Yazar ve iş insanı Recep Öncel tarafından kaleme alınan, “Örnek Medeniyetimiz: Vakıflar ve Dernekler” isimli kitap Akıl Fikir Yayınları tarafından neşredildi.
Örnek Medeniyetimiz, kitabı titiz bir şeklide hazırlanmış ve kitapta yer yer fotoğraflarla süslenmiş. Kitabın bize verdiği önemli bilgiye göre, “ilk vakıf, Hz İbrahim (as) zamanında kurulmuştur. Hz İbrahim (as) kendisini ziyaret ve imtihan için gelen meleklere, “Allah’ı zikredin size sürülerimi vereyim.” demiştir. Gerçekten meleklerin Allah’ı zikretmeleri, sonucunda onlara sürülerini bağışlamıştır. Daha sonra melekler, “Biz meleğiz, sürüleri istemeyiz.” deyince, Hz. İbrahim (as); “Ben Allah’ın haliliyim, verdiğim sürüyü geri almam” dedi. Bunun üzerine Cenab-ı Hak kendisine bu malları vakfetmesini vahiy eyledi ve Hz. İbrahim (as) sürülerini vakfetti.”
Yazar Öncel, İslam’da ilk vakıf Sevgili Peygamber Efendimiz tarafından kurulduğunu, Aleyhissalatu Vesselam Efendimiz sahibi olduğu önce hurmalıkları ve sonra da Medine Çarşısı’nı ümmete vakfetmesiyle vakıf müessesesi ile başladığını ifade ediyor.
İslam tarihi bilhassa, Selçuklu ve Osmanlı devletleri dönemi, vakıf medeniyetimizin zirve yaptığı eşi bulunmaz, zarafet, muhabbet ve hizmet örnekleri ile doludur. Hatta bu uygulamaları İslam ekonomik sistem anlayışının sosyal güvenlik kurumları vakıflardır diye adlandırabiliriz.
Yazar Öncel, “Örnek Medeniyetimiz” kitabının gayesini şu önemli cümlelerle vurguluyor: “İnsan öldükten sonra amel defteri kapanır. Ancak sadakai cariye, istifade edilen bir ilim ve hayırlı bir evlat bırakan kişinin defteri kapanmaz. İşte sadakai cariye (hayırlı devam eden bir iyilik) bırakmayı Müslümanlar çok önemsemişler ve öldükten sonra amel defterinin kapanmaması için bir vakıf eseri bırakmaya gayret etmişlerdir” deniliyor.
Vakıf İnsan
Örnek Medeniyetimiz kitabında, takdim başlıklı yazısında Prof. Dr. Ömer Bolat şu önemli noktanın altını çiziyor: “İnsanların en hayırlısı, başkalarına faydalı olandır.” Peygamberimizin buyruğundan yola çıkarak böylesine önemli bir çalışmayı ortaya koyan yazar Recep Öncel’i “Vakıf İnsan” olarak vasıflandırıyor.
Kitabın önsözünde yazar Recep Öncel, İslam’da vakıf müessesi tanımı, teorisi ve tarihini yazmaya çalıştığının işaretle, “Günümüzde mevcut vakıflar ve derneklerin çalışmaları, birer sivil toplum kuruluşları olarak yapılan faaliyetleri, bu kurumların başkan, yönetim kurulu üyesi, ya da genel müdürleri ile konuşarak” meseleyi derinlemesine incelediğini özellikle belirtiyor.
Böylesine güzel, anlamlı, faydalı ve örnek bir çalışmadan dolayı yazar Recep Öncel Bey’i tebrik ediyor ve daha nice güzel eserler ortaya koymasını Allah’tan niyaz ediyor ve iyi okumalar diliyorum.