Bu kaçak otomobillerin ithalatında çifte fatura kullanıldı ve düşük vergi ödendiği tespit edildi. Bu durum, Türkiye'deki en pahalı otomobiller sıralamasında yer alan markaların yer aldığı 416 otomobilin Almanya'daki paravan bazı firmalar aracılığıyla alındığını ortaya koydu.
HalkTV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre; Kaçak otomobiller için düşük vergi ödenmesini sağlamak amacıyla fatura fiyatları gümrüğe beyan edilen fiyattan farklı düzenlendi. Bu nedenle milyonlarca lira değerinde vergi kaçağı oluştu. Ticaret Bakanlığı'nın suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturma sonucunda, bir ithalatçı firma ve 8 kişiye "kaçakçılık" suçlamasıyla dava açıldı. Dava sonuna kadar, aldığı aracı satamayacak kişiler arasında eski futbolcu Tümer Metin yer aldı.
Mahkeme kararı gereği, bu kaçak otomobillere tedbir konuldu ve bu araçlar yargılama sona erene kadar başka kişilere veya firmalara devredilemeyecek. Piyasa değeri 15-20 milyon lira arasında değişen 416 otomobilin 402'si şirket ve şahıslar adına kayıtlı bulunuyor.
Bu dava, birçok tanınmış kişinin de aralarında bulunduğu birçok kişiyi etkileyecek gibi görünüyor. İddianamede yer alan kişi ve firmaların, mahkemenin vereceği kararlardan etkileneceği ifade ediliyor.
Soruşturma sonucunda, kaçak otomobillerin ithalatını yapan firmanın Otomedya Otomotiv ve Dış Ticaret AŞ olduğu belirlendi.
Ayrıca, çifte fatura nedeniyle yurtdışına para transferleri yapan kişiler de tespit edildi ve bu kişilere "kaçakçılık" suçlamasıyla dava açıldı.
Yargılama Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleşecek. Bu dava, Türkiye'de kaçak otomobil ithalatına karşı ciddi bir mücadele örneği olarak dikkat çekiyor.