildiği tersaneyi de merak ediyor…
Tersane, 300-330 metre uzunluğunda ve 30-70 metre genişliğinde, gemi bittiğinde suyun içeri girmesine izin verecek bir barajla Yangtze Nehri’ne bağlanan yan yana yedi kuru havuza sahipti.
Tersanenin toplam alanı en az 500 bin m2’lik bir alanı kapladığı, farklı işlevlerin olduğu bölümlere ayrıldığı bilinmektedir. Ülkenin dört bir yanından yüzlerce usta zanaatkâr tersanede iş görüyordu. Gemiler öncelikle uzun mesafeli yelken için daha uygun hâle getiren bir omurga veya “ejderha kemiği” olan geleneksel Fuchuan gemisinin tasarımına dayanıyordu. Sızıntıları önlemek için Tung-yağı ve kireçkarışımı ile gemi gövdesindeki boşlukları dolduran bir teknik kullanıldı. Bu teknik, Hint Okyanusu’nda yaygın olarak kullanılan çamur ve domuz yağından daha etkili olduğunu kanıtladı.
Hazine filosu yaklaşık iki yüz gemiden oluşuyordu, yedi yolculuğun her birinde gemilerin adedi farklıydı ve 1405’de ilk yolculukta kullanılan maksimum 208 gemi vardı.
İlk yolculukta Zheng He’nın 63 hazine gemisi vardı. Çin savaş ve ticaret filosu, Junk adı verilen dokuz dev boyuttaki yelkenli hazine gemisi ve onlara eşlik eden düzinelerce malzeme gemisi, su tankerleri, erzak gemileri, askerleri ve atları taşıyan gemiler ve filoyu koruyan Fuchuan savaş gemilerinden oluşuyordu.
Hazine gemilerinin 3.600 ton eşya taşıma kapasitesi vardı. Yelken direklerinin sayısı dokuzu bulabiliyordu. Avrupalı gemilerin aksine rüzgârı arkadan almadan da ilerleyebiliyordu.
Filo personeli?
Filoda 28 bin denizci ve asker görev alıyordu. Gemilerin en büyüğünün 122 metre uzunlukta 46 metre genişlikte olduğu bilinmektedir.
Çinlilerin devasa gemisi Junk
Çinlilerin devasa gemisi Junk ve Kolomb’un gemisi Santa Maria karşılaştırılabilir ölçeklerde modellendiğinde muazzam fark görülebilmektedir. Zheng He’den 87 yıl sonra Atlas Okyanusu’nu aşıp Amerika’yı keşfeden Kolomb’un en büyük gemisi Santa Maria, 90 kişilik mürettebatı, 17 metre uzunluğu ve 9 metre genişliğiyle bunların yanında kayık irisi gibi kalmaktadır.
Zeng He’nin seferleri için büyükçe bir paragraf açalım…
Ming İmparatoru Yonglo, yönetimindeki üçüncü yılında Zheng’i, Java’ya göndermiş ve dördüncü yılında, Batı Cava Hükümdarı Vikramavardhana tarafından (1389-1429) saraya haraçolarak inci ve mercan alınmasını sağlamıştı. Doğu Cava hükümdarı ise Çin’e atlar gönderiyordu. Batı Cava Kralı ile Doğu Cava kralı savaştaydı ve sonuçta 1406 yılında Doğu kralı yenilerek krallığı Batı tarafından ilhak edilmiş ve hükümdarı öldürülmüştü.
Böyle bir dönemde Zheng He ve filosu Doğu hükümdarının şehrinden geçerken Zheng He’nin filosu ile Cava’ya geldiği ve Surabaya, Gresik, Duban (Tuban) Majapahit ve Semerang’ı ziyaret ettiği anlaşılmakta ise de Çin kayıtlarında bu bilgilere rastlanmamaktadır. Başka bir deyişle, Zheng He Cava’yı altı kez ziyaret etmesine rağmen, Semarang ziyareti hakkında Çin kaynaklarında hiçbir yazılı kayıt yoktur. Zheng He, Malakka’da Jayavarman’ı kral olarak atayarak muhatabına gümüş damga, taçve pelerin vermişti. Bu sayede Malay halkı Müslüman olmuştur.
