Ü niversiteye kısa zamanda şehir ile içiçe, sosyal donanımlı ve öğrenci dostu bir üniversite haline getirdiklerinin altını çizen Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak ile yaptığımız söyleşinin üçüncü ve son bölümünü siz aziz okurları sunuyoruz. 
Sayın Rektörüm Bingöl Ü niversitesinin öğrencilere yönelik burs dahil ne gibi katkılar yapıyorsunuz?
YKS sonucunda Veteriner Fakültesi, Bingöl Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı (Örgün), Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu Laborant ve Veteriner Sağlık Programını (Örgün), Süt ve Ü rünleri Teknolojisi Programını  (Örgün) ilk yerleştirmede (Ek kontenjan yerleştirme hariç) en yüksek puanla kazanan ve kesin kayıt yaptıran ilk üçöğrenciye, SÜ TAŞ tarafından eğitim-öğretim yılı süresince 9`ar ay olmak üzere KYK yurt ücretleri ile 9 aylık 450 TL tutarında öğrenim bursu ödenmektedir. Ayrıca Ü niversitemizin Geliştirme Vakfı tarafından bu yıl ilk defa öğrencilerimize karşılıksız eğitime katkı bursu verilmektedir. Yine Ü niversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığınca her eğitim-öğretim dönemi için 400 öğrenciye ücretsiz yemek bursu ile 100 öğrenciye kısmi zamanlı çalışma bursu sağlanmaktadır. Öğrencilerimizin çalışma zamanları öğrencilerimizin ders saatlerine uygun şekilde ayarlanmaktadır.
Dijital Dönüşüm
2016 Yılından İtibaren Ü niversitemiz 3 Alanda Pilot Ü niversite Seçilmesini neye bağlıyorsunuz? 
Ü niversitemiz, 'Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması', 'Dijital Dönüşüm' ve 'YÖK Anadolu Projesi olmak üzere üçfarklı alanda Pilot Ü niversite` seçilmiştir
1-Dijital Dönüşüm
Ü niversitemizin dijital dönüşüm alanında pilot üniversite seçilmesi, üniversitemize ciddi faydalar sağlamıştır. Çünkü bu proje ile üniversitemiz teknolojik alt yapısını tamamlamış ve uzaktan eğitim merkezini çok daha işlevsel hale getirmiştir. Covid-19 Pandemisinden önce yapılan bu çalışmalar salgın öneminde eğitim ve öğretimin sekteye uğramasını engellemiş ve uzaktan eğitim yolu ile en verimli şekilde sürecin işletilmesini sağlamıştır. Bu kapsamda 704 Öğretim Elemanımıza Anadolu Ü niversitesi tarafından Dijital Okur-Yazarlık eğitimi verildi. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Anadolu Ü niversitesi tarafından 6608 öğrencimize, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında da 2548 öğrencimize Dijital Okur-Yazarlık eğitimi verilmiştir ve bu eğitimler hâlihazırda üniversitemiz tarafından devem ettirilmektedir.
2-YÖK Anadolu 
YÖK Anadolu projesi ile gençüniversitelerin öğrencileri belirlenen alanlarda kıdemli üniversitelerin hocalarından ders alabilmekte, gençakademisyenler de kıdemli üniversitelerin alt yapılarından ve kütüphane imkânlarından faydalanabilmektedir. Bu çerçevede Ü niversitemiz, YÖK tarafından İstanbul Ü niversitesi ve Erciyes Ü niversitesi ile eşleştirilmiştir. Ü niversitemiz ile İstanbul Ü niversitesi ve Erciyes Ü niversite arasında yapılan protokollerle belli alanlarda Doçent veya Profesörlerden destek alınmakta ve kütüphanelerin ortak kullanımı, ortak yayın vb birçok alandan ortak çalışmalar yürütülmektedir.
3-Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması 
Ü niversitemiz, 18 Ekim 2016`da Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma`` alanında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin akademik ihtisaslaşma için seçilen ilk üniversitedir.
Bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşma ile ilgili yapılan çalışmalarınız nelerdir?
Kurumsal yapılaşmamın dışında da birçok çalışma yapıldı. Örneği, ihtisaslaşma alanı ile ilgili yeni doğrudan arıcılıkla yüksek lisans ve doktor programları açıldı. İlgili fakülte ve yüksekokullarda arı ve arı ürünleri ile ilgili seçmeli/zorunlu derler ihdas edildi. Birçok panel ve konferans gerçekleştirildi. Ü niversite bünyesinde arı ve arı ürünleri ile ilgili her tür analizin yapılabileceği yeni laboratuvarlar kuruldu. Bu laboratuvarlarda üçyıl boyunca Bingöl`ün farklı yörelerinde üretilen balların, üretildikleri bölgenin florası göz önünde bulundurularak analizleri yapıldı ve bu sonuçlarla Coğrafi İşaret Belgesine müracaat edildi. Her yıl bal yarışmaları düzenlenerek ilk üçe girenler ilan edildi, Böylece Bingöl Ü niversitesi organik ve kaliteli bal hakkında farkındalık oluşturmada öncülük yaptı.  Ayrıca farkındalığı artırmak için Bingöl İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile 'Çocukların Gözünden Bal Arıları' konulu ödüllü resim yarışması düzenlendi.
