Gündem Özel

Türkiye'de yılda çöpe giden ekmek miktarı korkunç seviyelere ulaştı

Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram, toplamda ise 7 milyon 700 bin ton gıda çöpe atılıyor. Bu israfın maliyeti ise yılda 500 okul yapmaya yetecek kadar büyük.

Abone Ol

Dünyada gıda krizi kapıda

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, dünyada her yıl 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu israfın sonucunda gıdanın üçte biri tüketilmeden yok oluyor.

Gıda israfı sadece zengin ülkelerin sorunu değil. Yoksul ülkelerde de gıda kaybı yaşanıyor. Özellikle Afrika’da milyonlarca insan gıdaya ulaşmakta zorlanıyor.

BM’nin bir başka raporuna göre, 48 ülkede acil gıda yardımına ihtiyaç duyan kişilerin sayısı geçen yıla göre yüzde 10 arttı. Bu ülkelerde akut gıda güvensizliği yaşayan insan sayısı 238 milyona ulaştı.

Ekmek israfında Türkiye üst sıralarda


Türkiye’de en çok israf edilen gıda ekmek. Günlük 4,9 milyon ekmek çöpe atılıyor. Bu israfın yüzde 62’si fırınlardan, yüzde 28’i hanelerden, yüzde 10’u ise lokanta ve otellerden kaynaklanıyor.

Türkiye’de ayrıca meyve ve sebze, içecek ve hizmet sektöründe de önemli miktarda gıda kaybı yaşanıyor.

Türkiye’de sadece ekmek israfının mali değeriyle yılda 500 okul yapılabilir. Bu da gıda israfının boyutunu gözler önüne seriyor.