Zheng He’nin Hint Okyanusu seferlerinde kullandığı gemilerin özellikleri Batılı ülke donanmalarından oldukça farklıydı. Nitekim yapılan kazılarda gemilerin büyüklükleri göze çarpmaktadır.
Zheng He nasıl bir teknolojiye sahipti?
Song Hanedanlığı sırasında geliştirilen denizcilikte kullanılan manyetik pusulayı, Hint Okyanusu’nda kullanırken yeni özellikler de katmasını bilen Zheng He bu kadar büyük bir filo ile denize açılan ilk amiraldir. Su geçirmez bölmeleri ve etkin dörtkenarlı yelken teknolojisiyle rüzgâra karşı seyretme becerisi de geliştirmiş Zheng He, denizcilik teknolojisinde ilerleyen yüzyıllarda da Batı’nın önünde idi.
Yelkenlerini aralarına yerleştirdikleri esnek ağaçlar ile panjur gibi hızla toplayıp açabiliyorlardı. Zheng He, 1405 yılında henüz 35 yaşında bulunmasına rağmen kendinden emin bir şekilde İmparator Yonglo’nun emrini yerine getirme cesaretini göstermiştir. Komutanı olduğu bu devasa filo; Güneydoğu Asya, Güney Asya ve Doğu Afrika’ya kadar ulaşmıştı.
İlk seferlerinde Güneydoğu Asya üzerine yoğunlaştı. Bu bölgede kalıcı bir barış ve ticaret yapılması için gayret etti. İlk üçseferinde Guli (Galle) diye bilinen bugünkü Sri Lanka’nın başkenti Colombo’yu önemli bir üs olarak kullandı.
Dördüncü ve beşinci seferlerinde ise Hürmüz Boğazı’na ulaşmayı hedefliyordu. Altıncı ve yedinci seferlerinde ise Doğu Afrika’daki Malindi’ye (Kenya) ulaşacaktı.
Zheng He dünyada gerçekleştirilen bu büyük seferleri komutanlıktaki üstün becerileri ve olağanüstü diplomatik yeteneği sayesinde başarı ile gerçekleştirmiştir. Yedi seferi sırasında Zheng He’nin öncülük ettiği yeni deniz yolları, kapsamlı bir deniz taşımacılığı ağı oluşturdu.
Zheng He’nın güzergâhı?
Zheng He’nin seferleri 56 ana deniz yolunu takip etti ve toplam 15.000 mil yol kat etti. Sonraki seferler Calicut’tan Liushan’a (günümüz Maldivler’i) ve Doğu Afrika sahiline devam ederek Somali’deki Mugudushu (Mogadishu) ve Buluwa (Brava) gibi limanlara ulaştı; Malindi, Kenya; Bila (Beira), Mozambik ve Sulan, bugünkü Sufala (Mozambik’te.)
Filonun bir bölümünün Güney Afrika’nın fırtınalı sularına ulaşmak için mevsim musonlarına karşı bile cesur olduğu söylenmiştir. Zheng He’nın seferleri, deniz seyrüseferinin gelişimi üzerinde tarihi bir etkiye sahiptir ve gelecek kuşak denizciler için sağlam bir temel oluşturmuştur.
Hazine filosu 1405’ten 1433’e kadar yedi büyük yolculuk yaptı. Güney Asya’dan geçerek, Hint sahilini ziyaret etti, daha sonra Arap Yarımadası’na devam etti ve nihayetinde Afrika’nın doğu kıyısına ulaştı. Seferler esnasında, onlarca ülke ziyaret edildi.
Zheng He donanmasının öne çıkan özelliklerine de değinelim…
Çin donanmasının özelliği tamamen kendi kendine yetebilmesiydi. Tanker gemiler çok ihtiyaçduyulan suyu temin ediyor, büyükbaş hayvanların beslendiği gemiler mürettebatın et ihtiyacını karşılıyordu.
