Büyük Kum Denizi Çölü, Mısır ile Libya'yı birbirine bağlayan 72 bin kilometrekarelik bir alana yayılıyor. Libya'nın güneydoğusu ile Mısır'ın güneybatı kesimlerinde yer alan çölün belirli bir bölümünde kumlara dağılmış halde sarı cam parçalarını görebilme ihtimaliniz yüksek.
Söz konusu çöldeki cam parçası, ilk kez 1933 yılında bilimsel bir makalede tanımlanmış olup “Libya çöl camı” olarak bilinmektedir.
Taş toplayıcıları güzelliği, nadirliği ve gizemi nedeniyle ona değer veriyor. Mısır firavunu Tutankhamun'un mezarında bulunan kolye ucunda cam parçası yer alıyor. Doğal camlar dünyanın başka yerlerinde de bulunabilir. Buna göre Avrupa'daki Ries kraterindeki küfler ve Fildişi Sahili'ndeki tektitler yer alır . Ancak hiçbiri silika açısından “Libya çöl camları” kadar zengin değil ve bu kadar büyük yığınlar ve miktarlarda da bulunmuyor.
Camın kökeni neredeyse bir asırdır bilim insanları arasında tartışma konusu olmuştur. Bazıları bunun aydaki yanardağlardan olabileceğini öne sürdü. Başkaları bunun yıldırım çarpmasının ürünü olduğunu iddia etti. (" fulguritler " - yıldırımın çarptığı yerde kum ve toprağın kaynaşması sonucu oluşan cam). Diğer teoriler bunun tortul veya hidrotermal süreçlerin sonucu olduğunu öne sürüyor.
Gökyüzünde büyük bir meteor patlamasının neden olduğu ya da yakındaki bir göktaşı kraterinden geldiği de iddialar arasında.
Almanya, Mısır ve Fas'taki üniversiteler ile bilim merkezlerinde yapılan araştırmaya göre “Libya çöl camı” Dünya’ya bir göktaşı çarpmasından sonra oluşmuş. Ancak, göktaşı çarpmasına dair krater veya başka izlere rastlanmış değil.
Libya Çöl Camı.
Live Science’de yer alan konuyla ilgili makaleye göre, 1996 yılında bilim insanları camın 29 milyon yıllık olduğunu tespit etti. Sonraki çalışmalarda ise kaynak malzemenin karışık kil mineralleri ve demir ve titanyum oksitlerle kaplanmış kuvars tanelerinden oluştuğunu iddia edildi.
Son bulgu, tahmin edilen yaşın Büyük Kum Denizi çölünün ilgili bölgesindeki eşleşen kaynak materyalden daha eski olması nedeniyle daha fazla soruyu gündeme getirdi. Basitçe söylemek gerekirse, 29 milyon yıl önce bu kaynak materyaller o bölgede mevcut değildi.
Bilim insanları şimdi meteorun dünyaya çarpmasıyla oluşan camın milyonlarca yıllık sırrını çözmeye çalışıyor. Libya’daki camın bulunduğu büyük çölde bilim insanları arayışlarına devam ediyor.