Ü çayların başlangıcı Recep ayı. Peygamber Efendimiz aleyhissalâtü vesselâm Şaban hilalini gördüğünde: Allâhü Teâlâ`ya, Recep ve Şaban ayını bereketli kılması ve Ramazana ulaştırması için dua ederdi. Hadis-i şerifte 'İnsanların en hayırlısı ömrü uzun, ameli güzel olandır' buyrulmuştur. 

Selef-i salihin: Ashab-ı Kiram ve Tabiin efendilerimiz Ramazan orucu tutmak yahut hacdan dönmek gibi salih bir amel işledikten sonra ruhlarını teslim etmeyi dilerler ve 'Kim bu hal ile ölürse günahları bağışlanır' derlerdi. 

Salihlerden bir zat Recep ayından önce hastalandı. 'Ben Allâhü Teâlâ`ya vefatımı Recep ayına kadar tehir etmesi için dua ettim. Zira Allâhü Teâlâ`nın bu ayda cehennemden azat ettiği kulları olduğunu işittim' dedi. Cenâb-ı Hak onun duasını kabul etti ve Recep ayında vefat eyledi.

Muhakkak Recep ayı hayır ve bereket aylarının anahtarıdır. Ebubekir Verrak (rh.) dedi ki: Recep ayı ziraatın ekileceği, Şaban ayı sulanacağı, Ramazan-ı şerif ise ziraatın hasat edileceği aydır. Recep ayı rüzgâr, Şaban ayı bulut, Ramazan-ı şerif de yağmur gibidir. 

Sene ağaçgibidir. Recep ayı yaprak açma zamanı, Şaban ayı tomurcuk zamanı, Ramazan-ı şerif meyve verme zamanıdır. Müminler de bu meyveleri devşirirler.   

Recep ayının Allâh`ın ayı olması onun şeref ve faziletini gösterir. Haram aylardandır. Öyleyse onun hakkına riayet etmeli, onu ibadetlerle geçirmeli ve günahlardan sakınmalıdır. (Fezailüşşühur vel-eyyam, Abdülgani Nablusi)

Bu ayda oruçtutmak tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: 

'Recep ayından bir gün oruçtutan bir sene oruçtutmuş gibi olur. Kim Recep ayından yedi gün oruçtutarsa cehennemin yedi kapısı ona kapanır. Kim bu aydan sekiz gün oruçtutarsa cennetin sekiz kapısı ona açılır. Kim on gün oruçtutarsa istediği şeyi Allâhü Teâlâ muhakkak verir; ' (Şüabul-İman, Beyhaki)