Finlandiya'da bir Taş Devri mezarında, bir çocuğun kalıntılarının yanı sıra çeşitli mezar eşyaları, kuş tüyleri, köpek tüyleri ve bitki lifleri bulundu. Söz konusu buluntular, arkeologlara, o dönemdeki cenaze defin uygulamaları hakkında fikir verdi.
İlk önce 1991 yılında, doğu Finlandiya'daki Outokumpu kasabası yakınlarındaki bir arkeolojik alan olan Majoonsuo'da keşfedilen mezarda bir çocuğun dişleri bulundu. Yapılan diş analizine göre, defnedilen çocuğun 3 ila 10 yaşları arasında öldüğü tahmin ediliyor.
Helsinki'deki kültür ve araştırma kurumu Agency , bunun, çakıllı bir yolu lekeleyen, genellikle mezar alanları ve kaya sanatıyla ilişkilendirilen, demir açısından zengin bir toprak olan kırmızı aşı boyasına dayanan bir mezar alanı olduğunu belirledi. Yapılan açıklamaya göre, ajansın kazı ekibi 2018 yılında bölgeyi incelemiş ve "yıkılma riski altında" olduğunu tespit etmiş.
Arkeologlar, kuvarstan yapılmış iki ok ucunun yamuk şekline dayanarak mezarın yaklaşık 8.000 yıl öncesine, Mezolitik döneme veya Orta Taş Devri'ne tarihlendiğini belirlediler. Toprak örneklerini analiz ettikten sonra araştırmacılar, su kuşlarının tüylerindeki tüycüklerin çocuk için kuş tüyünden bir yatak oluşturmak için kullanılmış olabileceğini tespit ettiler. Ayrıca, tek bir şahin tüyü parçası buldular. Araştırmacılar, bulunan şahin tüyünün, bir okun veya belki bir giysinin üzerindeki dekorasyonun yönlendirilmesine yardımcı olan tüyler ürpertici olabileceğini ifade etti.
İttifakgazetesi.com'un Live Science’nin konuyla ilgili haberinden öğrendiğine göre, mezarın tabanında ise 24 parça memeli kılı bulundu. Tüylerin çoğu ciddi şekilde bozulmuş olsa da, araştırmacılar üçünün bir köpek dişinden, muhtemelen bir kurt ya da cenazenin bir parçası olarak çocuğun ayaklarının dibine bırakılmış olabilecek bir köpekten geldiğini belirlediler. Ekipler, köpek tüylerinin çocuğun giydiği köpek derisinden veya kurt derisinden yapılmış ayakkabılar gibi giysilerden de gelmiş olabileceğini kaydetti.
Helsinki Üniversitesi Kültür Bölümü'nde araştırmacı ve doçent olan Kristiina Mannermaa, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Ölen kişinin yanına defnedilen köpekler, İsveç'in güneyinde yaklaşık 7000 yıl öncesine ait ünlü bir mezarlık alanı olan Skateholm'da bulundu. Majoonsuo'daki keşif sansasyonel, her ne kadar hayvandan ya da hayvanlardan geriye sadece tüyler, hatta dişler kalmış olsa da. Bunun bir köpek mi yoksa kurt mu olduğunu bile bilmiyoruz. Kullanılan yöntem, Finlandiya da dahil olmak üzere binlerce yıllık mezarlarda bile kürk ve tüy izlerinin bulunabileceğini gösteriyor.”
Plus One dergisinde “Doğu Finlandiya'daki Majoonsuo'nun Mezolitik toprak boyası mezarında mikroskobik kürk, tüy ve sak liflerinin korunması” başlığıyla yayınlanan konuyla ilgili makaleye göre, arkeologlar, kazı alanında, muhtemelen söğüt veya ısırgan otu gibi, giysi veya balık ağı yapımında kullanılmış olabilecek bitki liflerini de ortaya çıkardılar.
Bu arada, Finlandiya'nın bu bölgesindeki toprak oldukça asitli olduğundan, arkeologlar bazı organik kalıntıların yüzyıllar boyunca ne kadar iyi dayanabildiğine şaşırdılar.