Yaz tatilinin ardından okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin uyku düzeni değişmektedir. Tatil boyunca geç yatıp geç kalkan öğrenciler, okul saatlerine uyum sağlamakta zorlanmaktadır. Uyku düzeni bozulan ve yeterli uyku alamayan öğrencilerin ders başarıları da olumsuz etkilenmektedir.
Uyku, öğrenmenin en önemli destekçilerinden biridir. Nörobilimci ve uyku uzmanı Profesör Matthew Walker, uykunun beynimizin pek çok işlevini geliştirdiğini söylüyor. Uyku sayesinde beynimiz yeni bilgileri daha iyi öğreniyor, eski bilgileri daha iyi hatırlıyor, mantıklı kararlar veriyor, duygularımızı dengeleyebiliyoruz. Ayrıca uyku, bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor, metabolizmamızı düzenliyor ve iştahımızı kontrol ediyor.
Uyku ve öğrenme arasındaki ilişkiyi gösteren pek çok araştırma vardır. Örneğin, Dr. Matthew Walker ve arkadaşları, 20 öğrencinin aynı şeyleri öğrendiği bir çalışma yapmışlardır. Bu öğrencilerden 10 tanesi gece 6 saat, 10 tanesi gece 8 saat uyumuştur. 3 ay sonra yapılan testte, gece 8 saat uyuyanların, 6 saat uyuyanlardan neredeyse iki kat daha fazla öğrendikleri ve akıllarında tuttukları görülmüştür.
Uyurken beynimizde neler olduğunu merak ediyor musunuz? Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar, uyku sırasında beynimizdeki sinir hücreleri arasındaki bağlantıların (sinapsların) yeniden yapılandırıldığını bulmuşlardır. Bu sayede, yeni bilgiler daha iyi depolanmakta ve eski bilgiler daha iyi korunmaktadır. Uykusuzluk ise bu süreci bozarak hafızamızın zayıflamasına neden olmaktadır.
Okulların açıldığı bu günlerde ebeveynlere önemli bir uyarım var: Uykusunu almış bir öğrenci, okulda çok daha iyi ders dinler ve daha kalıcı öğrenir. Bu nedenle, öğrencilerin kesinlikle en az 8 saat uyumaları ve erken yatmaları, okul başarıları için son derece kritik bir önem taşımaktadır.
Uykunun yanı sıra sağlıklı beslenmenin, özellikle de kahvaltı yapmanın da okul başarısı üzerinde çok ciddi etkileri vardır. Bu nedenle öğrencilerin sabah kahvaltılarını yaparak okula gelmeleri çok daha iyi ders dinlemelerini ve konuları daha iyi anlamalarını sağlar. Biraz zahmetli olsa da “ne olur, çocuklarınızı kahvaltı yaptırarak okula gönderin” diyorum ebeveynlere.
Adem Keven