Bilim insanları, eğer bir filseniz adınızın daha çok alçak, gürleyen bir sese benzediğini söylüyor. 23 Ağustos'ta yayınlanan yeni bir makalede araştırmacılar, Afrika savan fillerinin ( Loxodonta africana ) sosyal gruplarındaki bireylere özel sesler çıkardığını ve alıcıların buna göre tepki verdiğini keşfetti. Kısacası fillerin birbirlerine isimleriyle seslendiği öğrenildi. Bu da onları, yunuslar ve papağanların yaptığı gibi, alıcının kendi çağrısını taklit etmeden birbirlerine hitap eden ilk insan olmayan hayvanlar yapıyor. Diğer hayvanlar, nesneleri avcı veya yiyecek olarak tanımlamak için "referans çağrıları" olarak bilinen çağrılar üretirken, bu çağrıların içgüdüsel olduğuna ve sosyal öğrenme gerektirmediğine inanılıyor.

Kanser riskinin yüksek olup olmadığına dair yapay zeka tahmin yürütüyor! Kanser riskinin yüksek olup olmadığına dair yapay zeka tahmin yürütüyor!

Live Science’ın konuyla ilgili haberine göre, yapılan yeni çalışmada ekip, kuzey Kenya'daki büyük Samburu ekosisteminde 527 fil çağrısı ve güney Kenya'daki Amboseli Ulusal Parkı'nda 98 fil çağrısı kaydetti. Araştırmacılar daha sonra dişi fil gruplarının hangi üyelerinin ve onların yavrularının her seslendirme sırasında sürüden ayrıldığını veya çağrı yapıldığında onlara yaklaşıldığını tespit ederek 119 bireye özgü gürlemeleri belirlediler.

Aşk çeşmesine atılan paralar nereye gidiyor? Aşk çeşmesine atılan paralar nereye gidiyor?

Araştırmacılar yapay zekalı bir bilgisayar programı kullanarak kaydedilen 625 çağrının %20,3'ünün alıcılarını doğru bir şekilde belirlediler. Bu keşif, bu son derece zeki hayvanların nasıl iletişim kurduğunun anlaşılmasında ileriye doğru bir adım atıldığını gösteriyor.

Fil biyoloğu Caitlin O'Connell-Rodwell , “Bir temas gürültüsü var, bir anti-yırtıcı gürlemesi var, bir selamlama gürültüsü var. Bir spektrograma baktığınızda hepsi neredeyse tamamen aynı veya tamamen aynı görünüyor” dedi.

Araştırmaya dahil olmayan Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi, yaptığı açıklamada, “Yapay zekanın heyecan verici olmasının nedeni budur. Fillerin neye odaklandığını gerçekten anlamamızı sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Anlaşıldığı üzere çağrılar, örneğin genç fillere veya annelere yönelik genel sesler değildi. Alıcıya göre farklıydılar. Farklı arayanlardan aynı alıcıya yapılan aramalar bile benzerdi. Ancak desen, tek bir arayan ile alıcı arasındakine göre daha az belirgindi. Araştırmanın yazarları, bunun nedeninin gürlemelerin aynı anda birden fazla mesajı kodlaması olabileceğini, dolayısıyla bilgisayar programının her çağrıda kullanılan "ad"ı seçememiş olabileceğini kaleme aldı.

Fil biyoloğu O'Connell-Rodwell, “Bu sadece olup bitenlerin karmaşıklığını vurguluyor. Ve neler olup bittiğini anlamak için bu ölçümlerin ne olması gerektiği konusunda yeterince yetenekli değiliz” dedi.

Araştırmacılar ayrıca fillerin, başlangıçta kendilerine gönderilen çağrıların kayıtlarına, diğer fillere yapılan çağrılara göre daha güçlü yanıt verdiğini buldu ve bu da bulgularını daha da destekledi.

Kanser riskinin yüksek olup olmadığına dair yapay zeka tahmin yürütüyor! Kanser riskinin yüksek olup olmadığına dair yapay zeka tahmin yürütüyor!

Kaynak: HABER MERKEZİ