O döneme kadar uzun gemi yolculuklarının en önemli sorunlarından biri kuru gıda ile beslenen tayfaların C vitamini eksikliğinden iskorbüt hastalığına yakalanmasıydı. Çözüm olarak erzak gemilerinin bazılarında soya fasülyesi yetiştiriliyordu. Soya hem C vitamini açısından zengin hem de küçük bir alanda çok miktarda yetiştirilebiliyordu. Avrupalılar bu soruna Kaptan Cook’un seyahatlerine kadar 350 yıl daha, çözüm bulamayacaktı.
Denizaşırı seyahatler için inşa edilen 120 metre uzunluğundaki gemiler dünyada ahşaptan yapılmış en büyük gemilerdi. Zheng He’nin 1404’deki ilk seyahati için Nanjing limanında 317 gemi toplanmıştı. Gemiler çok katlı büyük evler gibiydi. Bu boyutta ahşap gemilere ancak Viktorya dönemi İngiltere’sinde yaklaşıldı. Fakat İngiliz gemilerinde sık sık yapısal sorunlar çıktı ve gövdesini sağlamlaştırmak için demir çubuklarla desteklenmek zorunda kalındı.
Çin kaynaklarında ise gemi gövdelerinde demir destek kullanıldığına dair hiçbir bilgi yoktur. Beş ya da altı en büyük hazine gemileri 146 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğinde olup, üst düzey subaylar ve değerli mallar taşıdığı söyleniyordu.
Diğer hazine gemileri de mal taşıyorlardı ama biraz daha küçüktü, bazıları 123 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeydi. Tedarik gemileri hazine gemilerinden daha küçüktü, ancak yine de 90 metre uzunluğunda ve 39 metre genişliğinde o devirdeki gemilere göre yeterince büyüktü. Yaklaşık 15 tedarik gemisi, filonun tamamı için iki yıllık yiyecek stoku 20 tanesi ise bir yıl yetecek miktarda tatlı su taşırdı.
Savaş gemileri…
En küçüğü 60 m. uzunlukta 22 m. genişlikte olan savaş gemileri filonun yarısını oluşturmaktaydı. Filodaki 27 binden fazla mevcudun 26 binden fazlası güvenlikten sorumlu askerlerdi ve çoğu savaş gemileri tarafından taşınıyordu. Savaş gemileri dalga olmadan hareket edebilme kabiliyetine sahip küçük ama hızlı gemilerdi.
Gemi ve mürettebat hazır olduğunda, bir sonraki zorluk onları açık denizlere taşımaktı. Zheng He, hazine filosunu, meteoroloji, astronomi ve pusula bilgisi sayesinde yola çıkarırdı.
Öncelikle seferler, uygun mevsim rüzgârlarının akışı takip edilerek düzenlendi. Gemiler her zaman kışın kuzey rüzgârı eserken Çin sahilinden yola çıkar ve yaz aylarında Güney rüzgârlarıyla geri dönerdi.
İkinci olarak, yıldız rehberliği anlamına gelen Qianxing adlı astronomik bir yöntemle yola koyuldular ve rotayı takip ettiler. Her geminin astronomi subayı vardı. Ölçme araçları yardımıyla, güneşi ve yıldızları doğru bir şekilde gözlemleyebildiler ve onları konumlandırma referansları olarak kullandılar. Gemileri yönlendirmek için pusula kullanılırken Avrupa da pusula henüz bilinmemekteydi.
Amiral Zheng He’nin Deniz İpek Yolu’nun canlandırılmasındaki etkileri nelerdir?
Zheng He’nin en önemli faydası Hint ve Pasifik Okyanusunun korsanlardan temizlenmesidir. Bu sayede ticaret, emniyetle yapılmaya başlanmış Tarihi Deniz İpek Yolu yeniden açılmıştır.
Çin ipeği ve Çin porselenleri Batı ülkelerine ulaştırılırken baharat yönü ile zengin olan Hindistan, mallarını güven içinde hem Doğu istikametinde hem de Batı istikametinde satma imkânı bulmuştur.
