Orada bir köy var uzakta!
O resme bakmak neler getirdi insanın aklına.
Siyasetin ve dış politikanın o kadar yoğun gündemi arasında belki de tarihe geçecek yeni bir adımın bir cümlesi gözlerden kaçtı.
Rusya Federal Gümrük Servisi Başkan Vekili Ruslan Davıdov, Rusya’nın dış ticaretinde Avrupa Birliği’nin yerini Çin, Hindistan, Türkiye ve Azerbaycan’ın aldığını söylüyordu.
Size Azerbaycan’ın Türkiye yakınlığını veya Çin’in global ticaret hakimiyetini tekrarlamaya gerek duymam.
Ancak Türkiye’nin gelecekte Hindistan’la sıcak ve verimli iş birliği yapacağını söylersek bence şaşırtıcı olan bu olacaktır.
Bugün Çin, Hindistan, Türkiye ve Azerbaycan dörtlüsü Pasifikten Hazara ve oradan da Karadeniz üzerinden Akdeniz’e kadar dünya coğrafyasının yarısından fazlasının bir amaçla bir araya gelmesi demek.
Çin, Hindistan, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ticari ciro aktif olarak büyümekte.
Bir de şunu görelim:
BRICS Pay, ticarette Doları devre dışı bırakacak. Evet, yeni uluslararası ticarette geçerli ödeme aracından bahsediyorum.
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın 2001'de kurduğu BRICS, karşılıklı ticarette ulusal para birimlerinin kullanımını hızlandırıyor. Türkiye çok uzun süredir kendi para birimleri ile ticareti savunuyor yani aslında Brics’in doğal üyesi konumuna geldi sadece yasal süreç kaldı.
BRICS Pay ödeme sisteminin oluşturulması, finansal altyapının iyileştirilmesini, karşılıklı ödeme süreçlerinin basitleştirilmesini ve BRICS ülkelerini gayri iktisadi rekabete karşı korumak dâhil küresel mali kurumlarına olan bağımlılıklarını azaltmayı amaçlıyor.
Burada Hindistan ile hedeflerimize bakalım.
Nükleer enerji, sivil havacılık, ilaç, uzay ve teknoloji alanlarında iş birliğinin geliştirilmesi başlıca hedefler.
Gerçekleşenler de ciddi büyüklükte.
İlk olarak Çalık Holding ile birlikte TÜPRAŞ özelleştirmesine katılan IOC’nin (Indian Oil Corporation) yine aynı holdingle 4,9 milyar dolara mal olacak 15 milyon ton/yıl kapasiteli rafineri ve petrokimya tesisini ortak olarak kurmak için EPDK’ya yaptığı 49 yıllık rafineri lisans başvurusu kabul edildi.
Arcelor Mittal, Hindistan’ın ve dünyanın önde gelen demir-çelik şirketi Arcelor Mittal, Borusan Holding’le %50 ortaklıkla, Gebze’de 4,8 milyon ton kapasiteli bir sıcak sac tesisi kurdu. Tesisin yıllık 4,8 milyon tonluk sıcak saç üreterek 3 milyar dolarlık ciro yapması planlanıyor.
Sadece bu iki örnek bizim yükselen Asya ile ticari geleceğimizde hangi ülkelerin rol oynayacağını gösteriyor.
Azerbaycan ile Zengezur koridoru da yükselen yıldız.
Türkiye’nin sadece Azerbaycan ile değil, tüm Orta Doğu ile ticaret hacminin artması söz konusu. Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesiyle Türk Dünyası’nın ticari, lojistik ve siyasi bağları güçlenecek. Zengezur, Türk Dünyası'nın parlayan yıldızı olma potansiyeline sahip.
Zengezur, ticaret ve lojistik ilişkilerinin güçlendirilmesiyle, refahın artmasına paralel olarak gerginliklerin yerini yeni iş ilişkileri alacak. Trans Hazar Ulaşım Güzergahı (CTN) ve Uluslararası Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru’nun (INSTC) geliştirilmesi Avrasya’nın tedarik hatlarının ve transit konumunun güçlenmesi anlamına geliyor.
Çin Devlet Televizyonu CGTN’de yaptığım tüm yorumlarda ekonomik kalkınmanın ülkelere ve milletlere refah getireceğini vurguluyorum.
Çin Hindistan Azerbaycan ve Türkiye bir kez daha yeni dönemim kilit ülkeleri olarak yan yana durmakta.
Bana göre nüfus ve ticaret, 21. Yüzyılın bu birlikteliklere daha fazla önem vermesi için sadece birer ipucu olacak.
Büyük resmi görmek ise 21. Yüzyılı okuyabilenlere, size kalıyor…