İtalya'daki arkeologlar, çoğu antik Roma tanrılarının resimleriyle süslenmiş 3 binden fazla madeni para ve 50 değerli taş ortaya çıkardı.

İtalya Kültür Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, devasa bulgu, günümüz Bologna'sının yakınında bulunan bir Roma kasabası olan Claterna'da devam eden kazılar sırasında elde edildi.

Bir mağaradaki arkeolojik kazı sırasında ortaya çıkan kafatasının üzerindekini görenler dehşete kapıldı Bir mağaradaki arkeolojik kazı sırasında ortaya çıkan kafatasının üzerindekini görenler dehşete kapıldı

İttifakgazetesi.com’un Live Science’nin konuyla ilgili haberinden öğrendiğine göre, İtalya Kültür Bakanlığı müsteşarı Lucia Borgonzoni yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Kuzey İtalya'daki en büyük katmanlaşmamış arkeolojik alanla karşı karşıyayız. Şu ana kadar gün ışığına çıkarılan buluntuların önemi ve miktarı göz önüne alındığında, muhtemelen kuzeydeki bir Pompei'den söz edebiliriz.”

2023 yılında Samsun'daki müzelere 600 bine yakın ziyaret gerçekleşti 2023 yılında Samsun'daki müzelere 600 bine yakın ziyaret gerçekleşti

Daha önce Claterna'daki arkeologlar bir forum, sokaklar, rengarenk mozaiklerle dolu bir konut ve Roma hamamları bulmuştu. Açıklamaya göre, bu "büyülü yerde" yapılan son kazılarda çoğunluğu gümüş ve bronzdan yapılmış binlerce madeni para ortaya çıkarıldı. Para birimini incelerken araştırmacılar özellikle dikkate değer bir para birimi buldular: MÖ 97'de Roma Cumhuriyeti tarafından basılan nadir bir gümüş para olan Quinarius . Arkeologlar  söz konusu parayı eski bir tiyatro salonundaki koridorun kalıntıları arasında gizlenmiş halde buldular.

Bakanlığın açıklamasına göre, madeni para, yapının M.Ö. 1. yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiğinin yanı sıra Claterna'nın sadece bir hac yeri değil, antik Romalılar için muhtemelen bir "ticaret merkezi" olduğunu da doğrulamalarına yardımcı oldu.

Mezardan çıkamasın diye genç kızın ayaklarını bağlamışlar! Mezardan çıkamasın diye genç kızın ayaklarını bağlamışlar!

Arkeologlar ayrıca aynı tiyatro da dahil olmak üzere çeşitli tanrıların ve önemli yapıların tasvirlerinin kazındığı düzinelerce renkli mücevheri ortaya çıkardılar.

Alandaki kazılar devam edecek ve araştırmacılar şu ana kadar şehrin yalnızca onda birini veya yaklaşık 44 dönümünü kazdı. Bakanlık, tiyatroyu ileride kullanılmak üzere restore etmeyi planlıyor.

Hristiyanlar yakmasa dünyanın en büyük kütüphanesiydi! Hristiyanlar yakmasa dünyanın en büyük kütüphanesiydi!

Kaynak: HABER MERKEZİ