15. Asırda Müslümanlar dünyanın en zengin toplumları arasında yer alıyordu. Korsanlıktan en fazla etkilenen toplumlardan biri de Müslüman tacirlerdi. Zheng He ile birlikte toplumlar İslâm’ın barış, kardeşlik, ticaret, uhuvvet, dayanışma ve yardımlaşma özelliklerini daha iyi bir şekilde tanıma fırsatı buldular. Çünkü korsanlara göz açtırmadı!
Zheng He’nin görev yaptığı dönemde Ming Hanedanlığı Çin tarihinde nerede ve nasıl konumlanır?
1382 yılında Zheng He, henüz 12 yaşındaydı. Yunnan’da babasını kaybeden Muhammed (Zheng He), Çin’de tarihin kırılma anlarından birisine tanıklık ediyordu. Çünkü Prens Zhu Di’nin hizmetine girdikten sonra hanedanlık içinde taht kavgaları başlamıştı. Daha sonra İmparator Yonglo olacak prensin talihi Muhammed’in yardımı ile yaver gidecekti. Yaş itibarıyla dördüncü çocuk olmasına rağmen Prens Zhu Di, 1402 yılında Çin’deki Ming Hanedanlığı’nın üçüncü İmparatoru olmuştu.
İmparator Yonglo, Zheng He’yi savaşlardaki başarılarından dolayı daha sonraki yıllarda daha üst yöneticilik mevkilerine getirmişti. Ayrıca da prensin en yakınındaki isimlerden biri olarak ortaya çıkmıştı. İşte Yonglo (Yong Le) sayesinde Zheng He’nin de önü açılacak ve İmparator, kendisini denizaşırı fetihler için kurduğu donanmanın başına getirilecekti.
Taht büyük erkek çocuğun hakkı değil mi?
Aslında öyledir… Asya ve Avrupa’da birçok toplumda olduğu gibi Çin kültürüne göre de taht her zaman en büyük oğulun hakkıdır. Ancak Yonglo’nun zamanında olaylar farklı bir şekilde gelişmiştir.
Çin’de önemli yeri olan Konfüçyüs bilginleri, daima büyük oğlun ve onun soyundan gelenlerin tahta çıkmasını desteklemiş olsalar da; bu sefer durum farklı olmuştur. Bu tarihte de durum; Hong Wu’nun ilk oğlunun ölümünün ardından torunu Jianwen’ın tahta çıkmasını öngörmektedir. Aksi takdirde, bu sıralama düzenine karşı gelmek anlamına gelecekti. Bu yüzden İmparator Hong Wu, yeni taht vârisi olarak yerine torunu Jianwen’ı atamıştır.
Bu durum babasından sonra kendisini imparator olarak gören Yan Prensi Zhu Di’nin hoşuna gitmemiş ve İmparator Jianwen’a karşı bir isyan başlatmıştır. Bu isyan ise Konfüçyüs bilginleri tarafından desteklenmemiştir. Zheng He’den destek alan Yan Prensi Zhu Di, 1402 yılında İmparator Jianwen’ı tahttan indirerek kendini İmparator Yonglo adıyla hükümdar ilan etmiştir. İsyan sırasından hanedanlık sarayının içinde yangın çıkmıştır. İmparator Jianwen bu yangın sırasında kaybolmuştur. Saraydaki enkazın içinde iki ceset bulunmuştur. Bunlar; İmparator Jianwen ve Kraliçe olarak tanımlanmıştır. Fakat daha sonra ortaya çıkan söylentiler, İmparator Jianwen’ın yaşadığı ve kaçtığı üzerinedir. İşte İmparator Jianwen’ın yaşayıp yaşamadığının araştırılması, eğer yaşıyorsa hangi ülkede barındığının ortaya çıkarılması; Zheng He’nın Güneydoğu Asya’ya seyahatlerinin nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir.
-Altıncı Bölümün Sonu-
YARIN: Zheng He’nın Batıya Seyahatlerinin 600. Yıldönümü için Anma Töreni