Bölgesel Kalkınma ve İhtisaslaşma programı çerçevesinde üniversitemize birçok proje yürütülüyor. Bu kapsamda üniversitemiz Türk Patent Kurumundan Çotla, BinBee, Binapi olmak üzere üçmarka onayı oldu. Yürütülen projeler neticesinde arı ve arı ürünleri ile ilgili 40`a yakın ürün elde edildi. İşletmecilerle yapılan ve yapılacak olan protokollerle bu ürünler satışta yerini alacaktır. SÜ TAŞ Bingöl`deki tesislerinde 'Bingöl Ballı Süt' üretimine başladı. Bu süt üretimi Bingöl Ü niversitesinin arı ve arı ürünleri alanında pilot üniversite seçilmesinin bir sonucudur. Bingöl Ballı Süt ürettikleri için Sütaş yetkililerine teşekkür ediyoruz. SÜ TAŞ`ın yanı sıra TİJDA Gıda AŞ, PROBİN Gıda AŞ, SERPA Gıda AŞ, Çapakçur bal gibi özel sektör şirketleri ile çalışmalarımız devam etmektedir.
Arıcılık konusunda neler yapıyorsunuz?
Ü niversitemizin ve arıcılarımız ihtiyacı olan arıcılık kompleksi çalışmaları da devam etmektedir. Yakın zamanda kompleksin temeli atıldı. Bu komplekste Arıcılık müzesi, apiterapi merkezi, arıcılık eğitim alanları, arı üretim alanları, bal paketleme alanı gibi alanlar yer alacak. Ayrıca burada arıları kışlatma alanları da yer alacak. Bilindiği gibi arıcılarımız çoğu zaman kışın arılarını daha sıcak bölgelere götürmekte ve bu durum mali bir takım sorunlara sebep olmaktadır. Arıcılarımızdan isteyenler arılarını başka illere götürmek yerine kompleksin kışlatma alanlarına bırakabilecekler. Ayrıca kompleksin bulunduğu alanda büyük bir bal ormanı ve merası oluşturulacak, arıların en çok ziyaret ettiği ağaçve bitki türleri dikilecektir.
Görev süremiz içerisinde üniversiteniz bünyesinde yapımı tamamlanan çalışmalar nelerdir?
Şöyle sıralayabilirim: Kütüphane Binası, Spor Bilimleri Fakültesi Binası, Hayvan Hastanesi yapımı, Hangar Binası yapımı, 90 Dairelik lojman yapımı, İslami İlimler Fakültesi Binası yapımı, meevcut kampüsün Meslek Yüksekokulu`na bağlantı yolu, nizamiye ve çevre düzenlemesi çalışmaları, Ilıcalar Termal Tesis bakım, onarım ve yapım işleri tamamlandı.
Yapımı devam eden çalışmalarınız nelerdir?
Birinci olarak Arıcılık Kompleksi. 
Ü niversitemiz, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı' kapsamında 'Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma' alanında yapmış olduğu çalışmalara katma değer katmaya devam ediyor. Bu amaçla Bingöl Ü niversitesi Modern Arıcılık Kompleksi (BÜ MAK)` isimli proje kapsamında Bingöl Ü niversitesi Arıcılık Kompleksi yapımı çalışmaları hayata geçirilmiştir. Bu vesileyle kültür ve doğa turizminin artacağı, bölge ekonomisi için de ciddi bir hizmet niteliği taşıması ile arıcılığın yaygın ve nitelikli hale gelmesinde bu kompleksin büyük rol üstlenmesi beklenmektedir.
İkincisi Teknokent`tir.  YÖK tarafından Ü niversitemize 19 Haziran 2020`de Teknoloji Transfer Ofisi kurulum izni verildi. Bingöl Ü niversitesi Bilgi İnovasyon ve Teknoloji Transfer Ofisi, Ticaret Sicil Gazetesi`nde yayınlanarak Anonim Şirketi statüsünde kuruldu. Bingöl Ü niversitesinin teknoloji ve bilim üssü olması yolunda önemli bir adım atılmış oluyor.  Bu hizmet binasının, bölgesel kalkınma ile ilgili yapılan çalışmaların katma değeri yüksek, nitelikli Ar-Ge, kamu sanayi ve üniversite iş birliklerinin artırılması gibi birçok alanda hizmet etmesi beklenmektedir.
Ü çüncü olarak Diş Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi`dir. 2018 yılında ilk öğrencilerini alan Ü niversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi`nin yeni binası ve Araştırma ve Uygulama Hastanesi için temel atma töreni düzenlendi. Toplam 14 bin 950 m² alan üzerine kurulu olacak olan bina, 2 Blok ve 102 tedavi ünitesiyle halkımıza hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Hastanemizin inşaat aşaması 2023 yılında kadar bitirilmesi planlandı. Temeli atılan diş hastanesi ile birlikte birçok klinik (Pedodonti, Endodonti, Ortodonti, Cerrahi, Periodontoloji Entegre Klinik, Protez ve Restoratif Klinikleri) devreye girmiş olacaktır. Bu hastane ile birlikte bölge halkı kolay ulaşım imkânı ve tedavi olma konforu sağlayacağından, halkımız için ekonomik olarak da büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Sayın Rektörüm çok teşekkür ederim.
Bize bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim.