657 sayılı Kanuna göre, bazı 'mesleklere' girişlerde 'bir derece verilmesi' konusunda tartışmalar devam ediyor. Oysa mesleğe girişinde kimlerin bir derece alabileceği 657 sayılı Kan. 36/A-2 mad. düzenlenmiştir.

Bir 'lisans mezunu' devlet memuru olduğunda 9/1` den göreve başlarken, bazı lisans mezunları ise 8/1 den göreve başlıyor.

657 say. Kan. 36. Mad. hizmet sınıfları sayıldıktan sonra öğrenim durumları ve hizmet sınıfları itibariyle memuriyete giriş ve yüksenilecek dereceler belirlenmiştir.

Ancak ilave derece ve kademeler verilemesine ilişkin hükümler farklılıklar gözetmektedir. Örneğin, bazılarında

  1. Sadece unvanı elde etme,
  2. Belirli okulların lisanslarını bitirme,
  3. 'Belirlenmiş sınıflarda görev alma' şartı aranmaktadır.

Bu farklılıklar, kişilerin 1. dereceden faydalanmalarını da etkilemektedir.

657 sayılı Kan. 36. Mad. A/2, 3 VE 5.. bölümlerinde şu hüküm vardır:

'2- Dört yıl süreli yüksek öğrenimi bitirenlerden 'Yüksek Mühendis, Mühendis, Yüksek Mimar, Mimar' sıfatını almış olanlar ile bunlardan öğretmenlik hizmetinde çalışanlar, 'Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu, Erkek Teknik Öğretmen Okulu ve Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu mezunları, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ile uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu mezunları, Teknik Eğitim Fakültesi (Yüksek Teknik Öğretmen Okulu ve Güzel Sanatlar Fakültesi, İstanbul Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu) mezunları, öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine 'bir derece',
3- Beş yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenimini bitirenlerden 'Yüksek Mühendis, Mühendis, Yüksek Mimar, Mimar' sıfatını almış olanlar ile bunlardan eğitim ve öğretim hizmetinde çalışanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri 'bir derece',
5- Dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim (Hayvan sağlığı dahil) Biyolog unvanına sahip akademik personel giriş derece ve kademelerine 'bir derece eklenmek' suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınırlar.'

Demek ki bu maddeye göre

  • a/ Belirtilen unvanı almış olmak,
  • b) Belirtilen okulları bitirmek.

Yani, 4 yıllık fakülte mezunu memuriyete 9/1 den başlanır, ama bu kişi mühendis unvanını alarak mezun olmamak kaydıyla; Çünkü, bu durumda 8/1 den başlayacaktır.

Bu durumda bazı Fakülteler, YÖK`e başvurarak, lisans mezunlarının bir derece alması, 8/1`den başlaması için başvuru yapmaktadır. Ben merak ettim, Konservatuvar mezunu göreve başlayınca bir derece almakta mıdır? (Y. Lisans / Dr./Sy. yapanlara vardı.) Pedagojik formasyon alanlara bu hak veriliyordu biliyorum.

Mesela Güzel Sanatlar Fakültesi mezunları açıkça neden yazılıdır? Mezunları 'formasyon almadan' atanabilmekte midir? Atanıyor ve derece alıyorsa sorun vardır!...Atanmıyor ve formasyon aldıklarında derece alarak atanıyorsa, Konservatuvarların ismi neden yoktur?

Bu durum güzel sanatlar/müzik kurumları mezunlar arası eşitliğine aykırılıklar oluşturmaktadır.

Soru: Neden, öğretmenlikle ilgili alanlarda, tüm lisans mezunlarına (formasyon almak şartıyla) 8/1`den başlama hakkı verilmemektedir?

Y. Lisans ve Dr./Sy. bitirenlere de üst derece hakkı verilerek, bilim/sanat çalışmaları özendirilmelidir.

Geçen aylarda Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, başvurmuş ve YÖK 8/1`e olumlu cevap vermiştir. Biz konunun genel düşünülmesini doğru buluyoruz. YÖK`ün yazısı aşağıdadır.

`height=