Asgari ücret zammıyla birlikte emekli maaş zammının belirlenmesinde etkili olacak faktörlerden biri de TÜİK'in Kasım ayına ilişkin enflasyon rakamları oldu. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Kasım ayında aylık bazda enflasyon yüzde 3,28 olarak gerçekleşirken yıllık bazda ise enflasyon yüzde 61,98 olarak kaydedildi. Bu verilerin ardından 5 aylık enflasyon farkı da belirlenmiş oldu, emekli maaş zammının şekillenmesinde bu farkın da önemli bir rol oynayacağı öngörülüyor.

 SGK Müşaviri Dilek Ete,  SSK ve Bağkur emeklilerinin merakla beklediği zam oranlarına ilişkin tahminlerini İttifak Gazetesi ile paylaştı. Ete'nin açıklamaları şöyle;

"Asgari ücret sonrası 3/01/2024 tarihinde TÜIK verileri ile Aralık 2023 TÜFE açıklaması yapılacak. Sonrasında  ise emekli aylıklarına yapılacak enflasyon farkı ile birlikte SSK ve Bağkur emeklileri için  %40 civarında bir artış olmasını bekliyorum. Devlet memuru emeklilerinin ise sözleşme farkı ile birlikte %48 civarında bir emekli aylığı artışını alacaklarını düşünüyorum.

Ülkemizde emekli aylığı alanların yaklaşık 9 milyonu en düşük aylık olan 7500 Lira aylığa mahkum ediliyor. Onların tüm emeklilere yapılan zammı alacaklarını fakat Mart 2024 tarihinde seçim öncesi en düşük aylıklara  SSK ve Bağkur emeklilerine yeni bir düzenleme ile ek zam verileceğini düşünüyorum. Biliyorsunuz emekli aylığı 7500 lira altında olanların emekli aylık farkları Hazineden karşılanıyor. Bu konuda Mehmet Şimşek ‘in Hazineden yardım ile emekli aylıklarına ek ödeme yapılmasına karşı olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nedenle Hazine yardımı gerektirecek hiçbir düzenlemeye evet diyeceğini düşünmüyorum. İnşallah düşündüğüm gibi olmaz. Yoksa 2024 yılı tüm emekliler için en çok da kök aylığı 7500 Lira altında olan emekliler için çok zor geçecek.

Adana Karataş'ta balıkçılar yeni av sezonunun açılmasıyla “Vira Bismillah” dedi Adana Karataş'ta balıkçılar yeni av sezonunun açılmasıyla “Vira Bismillah” dedi

Hepimizin tüm emeklilerin emekliliğin tadını çıkaracağı refah günlere kavuşabilmesi için tasarruf tedbirlerinin tüm kamu harcamalarına gelmesi gerekiyor.

Aksi durumda Kamunun giderlerini karşılamak için vergiler harçları sürekli artıracaklar ve enflasyonun yarattığı tahribatı gidermek için faturayı sabit gelirliye çıkaracaklar."

Kaynak: Suzan Ballıdağ