15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişiminin hemen ardından 20 Temmuz’da ilan edilen OHAL, nihayet 2. yıldönümünde kaldırıldı. Ü çaylık dilimler halinde yaklaşık 2 yıl boyunca sürdürülen OHAL’de, FETÖile mücadele etkin ve kararlı bir şekilde sürdürüldü. Muhalif partilerin zaman zaman eleştirilerine konu olsa da OHAL, Türkiye’nin terörle mücadelesinde önemli kolaylıklar sağladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran seçimleri öncesinde de sözünü verdiği OHAL’in kaldırılması kararı Cumhurbaşkanı Hükümeti’nin göreve başlamasının ardından uygulandı ve Türkiye’nin normalleşmesinde önemli bir adım atılmış oldu. Özellikle ekonomide yan etkilerinden söz edilen OHAL’in kalkmasıyla birlikte Türkiye’de olağanüstü dönemin etkileri de bir bir siliniyor.
Zaten ilk değişm CHP Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın sakallarında yaşandı. Heybetli sakalıyla OHAL’i protesto eden vekil, sabahın erken saatlerinde TBMM berberinin koltuğuna oturdu ve sakalına veda etti. Büyük bir kararlılıkla OHAL kalkana kadar sakalımı kesmeyeceğim diyen Atıcı sözünde durmuş oldu ve 19 Temmuz Perşembe itibariyle sakalsız hayatına geri döndü.
GÜZEL
Adana Sarmaşık Apartmanı;
Şehirlerimizde cephesi yeşil ile kaplı yapılar görmek artık pek mümkün olmuyor ama Adana’dan çok güzel bir örnek dikkatimizi çekti. Şehir ve tarih araştırmacısı Hasan Eren Ulu’nun çektiği bu fotoğraf 'Aman! Böcek olur, neden apartmanı sarmaşıklarla kaplıyorsunuz?' diyenlere de ders olacak bir güzellik yansıtıyor. Örneklerinin çoğalması, bu güzelliğin tüm şehirlerde hayat bulması dileğiyle
ÇİRKİN
Bursa Tophane Saat Kulesi
Sultan Abdülhamit in tahta çıkışının 29. yılı olan 1905’te açılmış bu zarif saat kulesinin tepesine kondurulan plastik kat, çirkinlik abidesi olarak ziyaretçilerini selamlıyor. Vali Reşit Mümtaz Paşa ve Belediye Reisi Mehmet Emin Bey döneminde yaptırılan bu güzel kule bir süre yangın kulesi olarak da hizmet vermiş. 6 katlı ve 33 metre yüksekliğindeki özgün esere 7. katı kim ekledi, ne murad etti bilinmiyor. Yetkililerin en kısa sürede özgün haline getirmesi ümidiyle paylaşıyoruz.
Kendi ölüm ilanını hazırladı
Türk edebiyatının en beğenilen romancılarından Adalet Ağaoğlu’nun 64 yıllık hayat arkadaşı inşaat mühendisi Halim Ağaoğlu, kendi ölüm ilanıyla hayata veda etti. Bir süredir tedavi gören Cumhuriyetin ilk dönem mühendislerinden Ağaoğlu’nun, büyük bir özenle hazırladığı ölüm ilanı vefatının ardından yayınlandı. 'Ben öldüm' başlığıyla çıkan ilanda nereye defnedileceğini de duyuran Halim Ağaoğlu’nun usta şair Can Yücel’in lise, 11. Cumhurbaşkanı Demirel’in de üniversite arkadaşı olduğunu da hatırlatalım.
Mostar’ı kim yaptı, kim yıktı?..
Dünya Futbol Şampiyonasıyla birlikte Bosna Hersek’in en güzel köprüsü Mostar bir kez daha gündeme geldi. Bosna Savaşında tamamen yıkılan köprüyü kim bombalamıştı? Rusya’daki şampiyonanın en başarılı takımlarından biri olan Hırvatistan’ın finale kalmasıyla birlikte bu soru daha yüksek sesle sorulmaya başlandı.
Türk seyircisi ezici bir çoğunlukla Hırvatistan’ı desteklerken bunda Fransa’ya duyulan antipati ağırlık kazanıyordu. PKK’ya verdiği destek dolayısıyla Türkiye’nin tepkisini çeken Fransa’ya karşılık Hırvatların da Bosna Savaşında yaptıkları unutulacak gibi değildi. En önemlisi de Mostar’a güzelliğini veren zarif köprüyü bombalayanlar Hırvatlardı. Türkiye’nin çabalarıyla restore edilen köprüyü Mimar Sinan’ın talebelerinden Mimar Hayreddin inşa etmişti.
Yazar ve hukukçu Mehmet Coral’ın paylaştığı bir belgede Mimar Sinan’ın bu muhteşem köprüye dair çizimleri yer alıyor. Sinan ın köprü için çizdiği ve uygulaması için Bosna’daki talebesi Mimar Hayreddin e yolladığı plan, tasarım ve mühendislik harikası bir görüntüye sahip. Belgenin aslı da köprü gibi savaş sırasında zarar gören Saraybosna Milli Kütüphanesi’nde bulunuyormuş.
Bir Türkçe ustasının çocukluğu
Türk edebiyatının en tatlı dil ustalarından biri hiçkuşkusuz Refik Halit Karay. Gurbet ve Memleket Hikayeleri ile de hatırladığımız Refik Halit, Türkçesinin sadeliği ve sahiciliği ile kalbimizde yer etmiş bir yazar. Osmanlı son döneminde gerek gazeteciliği gerekse bürokrasideki görevi nedeniyle 150’likler listesine girerek sürgüne yollanan usta yazar, ömrünün uzun bir dönemini memleket hasretiyle geçirmiştir.
Usta yazarı ölüm yıldönümünde hatırlayanlardan biri de torunu Aslıhan Karay oldu. Karay Türklerinin en bilinen temsilcisi olan Refik Halit’in çocukluk fotoğrafını paylaşan torunu, zaman zaman dedesine dair ilginçhatıra ve belgeleri takipçilerinin beğenisine sunuyor. #RefikHalidKaray (15 Mart 1888, İstanbul 18 Temmuz 1965, İstanbul)